Výroční Apple iPhone X oficiálně: bezrámečkový a špičkově vybavený

45
Výroční Apple iPhone X oficiálně: bezrámečkový a špičkově vybavený
  • Apple představil model X na počest desetiletého výročí prvního iPhonu
  • Nabídne téměř bezrámečkový displej, špičkový procesor A11 Bionic a duální fotoaparát
  • Ve výbavě nechybí bezdrátové nabíjení a FaceID pro 3D rozpoznání obličeje
  • Cena začíná na 29 990 Kč

Dnešní keynote odhalila hned několik novinek – tou nejočekávanější byl bezesporu výroční iPhone, kterému jsme přezdívali iPhone 8. Až teprve oficiální keynote potvrdila, že ponese název X (v angličtině „ten“, v češtině „deset“ = „iPhone deset“), který zastupuje číslici 10, jež symbolizuje desetileté výročí od představení prvního iPhonu. Apple se na novinku náležitě připravil a funkční výbava je oproti „standardním“ iPhonům notně vylepšena. Na co vše se můžete těšit, vám prozradíme nyní.

Design a konstrukce: sklo je zpět

Ještě než se dostaneme k samotnému designu a displeji, zastavíme se u zpracování. Apple se po letech vývoje vrací zpět ke kovovo-skleněné konstrukci, kterou jsme naposledy viděli u iPhonu 4S, jenž byl představený v říjnu roku 2011, tedy před necelými 6 lety. Pochopitelně nechybí pevný rám, který obě skleněné části drží u sebe, tentokrát je z chirurgické oceli.

Apple iPhone X

Novinka bude dostupná hned ve dvou barevných variantách – stříbrné a vesmírně šedé. Obě mají černý čelní panel, aby se zakryly nevzhledné průchody, i když původní spekulace hovořily i o variantě s bílým předkem.

Displej: bezrámečkový OLED

Hlavní chloubou nového iPhonu je bezrámečkový OLED Super Retina displej s rozlišením 2 436 × 1 125 pixelů a úhlopříčkou 5,8 palce (458 PPI). Tedy, zcela bezrámečkový není, avšak drží se dnešních tradic a rámečky jsou opravdu malé. Největší výřez nalezneme v části nad displejem, kde se nachází nezbytné senzory, přední kamera a také sluchátko pro hovor. Displeji nechybí 3D Touch.

Kromě změny materiálu se výroční iPhone dočkal také odstranění hlavního poznávacího prvku všech iPhonů – Home Buttonu. I on prošel za svoji existenci vývojem a z hardwarového tlačítka se stal senzor s haptickou odezvou, v novém iPhonu X však chybí zcela. Fungování Home Buttonu z části nahradí tlačítko na boku, probudit iPhone X však půjde i pouhým poklepem na displej. Jen eliminací domovského tlačítka totiž mohl Apple roztáhnout displej na maximum. Alfou a omegou ovládání systému iOS 11 na novém iPhonu budou gesta, pokud vám tedy swipování nevyhovuje, nový iPhone nebude to pravé.

Výkonnostně na špici

Srdcem iPhonu X je procesor Apple A11 Bionic, který má šest jader – čtyři úsporná a dvě extrémně výkonná. Vyroben je moderní 10nm technologií a sekundují mu 3 GB operační paměti.

Apple iPhone X

iOS 11 vypadá na novém iPhonu opravdu skvěle. Na většinu pohybu v prostředí využijete gesta, snadno se prochází multitaskingem pouhým swipnutím a následným listováním po spodní části obrazovky.

Vzhledem k chybějícímu Home Buttonu se zřejmě ptáte, kam zmizelo TouchID, respektive čtečka otisků prstů. Nikam se bohužel nepřesunula, nahrazena je novou technologií FaceID, která díky přední kameře TrueDepth a dalším senzorům, které se nachází nad displejem, rozpozná majitele na základě 3D skenu obličeje. FaceID bude spolupracovat jak se systémem, tak s aplikací Apple Pay, obličejem tedy budete smět autorizovat také platby. Postupně se učí poznávat váš obličej a časem se zdokonaluje, což je podstatné. Rozpoznávání funguje v reálném čase a zabere zhruba stejně času jako autorizace otiskem prstu. Nový iPhone bude možné dobíjet indukční formou stejně, jako to již nějakou dobu umožňují hodinky Apple Watch.

Apple iPhone X

Co se týká systémového konektoru, Apple se stále drží Lightningu, 3,5mm jack opět na těle nehledejte, skrze Lightning se připojují i sluchátka (ať už přes redukci, případně přímo sluchátka s Lightning koncovkou). Nechybí stereo reproduktory, Bluetooth 5.0, NFC s funkcí čtečky a odolnost vůči vodě dle certifikace IP67.

Primární fotoaparát je duální, přináší 12Mpx rozlišení se světelností f/1,8 (respektive f/2,4 pro teleobjektiv) a nechybí možnost nahrávání 4K videoklipů při 60 FPS. Optická stabilizace obrazu je pak samozřejmostí, nyní pro obě čočky. Přední TrueDepth kamera nabídne 7Mpx rozlišení a světelnost f/2,2.

Cena a dostupnost: za hodně a ne hned

Výroční iPhone dorazí na trh později, v USA konkrétně v 3. listopadu (k předobjednání bude od 27. října) za cenu startující na 999 dolarech (64GB verze). U nás to znamená 29 990 Kč za 64GB model a 34 490 Kč za 256GB variantnu.

Technické parametry Apple iPhone X

Kompletní specifikace
Konstrukce143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 716 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:39 hodin
Dostupnostlistopad 2017,
Diskuze ke článku
antik
musím říct pěkný telefon nabitý moderními věcmi ,ale za tu cenu nemá pro mě jako majitele iphonu 7 moc důvodů po změně ,ale myslím že hodně lidem se splní přání
David
Vy jste amateri po hodine neco napsat :D Fakt hrozny clanek :D Amatersky :D
Filip
Mazec!! :)
Naecken
Swipe gesta jak na Sailfish OS, Blackberry 10, MeeGo nebo WebOS. Konečně revoluce!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze