Vyzkoušeli jsme nový Android s procesorem Intel (MWC 2012)

4

Orange si do Barcelony přichystal společně jedno malé překvapení. Představil totiž telefon s procesorem Intel Atom. Telefon má zajímavou výbavu a podle našich zkušeností a benchmarků i ohromující výkon.

Nový Orange prozatím nemá finální označení, zatím se mu říká kódově Santa Clara, ale v době příchodu na trh ve Francii a Velké Británii by se měl dočkat jiného označení. Nejzajímavějším prvkem na celém telefonu je bezesporu použitá platforma Medfield s procesorem, který je mezi mobilními telefony opravdu raritou. Jedná se o Atom Z2460 s taktem 1,6 GHz. Stejný procesor představilo ve svém prvním telefonu také Lenovo.

Orange Santa Clara: oficiální fotografie

Byli jsme zvědaví, jak rychlý bude nový telefon s Intel procesorem a vyzkoušeli jsme si jej v Barceloně. Ještě než se podíváte na video, přinášíme výsledky několika benchmarků, které dokazují, že i přes jedno výpočetní jádro je procesor velmi výkonný a zařazuje se po bok dvoujádrových či dokonce čtyřjádrových konkurentů.

Rightware "Browsermark" test - testuje se javascript a vykreslování html obsahu - skóre je lepší, než například na Apple iPhone 4S

V testu Vellamo se zkoumá 11 parametrů důležitých pro rychlý běh prohlížeče - v tomto testu nový Orange porazil například i Samsung Galaxy Nexus

Zde je tak názorně vidět, že počet jader je v mnoha případech irelevantní a spíše závisí na použitých technologií. Dobré výsledky lze kromě architektury přisuzovat též technologii Hyper-Threading umožňující zpracovávat dvě aplikační vlákna současně za použití pouze jednoho jádra.

Telefon jako takový je designově nezajímavý a nelze jej označit jinak, než jako další černou placku. Pro Orange novinku vyrábí společnost Gigabyte. Tato nenápadná šedá myš však v sobě kromě výše zmíněného procesoru a rychlé grafické karty ukrývá i 4 palcový displej se zajímavým rozlišením 1024 x 600 pixelů. Nechybí například NFC nebo kompletní datová výbava. Zajímavostí je i velmi rychlý 8 Mpx fotoaparát, který umí pořizovat 4 snímky za vteřinu, což jsme si v praxi otestovali (více ve videu níže). Telefon je také neobvykle lehký – pouze 117 gramů je na přístroj s touto výbavou slušná hodnota.

Novinka zatím běží na Android 2.3.7, ale přislíben už je i upgrade na Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Vzhledem k tomu, že se telefon má začít prodávat ve Francii a Velké Británii v létě, možná vstoupí do prodeje už s nejnovější verzí systému. Podle reakcí v těchto zemích se Orange rozhodne, zda bude novinku prodávat i na dalších trzích, včetně například Slovenska.

Orange Santa Clara – první pohled z MWC

Vzhledem k použitému typu procesoru budeme velmi zvědaví na výdrž. Intel samozřejmě ve svých propagačních materiálech nešetří superlativy a slibuje několikadenní výdrž, my ale víme, že realita bude zcela jiná.

Co myslíte, zatopí Intel svými Atom procesory stávajícím výrobcům mobilních procesorů na architektuře ARM?

Diskuze ke článku
Honza
Nerekl bych, ze ma telefon nezajimavy design... Je to nadherny phone. A na atom jsem fakt zvedavej... Kdyby se doladil a byl by pripadne dostupny na slovensku, nebal bych se koupě. Myslim si, ze nebude ani nejak nezdrave predrazeny... :)
loller
Snad první android, který mě zajímá... Ale určitě ho zabijí cenou, teda bude-li se u nás prodávat, o čemž pochybuju
Sasakr
No fajn, a je v tom arm procesor nebo x86?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze