To nikdo nečekal. Nejvíce ohebných mobilů dodal Huawei a sesadil Samsung

5
To nikdo nečekal. Nejvíce ohebných mobilů dodal Huawei a sesadil Samsung
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Huawei meziročně vyrostl o 257 %
  • Ještě razantněji rostl Honor
  • Samsung naopak meziročně ztratil 42 %
  • Rekordmanem v růstu je však Motorola

Trh s ohebnými mobily se začíná poměrně dynamicky měnit. Zatímco ještě donedávna vypadala pozice Samsungu zcela neotřesitelně, nyní je vše naprosto jinak. Zatímco ještě před rokem Samsung kontroloval většinu trhu, v uplynulém 1. čtvrtletí roku 2024 se musel sklonit před rostoucím konkurentem z Číny. Přeskočil jej Huawei, jak informuje agentura Counterpoint Research. Jak se to mohlo stát?

Jihokorejskému výrobci totiž meziročně klesly dodávky ohebných zařízení o 42 %, kvůli čemuž se jeho tržní podíl smrsknul z 58 % na 23 %. Oproti tomu Huawei zaznamenal meziroční nárůst dodávek o 257 %, což se promítlo do tržního podílu, který poskočil z pouhých 12 % na 35 %. Huawei je tedy aktuálně největším výrobcem v segmentu. Vděčí za to zřejmě opětovnému nasazení 5G a v neposlední řadě Matu X5, kterému se daří na domácím čínském trhu.

Podíl výrobců ohebných telefonů
Podíl výrobců ohebných telefonů v 1. čtvrtletí roku 2024, porovnání se stejným obdobím v roce 2023

Vůbec však nemusí jít o setrvalý stav, a to nyní nemluvíme o tom, že se Samsung, který je aktuálně na druhé pozici, může vzchopit. Zpovzdálí totiž číhají další konkurenti, kteří zažívají vynikající rok. Je zde Honor, jehož dodávky meziročně vzrostly o 460 % a tržní podíl se dostal ze 3 % na 12 %. V těsném závěsu za Honorem je Motorola, které dodávky meziročně vyrostly o 1 473 %! Tržní podíl se dostal ze zhruba 1 % na 11 %. Výrobce za to vděčí úspěchu řady Razr 40 v Severní Americe.

Značnou výhodou Honoru a Motoroly je, že většina jejich dodávek ohebných mobilů mířila mimo čínský trh. Oproti tomu Huawei dodává většinu svých skládacích telefonů na domácí trh v Číně.

Prodeje skládacích telefonů obecně meziročně vzrostly o 49 %. Zajímavé také je, že prvně od roku 2021 dominují modely „knížkového“ typu, jejich podíl činí 55 %. To se však může snadno zvrátit, třeba příchodem očekávaného Galaxy Z Flip6 od Samsungu.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Pokud někdo sleduje situaci Huawei, je zřejmé, že firma získala podporu uživatelů na domácím trhu. Evropa stále nemůže pochopit, že cca 1, 5 miliardy potenciálních uživatelů může podpořit domácí trh, to znamená cca 3x více uživatelů než má Evropa. To firmě stačí k udržení na trhu a v podstatě problémové trhy nepotřebuje. Otázka je, zda přízeň uživatelů bude trvalá i v budoucnosti.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Kdo by to nečekal když Samsung stagnuje a 6 gen bude defakto podobné s parametry jako 5ka.. a ke všemu o 100 eur dražší. Ano mají skvělé SW i podporu ale jak vidíte není to vše co lidi chtějí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze