Snapdragon 8 Gen1 přichází. Je výkonnější, úspornější a vyzkoušíme ho brzy

Snapdragon 8 Gen1 přichází. Je výkonnější, úspornější a vyzkoušíme ho brzy
Fotografie: Qualcomm
  • Jde o přímého nástupce Snapdragonu 888(+)
  • Vyráběn je 4nm technologií
  • V prvních telefonech se objeví ještě letos

Qualcomm na sklonku roku vždy představuje nový vlajkový procesor pro mobilní zařízení. V nadcházejících měsících budeme svědky telefonů se Snapdragonem 8 Gen1, o čemž Qualcomm informuje na svých stránkách. Je tak konec klasickému tříčíselnému označení, neboť nový procesor navazuje na loňský Snapdragon 888 (+). Označení ve své podstatě bylo zjednodušeno. Osmička naznačuje vrcholnou řadu a následně se již dozvídáme, že jde o 1. generaci.


Snapdragon 8 Gen1 je vůbec prvním 4nm čipsetem z dílny Qualcommu. CPU spoléhá na nejvýkonnější jádro Cortex-X2 s taktem 3 GHz doprovázené trojicí méně výkonných, ale také úspornějších jader Corex-A710 s frekvencí 2,5 GHz a čtyřmi jádry Cortex-A510 s taktem 1,8 GHz. Ve srovnání s loňským Snapdragonem 888 má být novinka o 20 % výkonnější, zároveň však až o 30 % energeticky efektivnější. Jestli se to projeví i v oblasti zahřívání, která nebyla v případě Snapdragonu 888 ideální, zjistíme pravděpodobně až s nasazením do prvních smartphonů.

Vylepšeno však bylo pochopitelně nejen CPU, ale i GPU, které má být o 30 % výkonnější a až o 25 % úspornější díky nové architektuře. Adreno Frame Motion Engine pak umožňuje grafické jednotce vykreslit hry v dvojnásobném počtu snímků za sekundu při využití stejného množství energie, respektive zvládne FPS udržet na defaultní hodnotě, ale snížit energetickou náročnost na 50 %. Dalším vítaným vylepšením je volumetrické nasvícení či VRR Pro (Variable Rate Shading). Qualcomm za účelem co nejlepšího herního zážitku také úzce spolupracoval s herními vývojáři. Je možné, že některé špičkové tituly se budou chlubit vylepšenou grafikou exkluzivně pro zařízení se Snapdragonem 8 Gen1.

Snapdragon 8 Gen1

Nový procesor dokáže pracovat až s 200megapixelovými fotoaparáty, nahrávat 8K HDR video nebo 4K video se 120 snímky za vteřinu. Připraven je 5G modem Snapdragon X65 s podporou pásem mmWave a Sub-6 s možností teoretické rychlosti stahování 10 Gb/s. Další konektivitu zajišťuje Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2 LE schopné bezdrátově přenášet audio soubory v CD kvalitě. Funkce Broadcast Audio zase umožňuje z jednoho zdroje streamovat hudbu na neomezené množství přijímačů.

Snapdragon 8 Gen1 si již brzy budeme moci vyzkoušet na vlastní kůži, neboť jej plánuje nasadit celá řada výrobců. Samotný Qualcomm zmiňuje například Honor, Motorolu, Sony, OnePlus, Nubii, Realme, Vivo, Oppo či ZTE. Vůbec první by však mělo být Xiaomi, které svou novinku s označením 12 představí již 12. prosince.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
První bude moto s edge 30 9.12.
Arnold22 Schwarzenegger
Arnold22 Schwarzenegger
No jsem na to zvědavěj, výkonnější a úspornější, ale vždycky to topí jak kamna, tak snad se jim to tentokrát povedlo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze