TopApps: vybíráme nejlepší prohlížeče pro Android

22

V tomto seriálu vybíráme nejlepší webové prohlížeče. Tentokrát se zaměříme na platformu Android a ukážeme si několik alternativ k předinstalovanému prohlížeči. Zde je výběr asi největší a naleznete tu prohlížeče velmi rychlé, vybavené i ty úplně jednoduché. Ale také tu najdete aplikace, které nejsou úplně standardní.

Náš seriál o nejlepších a nejzajímavějších prohlížečích pro mobilní platformy zakončujeme vydáním, které se specializuje na Android. Na každý ze tří vybraných systémů (iOS, Windows Phone i Android) existuje celá řada skvělých prohlížečů, ale Android má nabídku snad nejširší. Zároveň nezná omezení ze strany systému, takže nemůžete počítat s tím, že každý prohlížeč vykresluje stejně rychle, jako je tomu u iOS. I tak se ale dá říci, že v dnešní době je vykreslování stránek u různých aplikací natolik rychlé, že se s klidem můžete zaměřit hlavně na funkce.

V tomto seriálu jsme se rozhodli, že vám budeme přinášet vždy čtveřici zajímavých aplikací, v tomto případě tedy prohlížečů. Problém je, že čtveřice je skutečně málo, proto na to dnes půjdeme jinak. Některé prohlížeče, které jsou skvělé i na Androidu, jsme si již představili u předchozích platforem a jelikož se nechci opakovat, tak vám je jen krátce připomenu a v samotném článku se zaměříme na další. Když se řekne Android, tak si k tomu většina z vás asi neodmyslitelně představí Chrome, který je také nejstahovanějším prohlížečem. Ten je dost jednoduchý a představovali jsme si ho u článku o iOS prohlížečích. Dalším je také Dolphin, který nabízí plnohodnotnou výbavu, těší se velké oblíbenosti a zajímavě pracuje s gesty. V článku zaměřeném na Windows Phone jsme si zase ukázali Maxthon, který skvěle funguje i na Androidu a jeho výhodou je samozřejmě synchronizace skrz různé platformy. A nakonec ještě zmíním UC Browser, který má skvělou výbavu, spoustu možností, rychlé vykreslování, ale na druhou stranu vychází v testech nejhůře (zobrazování javascriptu a podobně). Dnes si tedy pojďme představit čtyři další prohlížeče, které stojí za pozornost.

TopApps – Prohlížeče pro Android

Opera

Mezi naprosto základní a nejlepší prohlížeče patří bezesporu Opera, která na poli počítačů dlouhodobě patří k průkopníkům nových technologií (jako první třeba přišla se systémem karet). Mobilní verze tohoto prohlížeče samozřejmě podporuje funkci Opera Link, takže pokud používáte Operu i na desktopu, tak budete moci sdílet záložky, karty a podobně. Jinak se nedá říci, že by Opera patřila k nejrychlejším prohlížečům (ve smyslu načítání a vykreslování webu), ale rozhodně má jedno z nejrychlejších prostředí a i na slabších telefonech běhá svižně.

Její výbava také není špatná. Pokud se například ocitnete na pomalejším internetu, což se vám v České republice stane snadno, tak můžete zapnout funkci Off-road, která komprimuje data a stránky se vám díky tomu budou načítat rychleji. Stejně tak podporuje zalamování textu (volitelné) po přiblížení, umí hledat slova na stránce a nechybí ani možnost otevřít si novou kartu ve skrytém módu, ve kterém se vám nebude zaznamenávat historii. Kromě rychlého přístupu pak na úvodní obrazovce naleznete i Zajímavosti, které fungují jako RSS čtečka, tam si jednoduše zvolíte, co vás zajímá, a Opera vám připraví přehled nejnovějších článků. Tato funkce pracuje s českými zdroji a stejně tak celý prohlížeč umí česky. Zkusit můžete i Operu Mini.

Stáhnout Prohlížeč Opera

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Firefox

Firefox je svým způsobem vlastní vesmír. Dlouho jsem váhal, zda má smysl tu o něm mluvit, ale ne všichni možná vědí, co vše dokáže. V základu je to samozřejmě rychlý prohlížeč, který boduje v testech (vždy se řadí na přední pozice) a nevede se mu špatně ani v rychlosti vykreslování stránek. Na druhou stranu vyžaduje trochu více paměti RAM (ne zase tolik co Chrome), ale rozhodně má co nabídnout. Také je lokalizován do češtiny.

Samozřejmě vám dovolí zapnout anonymní kartu, také umí vyhledávat na stránce, ale mimo to zvládne i rozšířit prohlížeč o spoustu doplňků a aplikací. Mezi doplňky najdete věci jako Adblock, překladače nebo třeba jednoduchý nástroj pro vyčištění historie, cookies a podobně. Zajímavé jsou také aplikace, kdy si přímo do prohlížeče můžete doinstalovat program pro chat nebo dokonce hry. Najdete tam i verzi oblíbené logické hříčky 2048. Tím to samozřejmě nekončí, změnit si můžete i vzhled prohlížeče nebo sdílet položky mezi několika zařízeními.

Stáhnout Firefox

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Next Browser

První dva prohlížeče s největší pravděpodobností znáte. U toho třetího to tak jisté být nemusí. Next Browser nepatří mezi nejstahovanější, ale přesto by nás mohl zajímat. V základu se totiž jedná o prohlížeč, který chce být rychlý a velmi jednoduchý. Rychlost se mu daří a stejně tak jednoduchost díky svým gestům. Pokud potáhnete prstem z pravé strany obrazu, tak se vám ukáže panel s doplňky, z druhé strany se dostanete do přehledu otevřených karet.

Obzvláště rychlé přecházení mezi kartami mě překvapilo. Navíc můžete využít úvodní obrazovky, která skrývá rychlé odkazy na oblíbené stránky. Tento seznam si můžete snadno rozšiřovat a upravovat. Zkusit můžete i RSS čtečku, která ale pracuje se zahraničními zdroji. Rozšíření vám dovolí přidat takové funkce, jako je snímání obrázků z webů, přidávání skrytých záložek, rychlejší surfování (komprimace dat) nebo drobnosti jako režim celé obrazovky nebo noční režim. Dále nechybí anonymní surfování, hledání na stránce nebo zalamování textů podle rozlišení displeje.

Stáhnout Next Browser for Android

Google Play (zdarma)

Puffin Browser

Nakonec si jako vždy nechávám nějakou specialitku. Puffin je velmi zvláštní prohlížeč, který na jednu stranu připomíná prohlížeče běžné, ale na stranu druhou má některé funkce, které byste u mobilního prohlížeče nečekali. Samozřejmě nechybí podpora více karet (ke kterým se dostanete buď na vrchní straně obrazu nebo jednoduchým gestem) nebo vyhledávání na stránce. Dále prohlížeč nabízí úvodní obrazovku s rychlými odkazy, které si můžete samozřejmě upravovat, a možnost ukládat data do cloudu. Kromě toho také Puffin překovává většinu ostatních prohlížečů v testech rychlosti, javascriptu, vykreslování a podobně. A to velmi razantně.

Pak je tu ta zajímavější část, do které patří třeba rozšíření. V nich naleznete sdílení na sociální služby, slovník nebo třeba překladač. Na Androidu nic nečekaného. To nejzajímavější je ale podpora virtuálního kurzoru. K tomu slouží tři ikony na spodní straně obrazu. Jednou z nich je právě myš, která vám vyvolá posuvné okno, které slouží jako touchpad. To se vám teoreticky může hodit, pokud používáte nějaký tabletofon a držíte ho v jedné ruce. Další ikony slouží pro vyvolání klávesnice s rozšířenými možnostmi a herní ovladač, který využijete u některých webových her. Nejzajímavější je ale právě ta myš, kvůli které byste tento prohlížeč měli alespoň zkusit.

Stáhnout Puffin Web Browser

Google Play Google Play (zdarma) App Store App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
kubik393
Musím doplnit, že Firefox je hlavně na hardware nižší třídy (1 GHz procesor, 512 MB RAM) pomalý a pokaždé stránku načítá znova, což jej ještě více zpomaluje a zvyšuje datovou náročnost. Pokud máte Android 4+, volte Chrome, pokud máte Android 2+, Operu.
Milhi
Ještě Doplhin Browser..podpora Flash
Knoxville
U mna sa u HTC ONE najviac osvedcil jeho vstavany prehliadac.Nemyslim Chrome.Potom jednoznacne Dolphin...
Nyte
Po nechutně zasekaném výchozím prohlížeči a překvapivě příšerném Chromu (nevím jestli je to takový děs jen na slabších zařízeních, ale tak nehorázně se mi sekal, opakovaně načítal a zpomaloval, že mě spolehlivě odrazoval od přístupu na web) jsem se nakonec rozhodl držet pravidla ze starých Symbianů, že jako mobilní prohlížeč jedině OPERU (zde zejména klasická Opera pro Android). A musím říct, že jsem s ní naprosto spokojen - svižná, nenáročná, příjemná, s úsporným režimem...Ačkoli pár otravných drobností se taky najde, ale oproti Chorme...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze