Samsung Galaxy Note II: první dojmy a videopohled na giganta

Samsung Galaxy Note II je pokračovatelem zajímavého konceptu, který rozděluje uživatele na tři nesmiřitelné tábory. Pro jedny je to moc velký telefon, pro druhé je to moc malý tablet a ostatní ho milují. Nemůžeme vám sice říci, který tábor má pravdu, můžeme vám však zprostředkovat první dojmy, které v nás tento obr zanechal.

Oficiální fotografie Samsung Galaxy Note II

Samsung Galaxy Note II je gigant a to je bez diskuze. Ať už se bavíme o rozměrech (jelikož se prezentuje především jako smartphone) nebo o vnitřní výbavě, která nabízí prakticky to nejlepší, co můžete v dnešním světě mobilních zařízení najít. V našem včerejším článku jste se mohli dočíst něco o zajímavých funkcích Samsungu Galaxy Note II a také jsme zmínili, že se jedná zařízení od sklepa až na půdu napěchované funkcemi. A to platí do posledního písmenka.

TIP! Samsung Galaxy Note II a geniální S Pen v praxi

Pojďme se však také podívat na to, jak na nás Samsung Galaxy Note II zapůsobil po stránce konstrukce a zpracování. Rozměry 151,1 × 80,5 × 9,4 mm a hmotnost 180 gramů nenechají nikoho na pochybách, že se jedná opravdu o pořádný kus hardwaru. Rozměry jsou skutečně obří a je to také jeden z hlavních parametrů, které uživatele k Samsungu Galaxy Note II přiláká nebo je naopak odradí.

Důvod takových rozměrů je prostý - výrobce totiž osadil Samsung Galaxy Note II displejem o úhlopříčce bláznivých 5,5 palců! A teď babo raď - jedná se o největší smartphone nebo o nejmenší tablet? Ať tak či onak, velké rozměry mají své skvělé, ale i ty horší, vlastnosti. V první řadě je to displej, který je při svých rozměrech opravdu pohodlný na konzumaci obsahu nebo na práci s multimédii. Je vyroben technologií Super AMOLED a jeho zobrazovací schopnosti jsou skvělé. Někomu možná může přijít rozlišení 1280 × 720 pixelů jako málo, v praxi si ale rozhodně na nízké rozlišení stěžovat nebudete. Větší vrásky vám bude dělat spíše výrazná saturace barev, na druhou stranu jsou však barvy naopak "líbivější".

Samsung Galaxy Note II na veletrhu IFA v Berlíně

Co se týče celkové konstrukce zařízení, tak zde je vše zpracované na jedničku. Někdo by mohl opět namítat, stejně jako u Samsungu Galaxy S III, že konstrukce je pouze plastová. Na jednu stranu je to pravda, na druhou stranu díky plastu si Samsung Galaxy Note II drží celkem rozumnou hmotnost 180 gramů. Alespoň vzhledem ke své velikosti. Celkově je však zpracování na jedničku a nemusíte se bát nějakého vrzání a podobně.

Naši čtenáři se často ptají na vlastnosti fotoaparátu Samsungu Galaxy Note II. Samsung Galaxy Note II je vybaven 8Mpx snímačem s automatickým ostřením, kterýžto pořizuje velice kvalitní snímky. Ověřit si to můžete z testovacích snímků níže, další ještě průběžně doplníme a najdete je v katalogu. Fotoaparát kromě svých kvalitních výsledků potěší také bohatými možnostmi nastavení od volby režimů, přes nejrůznější efekty až po stabilizátor obrazu, nastavení ISO, expozice a dalších detailů.

Testovací snímky, Samsung Galaxy Note II fotí velice hezky

Musíme také zmínit samotnou vnitřní výbavu, které dominuje čipset Samsung Exynos 4412 se čtyř-jádrovým procesorem o taktu 1,6 GHz. K dispozici má celkem 2 GB RAM, kterou se rozhodl naplno vytěžovat Android 4.1 Jelly Bean s grafickou nástavbou TouchWiz od Samsungu. Díky této vražedné kombinaci je prakticky vyloučeno jakékoliv cukání, sekání, škubání a další neduhy, kterými Android často trpí při horší optimalizaci na slabším hardwaru. Ovšem ani zde se nevyhnete tomu, že vás zařízení zkrátka nechá chvíli čekat. Pokud stáhnete špatně napsanou aplikaci (například Infinite Painter Free), tak vám zamrzne celý přístroj a musíte pouze čekat na dialogové okno abyste aplikaci ukončili "natvrdo".

Samsung Galaxy Note II – představení

U některých aplikací se dá toto chování omluvit, ovšem trochu horší je to s nativními aplikacemi. Už jsme si zvykli na to, že prostředí TouchWiz by si zasloužilo ještě nějaké to ladění a i když u Samsungu Galaxy Note II není situace taková jako u modelů Galaxy Tab, i zde se můžeme setkat s prodlevami. Například domovské tlačítko má pravidelně odezvu zhruba půl sekundy a sem tam se stane, že si počkáte i o něco déle. Nestává se to však často, je vidět, že výkonný hardware udělá své. Jak se říká - když něco nejde silou, jde to ještě větší silou. Nebo v tomto případě - větším výkonem.

TIP! Přečtěte si informace o větším sourozenci Samsung Galaxy Note 10.1

Ačkoli je to již starý známý fakt, nikdy mne nepřestane unavovat "nenažranost" operačního systému Android. Hned po startu máte totiž již zaplněnou RAM na hodnotu 550 MB. Jak telefon používáte, tak se postupně klidně dostanete na hodnoty kolem 1,3 GB a dokonce i výše. K čemu potřebuje mobilní OS tolik operační paměti? Pomoci vám může správce úloh, který dokáže odstřelit všechny běžící procesy, přesto však neukončí vše a nějaká paměť se vždy ztratí. Na konci dne jsme tak končili se zaplněnými 750 MB RAM a víc uvolnit již nešlo. To je celkem vysoká hodnota na to, že běží jen samotný telefon s widgety a několika procesy na pozadí.

Nicméně jak jsme již zmínili, Samsung vyřešil drobné chybky v optimalizaci tím, že nasadil brutální výkon, takže Samsung Galaxy Note II se tak stává prakticky nejvýkonnější hračkou na trhu dnešních smartphonů, nebo chcete-li tabletophonů. Blíže se zaměříme na všechny funkce tohoto dozajista velice zajímavého zařízení v naší tradiční recenzi. Pokud vás cokoliv ohledně Samsungu Galaxy Note II zajímá, ptejte se nás v diskuzi pod článkem. Pokusíme se odpovědět buď přímo do diskuze, nebo odpověď zakomponovat do výsledné recenze.

Technické parametry Samsung Galaxy Note II

Kompletní specifikace
Konstrukce151,1 × 80,5 × 9,4 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4 Quad, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB / 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostříjen 2012,
Diskuze ke článku
Hadas
Super, těším se na recenzi. Nicméně nechápu, co pořád někteří mají s tou volnou Ram? Důležité je, že mě nedostatek ram neomezuje. Pokud mám 2GB, tak proč nevyužívat "maximum"? Na notebooku mám v současné chvíli 4GB a běžně vytíženo kolem 3,5GB. Doma mám 8GB a občas vytíženo 6-7GB. Pokud systém dokáže Ram správně využívat je úplně jedno, kolik Ram mám volné.
Tomáš Kunst
Jak je to s bezdrátovým připojením třeba k TV pomocí WiFi? Na Note 10.1 to jde přímo z video / audio přehrávače. Tady?
Pavel K.
Na tom videu mi připadá že telefon vůbec nezobrazuje bílou barvu ale růžovou.
Nika
Prosím do recenze zahrnout i informační led. Barevnost,nastavení a pod. Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze