Touch ID dostalo od nového iPhonu X kopačky. Jak funguje jeho nástupce?

39
Touch ID dostalo od nového iPhonu X kopačky. Jak funguje jeho nástupce?
  • Face ID využívá k rozpoznání obličeje přes 30 tisíc bodů na vašem obličeji
  • Delší vousy, brýle nebo čepice? Žádný problém
  • Je bezpečnější než Touch ID

Nová generace zabezpečení

Rok se s rokem sešel a Apple opět představil na své keynote nové iPhony. Zatímco u „klasických“ osmiček zůstalo vše při starém a pro odemknutí či platby je k dispozici prověřené Touch ID, ve výročním iPhonu X je vše trochu jinak. Apple na svých stránkách láká na nové Face ID sloganem: „Co je přirozenější než dotyk? Pohled.“ Je pohled ale opravdu tím přirozenějším řešením?

face id

TrueDepth, aneb nová kamera plná intuitivních technologií

Vypadá to, že Apple se s tímto úkolem vypořádal na výbornou a nastavení Face ID je velice snadné díky nové kameře TrueDepth. Ta využívá k rozpoznání přes 30 tisíc neviditelných bodů, ze kterých se složí jedinečná mapa vašeho obličeje. Infračervená kamera se postará o sejmutí obrazců bodů a váš obličej, tedy zachycená data, odešle do čipu A11 Bionic, který rozpozná, zda se jedná o vás nebo ne. Na letošní keynote Apple ukazoval, jak bude Face ID fungovat, pokud si necháte narůst vlasy, nasadíte si brýle nebo si například vezmete čepici. Ani s tímto by neměl být nejmenší problém. Na přední straně nám přibyla přisvětlovací dioda, což je neviditelné infračervené světlo, které pomáhá obličej rozpoznat ve tmě. Mimo bezpečnosti slouží TrueDepth kamera také pro nové 3D smajlíky – Animoji.

Apple iPhone X

Selhání Face ID v přímém přenosu?

Moment, kdy vzal Craig Federighi do ruky nový iPhone a chtěl pomocí Face ID telefon odemknout, širokou veřejnost příliš nepotěšil. Všechno bylo ale přece trochu jinak. Pokud by totiž Face ID Craigův obličej skutečně nerozpoznalo, na iPhonu by se objevila hláška „Try it again“. Ve skutečnosti se objevila hláška „Your passcode is required to enable Face ID“, kterou známe i z jablečných zařízení, které mají Touch ID. V praxi to znamená, že se telefon poprvé zapnul a k aktivování Face ID bylo potřeba zadat kód. Nic nového. To, že poněkud zpanikařil a vzal do ruky jiný iPhone X, na kterém vše fungovalo bez problému, už je problém samotného Craiga, nikoliv Face ID.

Bezpečnost? Lepší než Touch ID

Nová bezpečnostní technologie by měla být nyní mnohem bezpečnější než Touch ID. Zatímco u něj byla šance 1:50 000, že telefon odemkne náhodný člověk, u nového Face ID je šance 1:1 000 000. Slušný pokrok. Apple udělal Face ID natolik přesné, že ho neodemkne ani maska z Hollywoodu. Mimochodem právě tyto masky využíval Apple, když technologii testoval a vylepšoval.

Apple iPhone X

Závěrem

To, jestli se Face ID v novém iPhonu X osvědčí, nám zodpoví až praxe. Do té doby můžeme jen spekulovat. Pokud ale vezmeme v potaz Touch ID, ze kterého si lidé utahovali podobně jako z Face ID a nakonec se tato technologie ukázala jako velmi dobrý ochránce všech novějších iPhonů, tak se dá očekávat že i toto řešení bude fungovat. Ostatně kdy naposledy vypustil Apple do světa něco, co nefunguje, že?

Technické parametry Apple iPhone X

Kompletní specifikace
Konstrukce143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 716 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:39 hodin
Dostupnostlistopad 2017,

Zdroj: apple.com, forbes.com

Diskuze ke článku
Michal
Zaujala mne ta poslední věta ;)
V novodobé historii si na nic velkého nepamatuji.

Jsem rád, že tady vznikl tento článek místo toho jak FaceID selhalo čímž se baví opravdu jen lidé s omezenými zkušenostmi - sám jsem po Keynote přátelům nejablíčkářům vysvětloval že to nebyla chyba telefonu ale obsluhy - že buď byl zresetovanej nebo si s ním hrál někdo kdo neměl naskenovaný obličej.

Teď ještě článek o rozšířené realitě, A11 Bionic s Neuron Engine, a taky podrobněji rozebrat úpravy displeje které si Apple nechal udělat, nejlepší navigaci a td....

Ono se zjistí že ten telefon je opravdu zajímavej a inovativní svými technologiemi i když třeba ve velikosti displeje, jeho rozlišení, velikosti RAM, velikosti baterie.... nijak nevyniká tak ta síla a inovace sou jinde.
Roman
No jo no, je třeba naplnit databáze daty o uživatelích .
A dát jim kompletní 3d scany tváří, co více si můžou nadnárodní korporace a firmy používající kamery na rozpoznávání obličejů přát .
A lidi jim to ochotně dají, protože soukromí už nikoho nezajímá , nikomu nevadí že se pak ani nehne z místa aby o něm někdo nevěděl .
Např.vejde do metra a velký bratr bude už ve dveřích vědět přesnou identitu člověka.
Tady se řeší tak trapné téma jako, že to nebude fungovat ... achjoooo.... proberte se lidi .
Ensferi
Už vidím jak ty lidi debilně čuměj do toho jejich iphonu a ne a ne se jim odemknout :DD tak jako na livestreamu :D
Robin
Co když mám jednovaječné dvojče? Myslel Apple i na tohle :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze