Vrátí se Nokia do světa smartphonů?

34

Jestli máte rádi nejrůznější spekulace vycházející z nezaručených zpráv na pomezí drbů, pak si následující článek náležitě vychutnáte. Stejně tak v případě, že se vám stýská po staré Nokii a jejích revolučních telefonech. Možná se totiž připravuje nový, který však jméno finského města neponese.

Karty jsou totiž rozdány jasně: logo Nokia patří v oblasti chytrých telefonů po následujících deset let Microsoftu a ať už se ho chystá využít, nebo ne, pro Finy je tato možnost zapovězena. To ale neznamená, že složí ruce do klína a bude se zabývat výrobou levných a hloupých telefonů pro rozvojové trhy.

Jeden čínský server tak vypráví příběh o týmu lidí, kteří měli v Nokii na starost vývoj modelu N9. Nebyl to nijak masově rozšířený přístroj, popravdě měl pouze založit novou větev mobilních operačních systémů, ale spíše z politických důvodů byl prvním a posledním v řadě. Tohoto rozhodnutí lituje snad každý, kdo měl možnost si N9 a MeeGo vyzkoušet, mnozí jej neváhají označit jako zlomový okamžik, kdy se Nokii pomalu přestalo dařit.

Dočkáme se reinkarnace tohoto telefonu? Špatné by to rozhodně nebylo.

Nyní bychom se však mohli dočkat reinkarnace. Nepůjde ale o sebevraždu pokusem protlačit nový operační systém, ale spíše o extrémně upravený Android, který by tak měl získat spoustu dobrých vlastností MeeGo. Že tento systém nedá vývojářům spát, je jasné i z případu Tizen, který se zde taktéž hodně inspiroval. O hardware není potřeba se strachovat, samotnou výrobu ráda provede nějaká čínská továrna. Vývojářský tým se tak soustředí hlavně na samotný software a v neposlední řadě také dobře znějící jméno.

Má smysl těšit se na nějaký takový produkt, anebo Nokia a její operační systémy patří už jenom do muzea?

Zdroje: phonearena.com, news.mydrivers.com

Diskuze ke článku
Marek
Já si myslím, že nemá smysl se na něco takového těšit, když sami píšete, že je to zcela nepotvrzená informace. Takže pokud bych se těšil a byla to kachna, k čemu mi to těšení bude? Btw svět mobilů/tabletů je snad jediný, kde se píšou tak hojně a s takovou vervou články o různých spekulacích tak často. Není lepší psát jen o tom, co je skutečné?
wtf
Podla mna kravina. Naco by sa vracali k niecomu co bolo stratové ? Podla mna su viac než radi že sa tej divizie zbavyli.
dude
Ako z historie vyplyva chyti sa ta slabsia/blbsia/nekvalitnejsia vec. vid Palm, WebOS, MeeGo. Navyse vzdy ked ma vyjst nieco nove zaujimave tak to vyzera dobre, potom to zabjiu neskorym uvedenim na trh a vysokou cenou.
(moj nazor)
Jakub
Nokia patří do muzea. Inovace a dominanci trhu předala Applu a Samsungu. Podle mě to začalo s dotykovým Symbianem. N9 neměla žádný vliv. Kdyby přišlel WP dřív, možná by ještě byla tam kde kdysi (MS by si nedovolil koupit tak drahou společnost).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze