Qualcomm má odpověď na Apple Silicon. Čím zaujmou nové procesory pro Windows PC?

Qualcomm má odpověď na Apple Silicon. Čím zaujmou nové procesory pro Windows PC?
Fotografie: Qualcomm
  • Qualcomm představil dva ARM čipsety pro Windows
  • Snapdragon 8cx Gen 3 je prvním 5nm ARM procesorem od Qualcommu určeným pro počítače

Společnost Qualcomm je známá především jako výrobce mobilních čipsetů Snapdragon či 5G modemů, které dodává například i Applu. Nejnovější přírůstek do rodiny procesorů Snapdragon (včera oznámený Snapdragon 8 Gen1) však dnes doplnil i vůbec první 5nm ARM čipset určený pro Windows.


Novinka s označením Snapdragon 8cx Gen 3 slibuje špičkovou kvalitu videokonferencí, výkon převyšující 29 TOPS v oblasti umělé inteligence, ale také podporu Wi-Fi 6E či maximální přenosové rychlosti během 5G připojení dosahující až 10 Gbps. Použitá jádra Qualcomm nijak nespecifikoval, oproti předchozí generaci jejich 7nm procesoru pro zařízení s Windows však slibuje až o 85 % vyšší výkon CPU a až o 60 % „rychlejší“ GPU. Vysoký výkon však v tomto případně nutně neznamená vyšší energetickou spotřebu, právě naopak, výrobce totiž slibuje i vyšší efektivitu v oblasti energetické náročnosti.

Společně se Snapdragonem 8cx Gen 3 byl představen také méně výkonný Snapdragon 7c+ Gen 3, který míří do dostupnějších notebooků s Windows. Ten byl vyroben nikoli 5nm, ale 6nm výrobním procesem a oproti předchůdci (Snapdragon 7c Gen 2) má mít až o 60 % výkonnější CPU a až o 70 % vyšší výkon GPU. I on nabídne podporu Wi-Fi 6E či 5G, u kterého však maximální přenosová rychlost činí nanejvýš 3,7 Gbps.

Prvních notebooků s těmito procesory bychom se měli dočkat v první polovině příštího roku. Velkou otázkou pochopitelně zůstává, jestli se Qualcommu podaří zopakovat úspěch Applu s jeho čipy Apple Silicon, jež se chlubí vysokým výkonem a díky skvělé optimalizaci z hlediska energetické náročnosti i velmi dlouhou výdrží.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze