Top Apps: vybíráme nejlepší prohlížeče pro Windows Phone

33

V tomto seriálu vybíráme nejlepší webové prohlížeče. Tentokrát se zaměříme na platformu Windows Phone a vyzkoušíme si několik alternativ k předinstalovanému Internet Exploreru, který toho příliš neumí. V našem výběru si opět ukážeme prohlížeč nabitý funkcemi, ale nezapomeneme ani na ty jednodušší nebo inovativní.

V minulém dílu tohoto seriálu jsme si představili zajímavé aplikace pro iPhone a iPad. Tentokrát přišla řada na Windows Phone. Prohlížečů je v obchodě celá řada, ale jen málo z nich nabízí skutečný komfort a kvalitu. Proto spousta z vás raději zůstává u Internet Exploreru, který je v systému předinstalovaný.

Internet Explorer 10 není vůbec špatnou volbou. Je poměrně rychlý a skvěle ladí s prostředím Modern UI, známým také jako Metro. Pokud si u surfování vystačíte s rychlostí, jednoduchým prostředím a snadným zoomováním, tak prosím. V tu chvíli nepotřebujete žádný lepší prohlížeč. Pokud ale vyžadujete nějaké funkce navíc, tak můžete u IE narazit. Nepodporuje gesta, nenajdete v něm žádného správce stahování, nemluvě o skrytém surfování nebo případném stahování videí. Dokonce mu chybí i automatické vyplňování loginů. Pokud jste tedy o trochu náročnější, tak si přečtěte tento článek nebo se alespoň podívejte na shrnující video.

Prohlížeče pro Windows Phone – videoshrnutí

UC Browser

Pokud hledáte alternativu k IE kvůli omezené funkčnosti, tak hned první volbou by měl být UC Browser, který bychom posadili na špici mezi prohlížeči. Jeho hlavní předností je provedení a rozložení ovládacích prvků. Na hlavní stránce najdete rychlý přehled uložených stránek ve formě rychlých odkazů. Tato nabídka vypadá velmi podobně jak hlavní obrazovka samotného systému. Odkazy jsou tedy ve dlaždicích a vy také můžete měnit jejich velikost.

Další nespornou výhodou je množství doplňků. Začíná to integrovanou čtečkou QR kódů a přehlednou nabídkou připravených webů roztříděných do kategorií. Večer jistě oceníte rychlé ztlumení podsvícení zapnutím nočního režimu. Dále můžete vypnout načítání obrázků, takže se web optimalizuje pro čtení, zapnout skrytý nebo rychlý mód. Posledně zmiňovaný komprimuje web a snižuje tak objem přenesených dat, čímž i trochu zrychluje načítání. Musíte ale počítat s určitou deformací prvků na stránce. Velkou výhodou je také přehledný manažer stahování, možnost stahovat soubor na pozadí i při zavřeném prohlížeči a také možnost stahovat videa z YouTube přímo do telefonu. V neposlední řadě to je také přehledný systém otevřených tabů.

Stáhnout UC Browser

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Maxthon Browser

Maxthon je známý prohlížeč, který je dostupný skrz různé platformy. Nyní je také dostupný pro Windows Phone. Co nabízí? V první řadě je to rychlá domovská stránka, kterou si můžete jednoduše poskládat podle sebe. V druhé řadě je to velmi hezká práce s otevřenými taby. Vypadají velmi podobně jako u UC Browseru a vejde se jich hodně na stránku, ale mají navíc zajímavou možnost, kdy po kliknutí na ikonku hodin ukážou historii vybraného tabu. A to v obrázcích. Jednoduchým tapnutím se tak můžete vrátit přesně tam, kam chcete.

Jinak toho Maxthon příliš nenabízí. Jedná se spíše o jednoduchý prohlížeč, jenž může sloužit pro ty, kterým Internet Explorer z nějakého důvodu nevyhovuje, ale nechtějí mít prohlížeč přebujelý všemožnými funkcemi, které by stejně nepoužívali. Velkou výhodou tohoto prohlížeče jsou bezesporu jednoduchá gesta pro vrácení se o stránku zpět nebo naopak o krok dopředu.

Stáhnout Maxthon

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Surfy

Pro mírně náročnější je tu Surfy (ve verzi zdarma s omezeným počtem najednou otevřených tabů), který zobrazuje taby tak, jak to znáte z počítače. Na horní straně obrazu vidíte modré záložky, mezi kterými se jednoduše můžete přepínat. Nenajdete tu stránku s rychlými odkazy, ale dají se využít oblíbené položky. Kromě toho nabízí třeba převedení textu do mluveného slova a článek vám tak přečte. Češtinu bohužel nezvládá. České menu a prostředí naštěstí ano.

Pokud surfujete na pomalém připojení nebo prostě jen chcete šetřit FUP, tak dovoluje zapnout úsporný režim, který ušetří až 80 % dat, volitelně jdou zakázat i obrázky. Kromě toho můžete zvolit, zda se mají stránky načítat v režimu pro PC nebo třeba pustit inkognito režim, který nezaznamenává historii. I zde pak najdete možnost pustit noční režim a snížit podsvícení. A na závěr nechybí ani možnost připnout stránku přímo na hlavní obrazovku telefonu.

Stáhnout Surfy

SurfCube 3D Browser

Nakonec si nechávám jednu specialitu. Představte si, že je váš prohlížeč 3D objektem, kterým se dá otáčet a z každé strany na vás vykoukne jiná nabídka. Hlavní je samozřejmě webová stránka, ale když se podíváte vlevo, tak tam naleznete otevřené taby, nahoře na vás čekají oblíbené položky a vpravo nastavení. Zprvu není úplně snadné zvládnout ovládání, ale jakmile se zorientujete, tak vám to možná začne vyhovovat.

Veškerý pohyb můžete provádět třemi způsoby. Tím prvním je virtuální joystick, který se zobrazí ve spodní straně obrazu. Ten se dá ale vypnout a mnohem lepší mi připadá otáčet tažením ze strany displeje. Další možností je naklánění telefonu, což mi ale rovněž nepřišlo pohodlné. Kromě této zvláštnosti si můžete zapnout i soukromé surfování, které vám jednoduše neukládá historii. Druhou funkcí je omezení přenesených dat jako u předešlého prohlížeče. Také umí vypnout obrázky. Ve verzi zdarma ale bohužel zobrazuje reklamu. Je to zajímavý prohlížeč, který stojí za vyzkoušení, ale jestli vám bude vyhovovat na dlouhodobé používání, se musíte rozhodnout sami.

Stáhnout SurfCube 3D Browser

Diskuze ke článku
Renata
mobilenet.cz webová prezentace plná amatérů, články nic neříkající totálně odpad

tato webová prezentace se řadí na III. úroveň jestliže textům nerozumíte což je 75% čtenářů hodnotíme tyto články jako odpad horším smetištěm je portál GSMtarify.cz a spráskanější je ještě portál virtualni-operatori.cz. Hold čmuchací pes musí brouzdat přes mnoho nezajímavých portálů než doopravdy vyčte to nejpodstatnější.
host
Jediný Surfy dokáže po stažení Mp3 ji uložit do knihovny Hudba v telefonu nebo na SD kartu.
Rodney
Velice povedené video :-) a celkově i článek, za mě rozhodně palec nahoru... Za každé video s tématikou WP jsem velice rád.. Navíc jsem dosud znal jen UC Browser, takže milé překvapení, že je více alternativ :-)...
FranK
A umi nektery WP prohlizec zalamovat text dle displeje pri zoomovani??

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze