Orange Santa Clara: Intel Atom konečně i na Androidu

1

Francouzský operátorský gigant Orange v Barceloně představil jeden z prvních sériově vyráběných mobilů na platformě Medfield od Intelu s operačním systémem Android. Přivítejte Orange Santa Clara.

Nejnovější přírůstek do rodiny brandovaných telefonů francouzského operátora Orange se jménem, které v překladu zní "svatá Klára", není jen tak obyčejný řadový Android. Mělo by se totiž jednat o první, sériově vyráběný a prodávaný smartphone s novým procesorem Atom řady Medfield do Intelu. Americký výrobce čipů tímto přináší procesory klasické architektury x86, které známe ze stolních PC a notebooků, i do mobilních telefonů a tabletů. Intel se tak naplno pouští do konkurenční boje s na tomto poli doposud suverénní, a téměř výhradně používanou architekturou ARM.

Orange Santa Clara - oficiální fotografie

Jméno přístroje není vybrané jen tak náhodou. V kalifornském městě Santa Clara totiž nesídlí právě nikdo jiný, než sám Intel. Jméno je však pouze kódové a není finální. Pojďme se nyní podrobněji podívat na výbavu, s jakou nový smartphone přichází. Na přední straně má celkem rozměrný, 4,3 palce velký displej s blíže neuvedenou zobrazovací technologií (pravděpodobně TFT IPS), a relativně jemným, nicméně u mobilních telefonů dosti nestandardním rozlišením 1024×600 pixelů. Výpočetním centrem je už zmiňovaný procesor Intel, konkrétně model Atom Z2460 se jedním výpočetním jádrem a taktem 1,6 GHz. Součástí čipsetu je také výkonný GPU PowerVR SGX540, který používá také například populární Google phone Samsung Galaxy Nexus.

Jeden z prvních smartphonů z čipsetem Intel Atom je Orange Santa Clara

V přístroji běží starší operační systém Android 2.3 Gingearbread. Orange však slibuje update na nejnovější verzi Android 4.0 ICS v průběhu léta. Zařízení měří na výšku 123, na šířku 63, a v profilu 10 milimetrů. Váží 117 gramů. Toto tedy nejsou nějak extra oslňující, ale spíše průměrné hodnoty. Vnitřní paměť telefonu nabízí kapacitu 16 GB, která však nelze dále rozšiřovat. Pro fotografování je připraven 8 megapixelový snímač s automatickým ostřením, Full HD (1080p) videem a LED diodou. Na přední straně telefonu nad displejem potom najdeme čočku 1,3 Mpx kamerky připravené pro videohovory.

Vnitřní výbava telefonu rozhodně stojí za to

Z datové konektivity nechybí žádné technologie včetně 3G HSDPA/HSUPA, Wi-Fi 802.11 b/g/n, GPS modul pro navigování nebo Bluetooth 2.1 s podporou bezdrátových profilů A2DP a EDR. Telefon můžete připojovat k ostatním zařízením skrze microUSB konektor, a nebo mini HDMI. Orange Santa Clara se začne prodávat nejdříve v domovské Francii a také sousední Velké Británii zhruba někdy v létě tohoto roku za prozatím neznámou cenu. Vzhledem k tomu, že Orange působí i v sousedním Slovensku, můžeme spekulovat, že jej tam časem také uvede.

Zdroje: knowyourmobile.com, androidcentral.com, orange.com