Samsung Galaxy Note II: první dojmy, videopohled a fotky z Berlína

Ve včerejších večerních hodinách byl v centru Berlína představen další tabletofon a opět jej má na svědomí Samsung. Jelikož se rok s rokem sešel, jedná se o druhou generaci oblíbeného modelu Galaxy Note. Novinka s pořadovým číslem II se pyšní ještě větším displejem, designem ve stylu Galaxy S III nebo zdrcujícím výkonem.

Samsung Galaxy Note II – oficiální fotografie

Nejočekávanější novinkou celého veletrhu IFA 2012 byl nástupce Samsungu Galaxy Note. Očekávání se zcela naplnila, prostory, kde došlo k představení, doslova praskaly ve švech a ačkoli Samsung představil ještě další zajímavé kousky, největší pozornost a čas byl věnován právě novému Galaxy Note II. Ihned po skončení tiskové konference jsme si pro sebe ukořistili dva kousky a šli se s nimi seznámit.

Druhý Galaxy Note nezapře, kde se designem inspiroval

Samsung Galaxy Note II – první pohled z IFA

Větší nebo menší?

Na první pohled si mnozí z vás Galaxy Note II spletou s letošním hitem Galaxy S III. Design je totiž v podstatě úplně stejný, Note II jednoduše jen povyrostl. Když už jsem nakousl rozměry, jde především o výšku, kde se hodnota zvedala. Nový Note II je zhruba o 4 milimetry vyšší. Příjemné a tak trochu nečekané překvapení nás čeká u šířky, která je oproti loňskému Notu o 3 milimetry menší. A reálný pocit dává číslům za pravdu. Note II se v ruce drží rozhodně o něco pohodlněji. Tloušťka se pak v podstatě nezměnila, jak se ostatně můžete přesvědčit v porovnávací tabulce níže.

Malou tloušťku si Note II zachoval

Čtěte: Preview Samsung Galaxy Note

Samsung Galaxy Note II Samsung Galaxy Note
rozměry 151,1 x 80,5 x 9,4 mm 146,9 x 83 x 9,7 mm
hmotnost 180 gramů 178 gramů
úhlopříčka displeje 5,5 palce 5,3 palce
rozlišení displeje 1280 x 720 px 1280 x 800 px
operační systém Android 4.1 Android 4.0
procesor Quad-core 1.6 GHz Cortex-A9 Dual-core 1.4 GHz ARM Cortex-A9
paměť RAM 2 GB 1 GB
interní paměť 16 / 32 / 64 GB 16 / 32 GB
baterie Li-Ion 3100 mAh Li-Ion 2500 mAh
Bílý a plastový zadní kryt je náchylný na otisky, dost možná i na oděrky

Vraťme se ještě na chvilku k designu. Note II je opět vyveden pouze z plastu a okamžitě se rojí obavy o kvalitu zadního krytu. V případě Galaxy S III je totiž velmi náchylný k poškrábání. To platí především pro bílou variantu. Note II je kromě bílé dodáván ještě v šedo černé variantě, na které nejsou tolik vidět otisky prstů a hlavně na zadním krytu nebudou malé oděrky vidět. Zpracování obou kusů, které jsme zkoušeli, bylo příkladné. Ostatně tady si Samsung zaváhat nemohl dovolit. Použití plastových materiálů zachovalo hmotnost na úrovni loňského modelu. Rozdíl dvou gramů je opravdu zanedbatelný.

Hlavním důvodem zvýšení rozměrů na výšku je displej. Ten totiž ještě povyrostl a z původních 5,3 palců se dostal na 5,5 palce. Změnil se také poměr jeho stran ze 16:10 na 16:9, což je poměrně škoda. Zároveň tím lehce utrpělo rozlišení, které činí 1280 x 720 pixelů. Jemnost je ale více než dostatečná a ačkoliv se spekulovalo o FullHD, Samsung jeho absenci zdůvodnil šetřením energie. Na jistotu Samsung vsadil v případě typu displeje, opět máme co dočinění se Super AMOLED panelem, který je chráněn sklíčkem Gorilla Glass 2.

Displej ještě o něco povyrostl

Dvojitá chvála

Hned dvakrát za sebou budu nyní Samsung chválit. V prvé řadě baterie. Kapacita 3100 mAh je naprosto báječná a novinka by tak mohla nabídnout velmi dobrou výdrž. Baterie je navíc uživatelsky výměnná. Druhý případ chvály se týká operačního systému. Samsung se rozhodl nic nepodcenit a svůj největší mobil, nebo chcete-li nejmenší tablet, vybavil nejnovějším Androidem 4.1.1 Jelly Bean. Chybět nemůže nadstavba TouchWiz. Optimalizace je naprosto skvělá a práce s Notem II je bezproblémová a svižná. Za to samozřejmě vděčí nejnovějšímu Androidu, který se chlubí plynulejšími animacemi v rámci projektu „Project Butter“. S novým Androidem přibyla například také funkce Google Now.

Opět tužka

Nový Note samozřejmě nemůže postrádat stylus, který dostal praktické místo v dolním rohu telefonu. Neméně praktická je funkce, která po vytažení pera aktivuje aplikaci pro zaznamenávání poznámek. Novinkou je částečné bezdotkyové ovládání, kdy pero funguje už zhruba centimetr nad povrchem displeje. Tato vymoženost je využita například v galerii fotografií, kdy stačí na vybranou galerii najet stylusem, ale nemusíte se dotknout displeje a vyběhne vám náhled fotografií nacházejících se v dané galerii.

Kromě bílé varianty bude k dispozici ještě šedo černá

Přibyla také nová gesta, pomocí kterých lze telefon snadněji ovládat. Jistě jste si už kolikrát řekli, jaká škoda, že stylusem nelze ovládat také senzorové klávesy pod displejem. Nyní už je skoro nebudete potřebovat. Nakreslením určitého gesta v momentě, kdy budete držet tlačítko na stylusu, se dostanete o krok zpět či vyvoláte nabídku kontextového menu. Špička samotného pera není zcela pevná a díky tomu dokáže přesně zaznamenat i intenzitu, s jakou tlačíte na displej. Výsledkem je pak různě silná čára, kterou kreslíte.

Na tmavší verzi nejsou otisky prstů tolik vidět

Zábavný fotoaparát

Fotoaparát svými parametry na židli neposadí, nicméně přináší obvyklý standard, který každému jistě postačí. Počítejte tak s 8 megapixelovým snímačem, kterému nechybí automatické ostření a LED dioda. Prostředí fotoaparátu výraznějších změn nedoznalo. Pořízení snímku je poměrně rychlé, stejně tak fotky hned následující. Pořízené snímky můžete v editoru upravovat a ke slovu se dostane i stylus. Jednoduchým tahem uděláte jakýkoliv výřez, třeba ve tvaru srdce, a ten poté použijete už dle svých potřeb.

S fotoaparátem se pojí ještě další aplikace zvaná Paper Artist. Ta nabízí při reálném snímání možnost scénu okamžitě přetvořit do černobílého nádechu, kostiček, komiksu a mnoha dalších variant. Vznikají opravdu velmi zajímavé výtvory. Ty následně můžete ještě nadále upravovat, opět pomocí stylusu přímo v dané aplikaci.

Samsung Galaxy Note II se začne prodávat v průběhu čtvrtého čtvrtletí letošního roku. Pokud vás nyní cokoliv na Notu II zajímá, neváhejte se a zeptejte se přímo v diskuzi. I nadále totiž setrváváme na veletrhu IFA 2012 v Berlíně a ke Galaxy Notu II se ještě jistě dostaneme.

Svůj nový Note II si budete moci dát do pestrobarevných obalů

Technické parametry Samsung Galaxy Note II

Kompletní specifikace
Konstrukce151,1 × 80,5 × 9,4 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4 Quad, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB / 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostříjen 2012,
Diskuze ke článku
Trey Sand
Zdá se mi to nebo se taky samsung rozhodnul pro matrici ikon 4x4 na hlavní ploše oproti 5x5 u puvodního notu :-)
peter
Nehovorí sa tam niečo o oficialnej aktualizacií jelly bean na note 1?
pepe86cz
Trošku mě jako majitele Note1 a S3. Mrzí zmenšení displeje na šířku v pixelách. Note jsem nemusel překládat při čtení na šířku, ale S3 musím. Já to nechápu, asi chtěj mít všechny teblety stejně optimalizovaný, ale je to škoda. Doufám, že to vynahradí větší úhlopříčka. Já používám jak S3 tak Note, ale Note radši kvůli displeji a to papírově není takový rozdíl oproti 4,8 palců u S3, ale ono je to znát hodně v reálu.
freeman
Tento mobil je absolútna absurdita. Ale proti v kusu žiaden diskutát. Ale som naozaj zvedavý kedy bude dosť. Dúfam, že budú Korejci plne spokojný a ukoja svoj mindrák s veľkých hláv. LEbo práve oni najviac, žerú tento druh mobilu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze