Videosrovnání: Apple iPad mini vs. Google Nexus 7

35

Doba, kdy bylo možné jasně rozlišovat mezi kategoriemi telefonů, tabletů a notebooků je už nenávratně pryč. I v tomto nepořádku je ale možné najít ostrůvky podobně zaměřených přístrojů, které tvoří částečně vymezenou kategorii. Jeden z nich pomohl dostat na mapu Google a Asus se svým 7“ tabletem Nexus 7. Apple se, ačkoliv podobná zařízení sám dříve zatracoval, nyní pustil do podobných vod a s iPadem mini tak začíná oficiální bitva i na poli malých tabletů.

Apple iPad mini a Google Nexus 7 tváří v tvář

To, že Apple levný sedmipalcový tablet od Googlu považuje za povšimnutíhodnou konkurenci, dokázal i na své tiskové konferenci tím, že Nexusu při samotném představování iPadu mini věnoval značný prostor a ukazoval ho jako konkurenta, se kterým se srovnával.

Nexus 7: první úspěšný

Ostatně se také není čemu divit. Googlu se ve spolupráci s Asusem povedlo nabídnout skvěle vybavený tablet za bezkonkurenční cenu. Ve spojení s podporou přímo od Googlu, což ve zkratce znamená perfektní odladěnost a okamžité aktualizace, se zákazníkům konečně do rukou dostal skutečně použitelný tablet s Androidem.

CFO Asusu, David Chang, navíc nedávno utrousil informaci, že dosáhli tempa téměř jednoho milionu prodaných kusů za měsíc. Narůstající tendence prodejů sedmipalcového Nexusu se dá očekávat i nadále, jelikož Google nedávno oznámil i variantu s 32 GB paměti a 3G konektivitou, čímž víceméně smazal jedny z mála nedostatků tohoto zařízení.

Cena navíc stále zůstává velice příznivá – 299 dolarů. Méně vybavené varianty navíc při příchodu této nové verze ještě zlevní (16GB Wi-Fi za $199 a 32GB Wi-Fi za $249). Tato situace by na zahraničních trzích měla nastat již příští týden. U nás si bohužel asi opět chvíli počkáme a zatím tak musíme počítat stále s 16GB variantou za 6 000 Kč.

Google Nexus 7

Technické parametry Google Nexus 7

Kompletní specifikace
Konstrukce198,5 × 120 × 10,5 mm, 340 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát
ChipsetnVidia Tegra 3 T30L, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor4 325 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:21 hodin
Dostupnostříjen 2012, 5 999 Kč

Apple iPad mini: značku nezapře

Je tak pozitivní zprávou, že i Apple, jenž víceméně trh novodobých tabletů stvořil, je schopný reflektovat i jeho následný vývoj, jenž neprobíhal pod jeho drobnohledem a tak trochu popřít svá vlastní prohlášení o nepotřebnosti jiných velikostí iPadu. A nutno podotknout, že alespoň z pohledu byznysu se mu nástup na pole menších tabletů s iPadem mini opět povedl. Za první tři dny prodeje (pátek a víkend) stihl udat 3 miliony tabletů (sice včetně velkého iPadu 4. generace, ale zato prodával zatím pouze Wi-Fi variantu iPadu mini).

Povedl se zmenšený iPad se 7,9“ displejem ale i jako samotný produkt? Dopředu prozradím, zcela určitě. Zpracování konstrukce nové placky se Applu povedla na jedničku, kterou by zdobila i hvězdička za tenkost (7,2 mm) a hmotnost (308 g) nebýt několika kompromisů v další výbavě.

Apple iPad mini

Pokud jste zvyklí používat jakékoliv „jablečné“ zařízení s Retina displejem (vysoká jemnost/rozlišení) nebo prostě jakýkoliv jiný současný high-end produkt, pak vás iPad mini na první pohled pravděpodobně zklame. Rozlišení 1 024 x 768 jednoduše už dnes neuchvátí, a ačkoliv se dá stále považovat za dostatečné, jednoduše od nového tabletu od Applu čeká spoustu lidí pouze uchvácení a nižší rozlišení displeje tak kazí dojem z jinak perfektně vypadajícího zařízení. Jak nám řekli i samotní zaměstnanci prodejen Applu v Praze, „toho rozlišení je ale škoda“ a my souhlasíme.

Na druhou stranu mají inženýři v Cupertinu alespoň zase na čem pracovat. Navýšení rozlišení do příští generace bude dost pravděpodobně vyžadovat zásah také do samotného prostředí iOS, jelikož to není zatím na větší množství rozlišení a velikostí displejů moc připraveno.

Co se týče samotné ceny, nejlevnější varianta s 16 GB bez 3G modulu se u nás prodává za 8 500 Kč. V plné výbavě (64 GB a 3G) se však dokáže vyšplhat i na téměř 13tisícovou hranici.

Technické parametry Apple iPad mini

Kompletní specifikace
Konstrukce200 × 134,7 × 7,2 mm, 308 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7,9" (1 024 × 768 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A5, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP2
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor4 490 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2012, 8 500 Kč

Základní premisy a příběhy obou dnešních soupeřů tedy už známe, jak dopadnou tváří v tvář a zda se dají vůbec považovat za konkurenty, se dozvíte v následujícím videu.

Apple iPad mini vs. Google Nexus 7 – srovnání

Tolik k rychlému srovnání toho nejzajímavějšího, co současný trh malých tabletů nabízí. Finální rozhodnutí je, jako vždy, na vás a bude záviset na mnoha osobních preferencích, které jsme si zmínili už ve videu (oblíbená platforma, cena, velikost).

Apple iPad mini zároveň v redakci právě testujeme. Zatím si můžete pročíst naše první dojmy a položit případné dotazy, předtím, než vyjde plnohodnotná recenze.

Vše potřebné o Google Nexus 7 se pak dozvíte už v dříve vydané recenzi.

Přístroje na test zapůjčili:

Zdroje: blogs.wsj.com, googleblog.blogspot.cz

Diskuze ke článku
Martin Š.
Hezké srovnání.
kamilo
vzdy je to len o vlastnych preferenciach - os, sw, uhlopriecka displaya, materialy, celkova velkost a cena...v tej suvislosti mi pride usmevne akosa decka hadaju ktory z nich 2 je lepsi tablet...ako ked by to nebolo jedno, hlavne ked na tom len konzumuju obsah a nevedia kolko x robit nic uzitocnejsie... :D
Honza :D
Pěkná recenze, ale já bych si koupil NEXUS.
tata
Mám doma Nexus 7 a spokojenost je maximální. Rychlost systému je neskutečná a jakékoliv zamrznutí nebo zadrhnutí se nekoná, prostě dokonalá stabilita. Co se týče her, nemá cenu popisovat , nemá konkurenci !!! Takže jednička má jméno NEXUS 7 !

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze