Titanový Samsung Galaxy S24 Ultra láká na AI, nový teleobjektiv i displej bez odrazů

Představení včetně videa
8
Titanový Samsung Galaxy S24 Ultra láká na AI, nový teleobjektiv i displej bez odrazů
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Na rozdíl od konkurence titanový rám nepřispěl ke snížení hmotnosti
  • Nový teleobjektiv je větší a má lepší světelnost než předchůdce
  • Samsung dorovnal laťku Pixelů 8, délka softwarové podpory činí 7 let
  • Zjistěte, co dalšího Samsung Galaxy S24 Ultra nabízí

Vlajkový Galaxy S24 Ultra, který chce oslovit ty nejnáročnější, přináší hned několik klíčových změn, jež vás nepochybně zaujmou a možná i překvapí. Kromě hardwarových inovací však výrobce kladl velký důraz i na využití dnes všudypřítomné AI. S čím Galaxy 24 Ultra přichází na trh?

Titanový Samsung Galaxy S24 Ultra láká na AI, nový teleobjektiv i displej bez odrazů

Titanový háv dle poslední módy

S nasazením titanového rámečku u iPhonů 15 Pro se okamžitě začalo diskutovat o tom, zda stejný krok plánuje také Samsung. K implementaci titanového rámečku přitom skutečně došlo, avšak pouze u Galaxy S24 Ultra, jenž má představovat to nejlepší od Samsungu.

Na první i druhý pohled působí titanový rámeček velmi líbivě a má matnou povrchovou úpravu. Pokud jste se však těšili na mezigenerační snížení hmotnosti modelu Ultra, máte smůlu. Hmotnost Galaxy S24 Ultra činí 232 gramů, což je ve srovnání s loňským Galaxy S23 Ultra (233 gramů) o pouhý jeden gram méně. Z pohledu rozměrů, které činí 162,3 × 79 × 8,6 mm, došlo k drobnému zmenšení na výšku, novinka je však oproti Galaxy S23 Ultra (163,4 × 78,1 × 8,9 mm) mírně širší. Tloušťka naopak klesla, nicméně telefon působí poměrně hranatým dojmem, o čemž se můžete přesvědčit i na přiložených snímcích.

Na rozdíl od použitého materiálu rámečku se nic nezměnilo v oblasti zvýšené odolnosti, kterou zaštiťuje standard IP68, stejně tak neschází skleněná záda Corning Gorilla Glass Victus 2 či prémiová haptická odezva. V těle Galaxy S24 Ultra je rovněž integrované pero S Pen. S ohledem na nedávné zvěsti o možných problémech S Pen v kombinaci s novým standardem bezdrátového nabíjení Qi2 využívajícího magnety se sluší zmínit, že výrobce oficiálně neuvádí nic o případné (ne)podpoře Qi2. Moudřejší tak budeme zřejmě až poté, co proběhne první rozborka.

Displej, který eliminuje odlesky

Výsadou modelů Ultra je také špičkový displej, což platí i letos. 6,8" Dynamic AMOLED 2X panel s QHD+ rozlišením je typu LTPO, tudíž umí regulovat obnovovací frekvenci v rozsahu 1 až 120 Hz, chrání jej ale také zcela nový druh skla Corning. Tzv. Gorilla Glass Armor je dostupný pouze pro model Ultra a slibuje 4× vyšší odolnost vůči poškrábání i prasknutí, stejně jako o 75% nižší odrazivost světla. Tuto vlastnost skla jsme porovnali s Galaxy S24+, jehož displej kryje Gorilla Glass Victus 2, a rozdíl je skutečně patrný. Jedná se přitom o smysluplnou inovaci, která zvýší uživatelský komfort.

K nasazení Gorilla Glass Armor, jež eliminuje odlesky, se váže i zvýšení maximálního jasu z loňských 1 750 nitů na 2 600 nitů v maximu. Čitelnost je tak skutečně ukázková a mnohé potěší i kompletně plochý displej bez jakéhokoliv zaoblení. Obrazovku pak lemují symetrické a velmi tenké rámečky, jež mají ostré (nezaoblené) rohy, viz fotografie. Samozřejmostí je rovněž přítomnost ultrazvukové čtečky otisků prstů, jež umí detekovat i vlhké/mokré prsty a je považována za bezpečnější řešení než standardní optický senzor.

Kam se poděl 10× objektiv?

Telefony Galaxy S s přídomkem Ultra se již několik generací pyšnily 10× teleobjektivem, právě ten byl však letos vyměněn za nový 5× teleobjektiv s rozlišením 50 megapixelů a OIS. Samotný senzor je oproti původnímu 10× teleobjektivu větší a má lepší světelnost (f/3.4), výrobce přitom slibuje stejnou (nebo dokonce ještě lepší) kvalitu u různých úrovní přiblížení včetně 10×.

Z další fotovýbavy zůstal nasazen původní 200Mpx senzor (f/1.7), trojnásobný 10Mpx teleobjektiv s OIS a clonou f/2.4 i 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv s AF a rozsahem 120 stupňů. Nový je poté 12Mpx selfie snímač s ostřením Dual Pixel AF, žádných zásadních parametrových změn se však podle našich informací nedočkal a byl nasazen kvůli tomu, aby mohl být průstřel pro selfie kamerku o něco menší. To zároveň odpovídá na otázku, zda Samsung využil technologii UDC, tedy selfie kamerku skrývající se přímo pod zobrazovacím panelem. Takovéto inovace se snad dočkáme u příštích generací. Jednou z nových možností v oblasti natáčení videa je pak schopnost záznamu ve 4K se 120 FPS, pouze však v režimu Pro.

Výkon Snapdragonu s pořádnou dávkou AI, baterie i nabíjení při starém

Samsung Galaxy S24 Ultra jako jediný z nové řady pohání čipset Snapdragon 8 Gen3 for Galaxy, jenž by měl i letos představovat tu nejvýkonnější verzi zmíněného čipsetu, lze tak očekávat špičkový výkon, ale také velmi dlouhou výdrž na nabití, ačkoliv k navýšení kapacity baterie nedošlo. Stále má solidních 5 000 mAh a podporuje maximálně 45W drátové nabíjení, což je více než umí telefony Apple nebo Google, avšak pokulhává za čínskou konkurencí.

Jak již bylo zmíněno, velký důraz letos Samsung klade na implementaci AI, v souvislosti s čímž představil hned několik funkcí, na něž jsme se zaměřili v samostatném článku věnovaném právě „Galaxy AI“. Obecně se jedná o pokročilé úpravy obrázků, přepisy hovorů v různých jazycích či schopnost sumarizovat a formátovat poznámky a mnohé další.

Velkou a smysluplnou inovací je rozhodně prodloužení softwarové podpory na 7 let. Telefony dorazí pochopitelně s Androidem 14, obdrží tak až Android 21 včetně všech bezpečnostních aktualizací. Samsung tímto krokem dorovnal Pixely 8, jež se rovněž chlubí 7letou podporou.

Cena a dostupnost

Nový Samsung Galaxy S24 Ultra bude prvním smartphonem Samsung s podporou Wi-Fi 7 a bude dostupný ve čtyřech barvách, jejichž názvy mají zákazníkům připomenout, že využívá titan, tj. Černý titan, Šedý titan, Fialový titan a Žlutý titan. Ultra bude k dispozici rovněž v exkluzivních barvách (zelené, modré a oranžové), avšak pouze v e-shopu výrobce.

Cena v Kč Cena v EUR
1 TB 44 499 Kč 1 809 eur
512 GB 38 499 Kč 1 569 eur
256 GB 35 499 Kč 1 449 eur

Novinka osazená vždy 12 GB RAM má v základu 256 GB, dostat se však můžete na 512 GB až 1 TB. Stejně jako v minulých letech, i letos má Samsung pro zájemce připraven výkupní bonus a možnost získat dvojnásobné úložiště za cenu nižší paměťové verze v období od 17. do 30. ledna. Bonus k výkupu pak bude možné uplatnit rovněž od 17. ledna až do 29. února 2024.

Novinky z řady Galaxy S24 přeobjednáte nejvýhodněji u Mobil Pohotovosti, a to už za 165 Kč x 26 měsíců díky speciální službě Dopředný výkup. V prvních dnech navíc ušetříte až 5 500 Kč a získáte ten nejlepší dárek – záruku na 3 roky zcela zdarma! Více se dozvíte na mp.cz/galaxys24.

Samsung Galaxy S24 Ultra 1 TB

Rozměry162,3 × 79 × 8,6 mm, 232 g
DisplejAMOLED, 6,8" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát200 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorSnapdragon 8 Gen3 for Galaxy, + ?×2,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 1 024 GBne
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Tak ten GG Armor bude pecka. O 70% míň odlesků... to je konečně rozumné řešení.
Zoom s ohniskama 3x, 5x a 10x...to vypadá skvěle univerzálně. Jinak drobné vylepšení, které potěší ale nemá smysl asi přecházet. Každopádně Ultra je ze všech těch modelů nejlepší cesta.
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Ten kockaty displej je celkom hnus 😀
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Zatím vede Oppo Find X7 Ultra.
Petr Jandus
Petr Jandus
Vec vkusu, já na to třeba čekal.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze