Google propojí Asistenta s Bardem. Je to šance pro češtinu?

1
Google propojí Asistenta s Bardem. Je to šance pro češtinu?
Fotografie: Malte Helmhold, unsplash.com
  • Při zkoumání zdrojového kódu aplikace Google byly objeveny nové možnosti
  • Klasického Asistenta doplní „Assistant with Bard“
  • Bardovi přitom nečiní problémy komunikovat v češtině
  • Dočkat bychom se měli během příštího roku

Pokud používáte telefon s operačním systémem Android, pak je asi zbytečné připomínat, jak tristní je i v roce 2023 ovládání pomocí hlasu. Google Asistent česky neumí a nejspíše jen tak brzy umět nebude. V systému se sice můžete proklikat k jeho starší verzi s názvem Hlasové ovládání, to ale není nijak integrované do ekosystému Googlu, takže jej neaktivujete třeba ze sluchátek, hodinek nebo televizoru – zkrátka ze všech míst, kde byste ovládání hlasem potřebovali nejvíce.

V takovémto stavu je hlasové ovládání Androidu už několik let a bez vyhlídky na lepší zítřky. Nová naděje však svitla počátkem tohoto roku, kdy se mezi širokou veřejnost dostala generativní umělá inteligence ChatGPT, na kterou zareagoval i Google se svým Bardem, který se během léta dostal i k českým uživatelům. Ve světle jeho schopností se najednou zdá být původní Asistent (stejně jako Siri nebo Cortana) jen hloupým příbuzným.


Proto bylo jen otázkou času, kdy staršího Asistenta nahradí nový a chytřejší Bard. Provozovatel účtu AssembleDebug na sociální síti X zkoumal zdrojové kódy aplikace Google pro Android a zjistil, že taková možnost už se připravuje. Ale nebyl by to Google, aby věci ještě dál nezkomplikoval. Nově bychom měli mít na výběr možnosti nazvané „Assistant with Bard“ a „Classic Assistant“. Důvodem bude, že novější verze nebude mít alespoň z počátku přístup ke všem funkcím jako starší Asistent.

Bard

Doufejme, že tato omezení nebudou moc zásadní. S příchodem Barda do telefonů bychom se totiž mohli dočkat vytoužené češtiny. Jak se můžete přesvědčit na adrese bard.google.com, tento jazyk nedělá Bardovi nejmeší potíže, v prohlížeči zvládne zvukový vstup i výstup. A můžete se ho zde rovnou zeptat, kdy si myslí, že zamíří do telefonu. Podle jeho informací by se tak mělo stát v průběhu roku 2024.

Bard