Známe cenu a dostupnost nových ZTE Open a Grand Memo v ČR

1

České zastoupení společnosti ZTE nám zaslalo tiskovou zprávu ohledně dostupnosti novinek představených na MWC 2013 v Barceloně. Kromě toho, kdy modely Grand Memo a Open přijdou na tuzemský trh, se samozřejmě dozvíte i to, kolik budou stát.

Čínský výrobce se na nedávno skončeném veletrhu mobilních technologií v Barceloně prezentoval opravdu prvotřídně. Kromě rozlehlého stánku s pěknými hosteskami předvedlo i docela zajímavé novinky. Vidět jsme mohli již dříve na CESu v Las Vegas představený smartphone Grand S, ale hlavně dva úplně nové modely.

ZTE Grand Memo

Grand Memo je přístroj, který by měl lákat hlavně na výkonný, či spíše jeden z aktuálně nejvýkonnějších ARMových čipsetů Snapdragon 800 od Qualcommu. Ohledně tohoto parametru specifikací však panuje trošku zmatek a zatím není vůbec jisté, na kterých trzích se bude verze s tímto novým SoC vůbec prodávat.

ZTE Grand Memo na živých fotografiích z MWC 2013

Další parametry smartphonu čítají třeba obrovský, 5,7 palcový displej s rozlišením 1280 x 720 pixelů, 2 GB operační paměti RAM, 16 GB vnitřní paměti, 13 Mpx fotoaparát a operační systém Android ve verzi 4.1. Vzhledem k vysoké úhlopříčce displeje bude logicky potřeba i baterie s vysokou kapacitou. Ta zde opravdu je, a kapacita činí přesně 3200 mAh, což je určitě dobrá hodnota.

ZTE Grand Memo se na českém trhu bude prodávat za orientační cenu zhruba 10 000 Kč.

ZTE Open

Barcelonskou novinkou ze stáje ZTE je model Open. Ten patří do rodiny levných smartphonů s novým operačním systémem Firefox OS. Jeho výbava je opravdu základní, avšak naprosto adekvátní ceně. Displej s úhlopříčkou 3,5 palce nabízí rozlišení HVGA (320×480 pxielů) a kapacitní dotykovou technologii.

ZTE Open je jedním z prvních chytrých telefonů postavených na novém Firefox OS

Procesor pohánějící operační systém má pouze jedno jádro taktované na 1 GHz a paměť RAM má „jen“ 256 MB. I tak je však podle našich zkušeností o svižnost celkem postaráno. Vnitřní paměť obsahuje 512 MB úložného prostoru. Nechybí ani možnost rozšíření o paměťové karty micro SD. Fotoaparát má rozlišení 3,2 Mpx, bohužel však absentuje automatické ostření a LED diodu. Baterie skýtá kapacitu 1200 mAh.

Orientační cena ZTE Open se bude pohybovat okolo 2 800 Kč.

Kdo si počká...

Na závěr ještě doplníme jednu informaci, která určitě nepotěší všechny případné zájemce o oba telefony. Filip Haifeng Zhang, jeden ze zástupců české pobočky ZTE řekl, že konkrétní termín, kdy se mohou ZTE Grand Memo a ZTE Open dostat ke svým prvním zákazníkům ještě není přesně znám, neboť doposud neskončila jednání s obchodními partnery z řad českých operátorů a distributorů. Předběžně však odhaduje termín dostupnosti na konec léta nebo začátkem podzimu 2013. To určitě není příliš optimistický výhled a vy, kteří na některou z novinek čekáte, se tedy budete muset obrnit trpělivostí.