Nejlepší odolné telefony

6
Nejlepší odolné telefony
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na skutečně odolné telefony
  • Všechny odolají vodě, prachu či pádům z takřka dvou metrů
  • Zvolili jsme zástupce značek CAT, Nokia, Samsung a Apple

Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte náš podrobný rozcestník a také průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.


Vybíráme nejlepší odolný telefon

Podrobně jsme vše důležité kolem výběru odolného telefonu rozebírali v našem průvodci. Níže se již podíváme na samotný výběr konkrétních telefonů.

CAT S62 Pro

Osvědčeným výrobcem odolných telefonů je značka CAT, který má v portfoliu vlajkový model S62 Pro. Ten nadále rozvíjí možnosti lákavé termokamery, kterou však již integroval do těla, nejsme svědky nevzhledného hrbu jako u starší generace. Výbava je postavena na 5,7palcovém Full HD+ displeji a stále solidním Snapdragonu 660. Nasazen je Android 11, což už bohužel není nejnovější verze.

Po stránce odolnosti je celý telefon pogumován, plní certifikaci IP68, odolá pádům, teplotním výkyvům a displej je krytý sklíčkem Gorilla Glass 6. Za pozornost stojí, že výrobce si za odolností stojí a záruka se vztahuje na vše, co stupně krytí deklarují. Smířit se musíte s vyšší cenou, která se blíží k hranici 14 tisíc korun.

Nokia 800 Tough

Odolný telefon pro některé stále znamená primárně zařízení na telefonování, které disponuje spíše menším displejem méně náchylným na poškození. Ačkoliv od představení Nokie 800 Tough uplynul už více než rok a půl, nadále jde o povedený klasický telefon za 2,5 tisíce korun. Na první pohled jde o skutečně robustní mobil, který vydrží pády, výkyvy teplot a samozřejmě mu nevadí voda či prach. Pro někoho může být praktická i přítomnost masivního poutka. V náročných podmínkách oceníte dlouhou výdrž či možnost zapnout si svítilnu.

Ačkoliv Nokia vypadá jako zcela tradiční telefon, částečně pokukuje mezi smartphony, neboť využívá KaiOS. Máte možnost si doinstalovat hry a aplikace, přičemž telefonu není cizí LTE či možnost vytvoření Wi-Fi hotspotu. Z telefonu základně obsloužíte i internet, byť na pohodlí klasického dotykového smartphonu tato Nokia zdaleka nemá. Smířit se musíte také s velmi obyčejným fotoaparátem se 2 megapixely, který fotí podprůměrně.

Nokia XR20

Letošní nabídku odolných telefonů příjemně oživila Nokia XR20. Na první pohled mobil, který nevypadá jako neohrabaný hromotluk. Přesto má odolnou konstrukci, nevadí mu prach ani voda. Dostalo se na velký 6,67" IPS displej s Full HD+ rozlišením, který je mírně zapuštěn, a tak chráněn. Odolná Nokia vás může příjemně překvapit například stereo reproduktory či podporou bezdrátového nabíjení. Výrobce se také kasá 4letou softwarovou podporou. Prostředí tak bude i za několik let nadále aktuální.

Mezi odolnými telefony Nokia XR20 slušně fotí, což se hodí, pokud často navštěvujete přírodu a chcete si uchovat nějaké vzpomínky. Smířit se musíte se slabším procesorem či absencí nabíječky v základním balení. Líbit se vám nemusí ani vyšší hmotnost, ale ta je u telefonu se zvýšenou odolností obvyklá. Smířit se musíte také s vysokou cenou, která překračuje 14 tisíc korun.

Samsung Galaxy XCover Pro

Máte jisté obavy z méně známých značek a raději byste volili osvědčenou klasiku? Pro vás je připraven Samsung Galaxy XCover Pro, který po letech půstu přináší do portfolia jihokorejského výrobce lépe vybavenou a současně opravdu odolnou alternativu. Má dostatečně kvalitní 6,3palcový Full HD+ displej, avšak smířit se musíte s jen průměrným procesorem či pouze 64GB interní pamětí. Na druhou stranu jde o robustní zařízení s vyvýšenými boky, které větší displej spolehlivě chrání. Velkou výhodou je propracované a dobře optimalizované prostředí Androidu 11, kdy budete též pravidelně dostávat aktualizace.

Na zadní straně objevíte dva fotoaparáty, kdy hlavní doplňuje i praktická ultraširokoúhlá kamerka. Poměrně vzácnou vlastností je možnost uživatelsky vyměnit baterii. V případě potřeby si tak můžete pořídit záložní a snadno ji vyměnit. To se rozhodně může hodit, protože výdrž nepatří k silným stránkám XCoveru Pro, který se na českém trhu nabízí za 12,5 tisíc korun.

Apple iPhone 13 Pro

Na závěr dnešního výběru jsme si nechali trošku odlišné zařízení. Jedná se totiž o Apple iPhone 13 Pro. Ten sice neodolá pádům, jedná se v zásadě o běžný chytrý telefon, ale chlubí se certifikací IP68. Ani na tom by však nebylo nic zvláštního. Apple však letos u nové řady iPhonů 13 garantuje odolnost proti vodě po dobu 30 minut v hloubce až 6 metrů. To je cca 4násobek oproti většině konkurentů.

Výbava iPhonu 13 Pro je samozřejmě špičková. Disponuje kvalitním OLED displejem se 120 Hz, výkonným procesorem Apple A15 Bionic nebo skvělou sestavou tří zadních fotoaparátů. Telefon má i stereo reproduktory a bezdrátové nabíjení. Smířit se však musíte s pomalým drátovým nabíjením, nepěkným výřezem v displeji a znovu dodejme, že se nejedná o čistokrevný odolný telefon.


Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
ano, pokud je odolny foun i iPhone, tak by tu mel byt kazdy co ma IP6x odolnost. Proste je to holy nesmysl, mozna Apple poslal "všimné" na vanoce nebo kdovi co...
Kafvv Rfbsgd
Kafvv Rfbsgd
Fakt nechápem, čo tam robí ten ajfón? To ako vážne? Keď sa povie odolný telefón, tak v prvom rade ide o drsné mechanické zachádzanie, prach a pod. To už tam môže tak hocijaký telefón 🤦
Pavel Krejčíř
Pavel Krejčíř
A jak to Apple garantuje? Tím, že neuznává reklamaci po vytopení? 🤣 Jste směšní.
Marhule Humule
Marhule Humule
Celá kategorie odolných telefonů je v dnešní době na dost bídné úrovni. Z tradičních výrobců to už dělá jenom Samsung, Nokie a Motorola. Ani jeden z těchto výrobců nemá vyloženě dobrý odolný telefon. Ostatní značky jako Doogee, Evolveo, iGet atd. jsou většinou nepoužitelné šlupky. Osobně raději vezmu něco jako Galaxy A52s nebo iPhone SE a dám na to pořádné pouzdro. Něco to vydrží a hlavně to bude podstatně lepší než všechny ty rádoby nerozbitné pracovní telefony...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze