Tizen: nový OS od Samsungu aneb reinkarnace MeeGo

5

Operační systém MeeGo podle všeho padl, Nokia N9 je prvním a posledním zařízením s tímto OS, ovšem myšlenka stále žije. Intel, který z vývoje MeeGo odstoupil již před několika měsíci, totiž spojil síly se Samsungem a pokusí se dotáhnout do konce to, co se mu s Nokií nepodařilo. Přivítejme operační systém Tizen.

Tizen je nový operační systém na bázi Linuxu, za jehož vývojem najdeme společnosti Intel, Samsung a Linux Foundation. Především Intel se pokusí se Samsungem dojít tam, kam se mu to nepovedlo s Nokií a MeeGo – porazit Android a iOS. Pomoci k tomu má právě Tizen OS.

Původní vzhled OS MeeGo

Tizen OS v mnohém navazuje na operační systém MeeGo, který poslala Nokia k ledu. Intel však chtěl tento projekt dotáhnout do konce, a tak se spojil se Samsungem. Nutno podotknout, že Tizen by měl být open source, měl by tedy mýt dostupný pro všechny výrobce, což z něj dělá přímého konkurenta Androidu.

Systém na screenshotech vypadá jako Android sloučený s MeeGo

Stejně jako u MeeGo, je systémový framework Tizenu založen na HTML5. Jak moc je to dobrý krok se uvidí teprve časem, ale diskutuje se o tom, že právě HTML5 bylo příčinou zkázy systému WebOS. Snad se Tizen nedostane do stejné situace, ale jelikož za ním stojí opravdu mocné společnosti, tak je to vcelku nepravděpodobné. Na svět unikly také první screenshoty nového OS, které však nepochází z reálného zařízení, nýbrž z emulátoru.

Poslední screenshot ukazuje zajímavé údaje – Samsung i9500

Velmi zajímavý je však screenshot se zobrazeným údajem "useragent". Jedná se o podpis zařízení, jak se prezentuje v internetových vodách a ze screenshotu si můžeme všimnout, že se prohlížeč Tizen hlásí jako Samsung i9500. Vzhledem k tomu, že řada i9xxx je u Samsungu vyhrazena vlajkovým lodím s OS Android, je tento údaj velmi matoucí a do systematiky značení jednotlivých modelů vhání notnou dávku nejistoty. Bude nová vlajková loď Samsung i9500 osazena systémem Tizen OS? To bychom se měli dozvědět již v následujících dnech a týdnech.

Zdroje: informationweek.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
noname
o bude nejspis jen pro mobily 7500 a víc ne ?
Radim
Tohle je mrtvý projekt, bez šance na poražení iOS a/nebo Androidu.
pepa
Myslím si, že tento OS má vysoký potenciál, resp. vykope hrob W7.
Mellow
No screnshoty jsou zajimave.. v horni liste tlacitko home a jinak sipky zpet jako v Meego, tzn bez tlacitek bych tipoval.. ovladani N9 bylo zatim nejlepsi co telefony maji, takze se na novy prirustek Samsungu tesim :-) jen se obavam ze uz nebudeme swipovat :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze