Testujeme Apple iPad mini: postřehy po několika dnech používání

25

Po dlouhých měsících spekulací nám přednedávnem Tim Cook oficiálně představil zmenšenou variantu oblíbeného tabletu iPad, která s sebou přinesla jak pěkné, tak nepříjemné zprávy. Nám iPad minulý týden dorazil do redakce a kromě minulých stručných prvních dojmů nyní přinášíme podrobnější postřehy po několika dnech používání. Jaký na nás udělal iPad mini dojem?

Design a konstrukce: tenký hliník s jablkem

Ať si kdo chce říká co chce, Apple dělá jedny z nejhezčích a nejkvalitnějších designů na mobilním trhu, nezávisle na tom, zda jde o iPad, iPhone či iPod. Jistě, každá další generace je v mnohém podobná té předchozí a o velké revoluci tu nelze mluvit, to však nemění nic na faktu, že se na výrobky Applu zkrátka pěkně dívá. Výjimku netvoří ani iPad mini, který nabízí hliníkovou unibody konstrukci, která je velmi pevná a především lehká. S rozměry 200 x 134,7 x 7,2 mm a hmotností 308 gramů není problém zařízení udržet v jedné ruce, i když mluvím spíše o větší mužské dlani. Samotná konstrukce pak nikdy nevrže a působí nejen pevně, ale i dostatečně hodnotně. Velmi příjemná jsou matná záda se stejným povrchem, jaký má iPhone 5. Příjemné jsou také boky přístroje, které mají zajímavě zkosené hrany, které neřežou do ruky. Celé zařízení působí velmi exkluzivně, což je pro Apple příznačné. I po několika dnech stále design obdivujeme. Apple tohle zkrátka umí.

Styl a elegance malému iPadu nechybí

Z prvního pohledu na design vypadá iPad mini jako jakýsi kříženec mezi původním designem iPadu a novou generací iPhonu. Celou přední stranu zabírá IPS displej s nevšední úhlopříčkou 7,9 palců, která však má své opodstatnění a právě díky ní vypadá displej ve srovnání se sedmipalcovou konkurencí mnohem větší, aniž by docházelo ke kompromisu u velikosti zařízení. Přední strana je jinak velmi symetrická, nahoře naleznete uprostřed jen kamerku pro videohovory, dole pak (opět uprostřed) obligátní domácí klávesu, která je poznávacím znamením většiny mobilních výrobků Applu.

Přední strana kromě domácího tlačítka nepřináší žádné rušivé elementy

Všechny hrany tabletu jsou, jak už jsme uvedli, mírně zaobleny, také se v nich schovávají další ovládací prvky a porty. Levá hrana je tlačítky neposkvrněna, vpravo naleznete kromě tlačítka pro vypnutí zvuku také regulátor hlasitosti, nahoře pak trochu nezvykle vypínací tlačítko a také konektor 3,5 mm Jack. Dole nepřekvapí systémový port pro nový Lightning konektor a dvojice stereo reproduktorů. Zadní strana je pak velmi hladká a čistá, kromě nakousnutého jablka a názvu zařízení tu lze vidět jen čočku fotoaparátu v horním levém rohu.

Až na fotoaparát jsou všechny prvky a konektory poschovávány po stranách

I přesto, že je design a celkový vzhled značně podobným jiným modelům výrobce, lze říci, že máme z iPadu mini určitý novátorský pocit. Změny designu jsou jen letmé a spíše kosmetické, novinka se však Applu opravdu povedla a ke vzhledu a konstrukci nelze mít naprosto žádné výhrady. Ve srovnání s takovým Nexusem 7 je iPad mini hned na první pohled širší a displej dokáže pojmout více obsahu, a to i přesto, že je iPad širší jen o 1,4 cm, které nejsou nijak znát. Líbit se bude jak mužům, tak ženské klientele. Ta zřejmě sáhne spíše po bílé variantě.

iPad mini je lehký, tenký a skvěle se drží v ruce

Apple iPad mini – představení

Displej a uživatelské prostředí: větších 7 palců a klasické iOS

Nový iPad mini přichází na trh s IPS displejem o úhlopříčce 7,9 palců a poměrem stran 4:3, což sice může působit ve srovnání s širokoúhlou konkurencí nezvykle, pravda je ale taková, že se pár desetin palců navíc opravdu hodí a navíc musíme myslet na optimalizované aplikace, což je jeden z trumfů Applu. Jak se tvrdilo na samotné konferenci, na první pohled zanedbatelné zvětšení a hlavně jiný poměr stan nabízí mnohem větší prostor pro brouzdání internetem a obecně zobrazování více obsahu, což mohu jen potvrdit. Surfování internetem bylo ve srovnání s Nexusem 7 mnohem pohodlnější, i když jsou některá tlačítka v aplikacích stále dost malá a lidé s většími prsty by s nimi mohli mít problémy.

Displej zabírá většinu přední strany a má nezvyklou úhlopříčku 7,9 palců

Co však z hlediska uživatele tolerovat nelze je opravdu zastaralé rozlišení displeje, které činí 1024 x 768 pixelů. Tuto hranici překonali již snad všechny konkurenční výrobci a prakticky se nestane, aby i levnější tablety šly pod hranici 1280 x 800 pixelů. Ten krok je však zcela pochopitelný. Rozlišení shodné s druhou generací iPadu dovolí správné a bezchybné zobrazování většiny aplikací. Díky tomu poběží všechny aplikace a hry jako po másle a Apple si udrží prvenství v jejich kvalitě. Ptáte se, proč iPad mini nepřinesl rovnou Retina displej? Jsme si jisti, že si jej Apple schovává na příští rok, kdy nejspíše uvede na trh vylepšený iPad mini s Retina displejem, lepším fotoaparátem a možná dalšími vychytávkami navíc. To je holt marketing.

Zamykací obrazovka, nastavení, Siri a vyhledávání

Na druhou stranu nelze na displej jen nadávat. Ano, jemnost 162 pixelů na palec je vzhledem k ceně dost špatná, pokud ale budete sledovat dění na displeji s obyčejné vzdálenosti a nehodláte zblízka zkoumat text, zubatost okrajů moc nepostřehnete. Displej je totiž stále dostatečně malý, aby menší ostrost tolik nebila do očí, a naopak exceluje v realistickém barevném podání a dostačujícím kontrastu a jasu, což jsou vlastnosti, které byly od iPadu 2 viditelně vylepšeny.

Základní plocha a notifikační lišta

Z hlediska softwaru nelze hledat žádná překvapení. iPad mini v základu nabízí iOS šesté generace a vše, co k tomu patří. Základní plocha se čtyřmi sloupci aplikací je doplněna dolní lištou nejoblíbenějších zkratek. Na ploše lze tvořit či pojmenovávat složky a přesouvat aplikace, stejně jako využívat horní informační lištu v případě notifikací a zpráv. Při švihu do poslední levé stránky se přesunete k vyhledávání ve vašem zařízení, také zamykací obrazovka nedoznala žádných změn a stále kromě času a data nenabízí nic dodatečného. Při dvojitém stisku domácí klávesy zavítáte do správce aplikací a dálkového ovládání hudebního přehrávače. Ani zde navíc nechybí virtuální asistentka Siri, kterou vyvoláte podržením domácí klávesy. Ta vám zodpoví na případné dotazy a pomůže s ovládáním tabletu. Bohužel stále nepodporuje češtinu.

Časopisy, iPhoto, YouTube a hudební přehrávač

Fotoaparát a video: tablet se slušnou čočkou na zádech

Focení nikdy nebylo životně důležitou funkcí tabletů, to však neznamená, že bychom tuto oblast přehlíželi. Ačkoliv si nový iPad mini půjčuje některé prvky z druhé generace velkého iPadu, fotoaparát dokázal povýšit na rozlišení 5 Mpx s funkcí touchfocus a detekcí obličejů. Nejedná se samozřejmě o takovou kvalitku, kterou nabízí iPhone 5, fotoaparát však stále dokáže pořizovat velmi slušné a ostré snímky, kterým nechybí barevná hloubka a kontrast. To však za předpokladu, že fotíte při dobrých světelných podmínkách, ideálně v exteriéru. V tomto případě můžete očekávat dobré výsledky, i když bez ostrosti kvalitnějších fotoaparátů.

Prostředí fotoaparátu, galerie a editor fotek

Jakmile se však světelné podmínky zhorší, odpovídá tomu i samotná kvalita, která se ihned obohatí o viditelný šum a lehkou rozmazanost obrazu. Stačí dokonce jen menší stín, aby byl ihned vidět šum. Apple iPad mini neobdařil tak kvalitní technologií, jakou můžeme najít v nové generaci iPhonu, takže se není čemu divit. Nepřekvapí ani velmi jednoduché a prázdné uživatelské rozhraní, které se omezuje pouze na přepínání mezi fotoaparátem a kamerou, volbou mřížky a dotykem pro zaostření na specifické místo. Panorama, makro či obrazové efekty tu opravdu nehledejte, nic pokročilého iPad mini nenabídne. Na to jsme si ale obecně u výrobků Apple zvykli.

Zkušební fotografie

Exteriéry vypadají dostatečně kvalitně a realisticky
Při nočním focení je životně důležitá co nejvyšší míra osvětlení

iPad mini také zvládá relativně kvalitní videa v rozlišení 1920 x 1080 pixelů, a to dokonce se stabilizací obrazu. V případě dobře osvětlené scény jde o slušné výsledky, které občasné fotografy a kameramany opravdu neurazí, nesmíte však zapomínat, že tablety zkrátka nejsou určeny pro focení. Průvod uzavírá přední FaceTime kamerka s rozlišením 1,2 Mpx, která dokáže fotit i natáčet. Primárně ji však využijete pro videochat, na což kvalita bohatě stačí.

Obecně lze fotoaparát iPadu mini pochválit, jelikož zvládá svůj úkol lépe, než mnohé konkurenční a větší tablety, stále se však nejedná o zařízení, se kterým byste častěji vyráželi na focení. Na občasné momentky se však hodí více než dobře.

Výběr tabletu vždy závisí na konkrétní potřebě uživatele, už od prvního doteku je však iPad mini velmi solidním a skvěle zpracovaným kusem hardwaru, který má své zjevné silné i slabé stránky. Opět však záleží pouze a jen na uživateli, co je pro něj v daném tabletu nejdůležitější. První dojem je tak, až na displej, jednoznačně pozitivní. Nyní už se vrhneme na podrobnější testování, abychom vám přinesli brzkou recenzi. Zatím se nás v diskuzi můžete ptát na vše, co vás zajímá.

Technické parametry Apple iPad mini

Kompletní specifikace
Konstrukce200 × 134,7 × 7,2 mm, 308 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7,9" (1 024 × 768 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A5, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP2
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor4 490 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2012, 8 500 Kč

Za zapůjčení Apple iPad mini na test děkujeme prodejci iSetos, kde jej můžete zakoupit.

Diskuze ke článku
freeman
Ak by žil Steve Jobs nikdy by nedovolil nedovolil vypustiť takéto zariadenie na trh. Hlavne po hardware parametroch. Tu už je sane vidieť ako "kalkulačka" začína víťaziť nad vývojom.
Bluster
A5 2x vykonejsi nez tegra 3 ? Vtipalku :D
Tarner
Tegra asi je výkonější nebo na stejno, o to ale nejde. Jde o to, že systém od Apple tedy iOS je tak dobře optimalizovaný, že mu stačí až 2x méně výkonu, než u zařízení androidu. Takže Apple iPad mini 4ever :)
Honza
Máte tam chybu. Vystavěná A-GPS je jen u modelů s mobilním internetem. Model s WIFI naviguje jen když má připojení na internet. Je to stejné jako u iPad 2.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze