Videosrovnání obrů: Samsung Galaxy Note vs. Galaxy Note II

8

Sháníte mobilní zařízení s opravdu velkým displejem, ze kterého si i zavoláte, ale aktuální móda pouze 4,7“ displejů vás nechává chladnými? Pak jste pravděpodobně slyšeli o telefonech Samsung Galaxy Note. V dnešním srovnání si zkusíme odpovědět na to, zda se vyplatí pořídit první nebo druhou verzi tohoto zařízení na pomezí telefonu a tabletu.

Když minulý rok korejský hegemon představil první Galaxy Note s 5,3“ displejem, mnoho lidí (včetně mě) přemýšlelo, jestli v Samsungu honbu za co nejvíce palci opravdu myslí vážně nebo se jen někdo zbláznil. Jak se později ukázalo, i zařízení tohoto formátu si našlo svoje místo na trhu, také díky praktickému stylusu, jenž v době kapacitních displejů málem upadl v zapomnění. Letos na něj Samsung navázal inovovaným Galaxy Note II s ještě větším displejem, více jádry, větší pamětí, baterií a vůbec vším. Cenu samozřejmě nevyjímaje. A jak se zdá, o úspěch je opět postaráno.

Cena bude ale pravděpodobně největším nepřítelem váhavých zájemců o zařízení na pomezí telefonu a tabletu. Celkem logicky je nastavena patřičně o něco níže u staršího a méně vybaveného kousku. Vyváží ale lepší parametry Notu II vyšší cenu? To, zda si vybrat Samsung Galaxy Note nebo Samsung Galaxy Note II, zkusíme napovědět v následujícím videu.

Samsung Galaxy Note II vs. Galaxy Note – srovnání

Update na Jelly Bean pro první Note: změna hry?

V době, kdy jsem natáčel video, se o plánovaném updatu na Android 4.1 vědělo pouze to, že přijde. Pustil jsem se proto do spekulací, že v updatu pro starší Note nemůžeme pravděpodobně počítat s doplněním všech funkcí, které nabízí aktuální Note II, právě v zájmu zachování jeho skvělých prodejů.

Ačkoliv Note II nabízí na papíře o poznání lepší výbavu, skutečnost je taková, že hardware o rok staršího bratříčka zvládá v podstatě všechnu práci téměř stejně elegantně. Pokud by tak dostal totožnou softwarovou (a notně vylepšenou výbavu), pak by vzhledem k ceně opravdu nezbylo už mnoho důvodů ke koupi novějšího a o poznání dražšího Notu číslo dva.

Nedávno ale na internet začaly unikat testovací verze ROM přímo od Samsungu, jak například pro Samsung Galaxy S II, tak také právě pro první Note. Na webu SamMobile, kde uniklá verze vyšla, si totiž můžeme všimnout, že prostředí vypadá víceméně stejně jako na současných Samsung telefonech a je přítomná také částečně fungující funkce stylusu – Air View.

To nám dává tušit, že vše nakonec může být i jinak a Samsung se zachová opravdu férově a i pro starší zařízení nabídne aktuální vymoženosti, které upekl původně pro novější tabletofon. Na to, kolik vlastností a zda vůbec nějaké se nakonec v Jelly Beanu pro Galaxy Note objeví, si ale musíme počkat až na finální vydání.

Těm, kdo se dosud nedokázali rozhodnout mezi novějším a dražším nebo starším a levnějším provedením, se tak může pomyslný brouk zavrtat do mozkových dutin ještě hlouběji. Můžete to tak buď risknout a vybrat některého z dnešních soupeřů podle aktuálních potvrzených informací nebo brouka živit klidně i několik bolestivých měsíců. Update na Android 4.1 pro první Note je sice plánován na konec tohoto roku, ale ze zkušeností víme, že se to může i trochu protáhnout.

Za zapůjčení obou smartphonů děkujeme e-shopu Sunnysoft, kde si můžete telefony také zakoupit.

Zdroje: sammobile.com

Diskuze ke článku
Jakub
Pro mě video zajímavý, o tom žádná. Docela rušivé je opakování některých slov v popisování, např. "víceméně".
Nicméně za mě palec nahoru, rozhodně.
Martin
Tak teda nevím pro který se rozhodnout, vzhledově a barevně se mi víc líbí 1.generace + cena super ,ale mám strach z té baterky abych nakonec nebyl furt někde připojený na kabelu.Těžké rozhodování.
bolojang
Diky za pekne srovnani.
to Martin...nevahej a priplat:-) mel jsem stejne dilema, nakonec jsem priplatil a nelituji.
Pokud bych mel 1, tak bych asi nemenil a pockal na 3:-)
Stoone
Slova: víceméně a opravdu proloženo zařízením bych skutečně omezil. Bohužel se to nedá chvílema poslouchat. Není to první komentář a takhle opravdu ne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze