Uvažujete o životě „bez Googlu“? GrapheneOS je nyní dostupný i na Pixely 9

Uvažujete o životě „bez Googlu“? GrapheneOS je nyní dostupný i na Pixely 9
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • GrapheneOS je nyní dostupný na Pixel 9, Pixel 9 Pro a Pixel 9 Pro XL
  • Jedná se o ROM zaměřenou na bezpečnost a soukromí uživatelů
  • Umožňuje se oprostit od Google Play Services

Pokud patříte mezi uživatele, kteří touží po maximálním soukromí a také po větší kontrole nad tím, jaká data sdílíte se společnostmi jako Google, možná jste již zaslechli o alternativní ROM s názvem GrapheneOS.

Ta je nyní oficiálně dostupná také na nových Pixelech 9, jmenovitě na „základním“ Pixelu 9, Pixelu 9 Pro a Pixelu 9 Pro XL (na verzi pro ohebný Fold, který na našem trhu ani není oficiálně dostupný, se zřejmě ještě pracuje).


Velkou předností GrapheneOS je, že tvůrci tohoto systému vycházejícího z Androidu nabízejí relativně jednoduchý a uživatelsky přívětivý způsob, jak si GrapheneOS do svého smartphonu nainstalovat, a to prostřednictvím tzv. webového instalátoru. Prakticky tak potřebujete jen Pixel, počítač, kabel a trochu času. Brzy vám přineseme návod, jak si GrapheneOS nainstalovat, a zároveň zhodnotíme jeho výhody či případné nevýhody.

Pokud se pro GrapheneOS rozhodnete, můžete se těšit na možnost využívat systém včetně Google Play Services, či bez nich. Aplikace lze pak spouštět v uzavřeném prostředí, tzv. sandboxu, což vede k výrazně vyšší bezpečnosti. GrapheneOS tak může být zajímavou volbou pro všechny, kteří chtějí zvýšit úroveň zabezpečení i soukromí a v případně se i „oprostit“ od Google služeb. Ostatně si jej na sociální síti X (dříve Twitter) otevřeně pochvaluje i bývalý zaměstnanec CIA, Edward Snowden, který jej podle jeho slov používá na denní bázi. Tvůrci systému hlásí, že je GrapheneOS pro Pixely 9 stabilní s výjimkou dvou nahlášených případů problémů souvisejících s Wi-Fi konektivitou, což je s přihlédnutím k popularitě tohoto alternativního systému zanedbatelné množství.

twitter.com/GrapheneOS, ,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze