Výroba Snapdragonu 8 Gen1 údajně drhne. Qualcomm zvažuje oslovit TSMC

3
Výroba Snapdragonu 8 Gen1 údajně drhne. Qualcomm zvažuje oslovit TSMC
Fotografie: Qualcomm
  • Produkci čipsetu má obstarat Samsung za využití 4nm výrobního procesu
  • Množství vyráběných kusů je však údajně příliš nízké

Výrobu vlajkového procesoru od Qualcommu s označením Snapdragon 8 Gen1, se kterým se budeme běžně setkávat až v příštím roce, má mít na starost jihokorejský Samsung. Podle digitimes.com však výroba 4nm procesem společnosti Samsung nejde tak hladce, jak by měla. Qualcomm proto zvažuje oslovit konkurenční TSMC. Důvod?

Konkrétně má být Qualcomm nespokojen s nízkým množstvím vyrobených kusů. Spekuluje se však také o tom, že pokud by došlo k přesunutí části výroby nových procesorů k TSMC, budou tyto čipsety (vyrobené TSMC) lepší z hlediska energetické efektivity i výkonu, což by vedlo k tomu, že by se na trh dostávaly čipsety Snapdragon 8 Gen1 dvojí kvality.

4nm výrobní proces má být využit rovněž v případě procesoru Exynos 2200, který by se mohl objevit u řady Galaxy S22. I to by mohlo vést k diskutovaným nedostatečným limitům výrobní kapacity.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
To že výroba drhne, není nic nového, bylo to už u předcházející výroby. Pravdou však je, že firma TSMC má nejmodernější výrobní zařízení a to vzhledem k 65% podílu dodávek EUV zařízení, na ostatní zbývá pouze cca 35%. Je na se o firmu s jednodruhovým zaměřením, která má dostatek finančních prostředků na výzkum a vývoj. Není divu, že Samsung nestíhá zajistit dostatečně množství. Bohužel EUV zařízení dodává pouze jediná firma a to v současné době nestačí , jedná se o monopol navíc s politickým vlivem. Prostě konkurence není a ještě dlouho nebude.
Mara Studna
Mara Studna
Pokud je opravdu zaručeno,že TSMC je vyrobí lépe,tak at to přesunou.Lepší z hlediska energetické efektivity a výkonu?Tak to tam mohli dát od začátku,zajímavá informace.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze