Testujeme watchOS 3. Jaké jsou naše dojmy?

1

Na červnové vývojářské konferenci Apple společně s iOS 10 a macOS Sierra představil nový systém pro chytré hodinky Apple Watch včetně několika nových aplikací. Ten přijde na podzim, ale pro registrované vývojáře je k dispozici už nyní. My jej dva měsíce intenzivně testovali a nyní vám přinášíme naše ucelené první dojmy.

Nové aplikace: dechové cvičení podle hodinek

Do nového systému kalifornská společnost přidala několik nových aplikací. Trošku překvapivě až s třetí verzí se uživatelé dočkávají klasických připomínek. Ty jsou provázané s iPhonem, ale nelze v nich novou připomínku zadávat, můžete si jen odškrtávat splněné úkoly.

watchOS 3 Beta

Druhou aplikací je všem známá Find my Friends, pomocí které můžete sledovat například vaše děti, pokud mají nějaké Apple zařízení a mít nad nimi dohled. Také měření tepu dostalo svou aplikaci, dosud jste k vaší srdeční činnost přistupovali pomocí Glances, které už ale watchOS 3 nemá.

Apple Watch - watchOS3

Zbrusu novou aplikací, které Apple věnoval hodně času během keynote, je Dýchání. Pomalu zavřete oči, uklidníte mysl a podle délky, kterou si dopředu nastavíte zhluboka dýcháte. Apple Watch vás vibracemi navádí, jak moc se máte nadechnout a výsledek vaší meditace po skončení zobrazí v přehledu. Můžete si také zapnout upozornění, kdy se vás hodinky během dne zeptají, zda jste už provedli dechové cvičení.

Apple Watch - watchOS3

My jsme s hodinkami provedli několik dechových cvičení a můžeme potvrdit, že to má něco do sebe. Z této nové aplikace je opět patrný důraz na zdraví. Kalifornská společnosti stále své hodinky posouvá a už nyní nejde o pouhou hračku pro nadšence, ale stále víc se přibližují zdravotní pomůcce.

Nepřehlédněte: Testujeme iOS 10. Jaké jsou naše dojmy?

Nové ciferníky: mluvicí Mickey

Že ciferníky dělají chytré hodinky hodinkami není pochyb. Velké množství přizpůsobení měli uživatelé už teď, nová verze tyto možnosti rozšiřuje díky novým komplikacím, tedy miniaplikacím a hlavně díky zkratkám. Těch si Apple připravil celou řadu a vy se nyní můžete rychle přímo z ciferníku dostat například do map, připomínek, hudby nebo aplikace cvičení. Tento krok Applu se nám líbí a opravdu to urychlí některé činnosti, kvůli kterým bylo dříve nutné vstupovat do menu hodinek. Mezi ciferníky lze nyní gesty po displeji jednoduše přepínat a nemusíte tak vždy využívat Force Touch.

Nové ciferníky jsou tři. Abychom použili správné označení jde o ciferníky nazvané: Číslice, Analogová aktivita, Digitální aktivita. Jak už asi tušíte, pro uživatele sportující s hodinkami jsou nové ciferníky velmi vítané, neboť lze zvolit velmi přehledné zobrazení tří měřených hodnot, které hodinky sledují. Jsou to spálené kalorie, aktivní minuty a počet hodin, v kterých jste stáli na nohou. Samozřejmostí je, že lze každý tento ciferník modifikovat a upravovat dle vaší libosti. My jsme si však nejvíce oblíbili Číselný ciferník. Líbí se nám především díky své jednoduchosti. Do tohoto ciferníku můžete sice přidávat pouze jednu komplikaci, ale barevnou škálu a tvar velké číslice lze upravovat dle libosti.

Pro milovníky Walta Disneyho do ciferníku k Mickeymu přibyla i myška Minnie. Té můžete měnit barvu šatů a stejně jako Mickey vám ukazuje tlapkami čas a levou novou odklepává vteřiny. Specialitou však je, že pokud na ní klepnete, myška vám poví aktuální čas. Samozřejmě, že mluvit se naučil i Mickey. Zajímavé je, že obě postavičky mluví brilantní češtinou a pokud se jich zeptáte na čas na začátku, v půlce nebo na konci dne, popřejí vám krásné odpoledne popřípadě hezký večer. Použitím mluvícího Mickeyho na obchodní schůzce nebo v dopravním prostředku na sebe strhnete pozornost.

Pozadu nezůstala ani řídicí aplikace hodinek na iOS. Ta doznala mnoho změn a uživatele nejvíce potěší, že přímo z iPhonu lze upravovat a přizpůsobovat ciferníky. Takto připravený ciferník opatřený o potřebné komplikace lze jedním tapnutím poslat do hodinek.

Nová aplikace Apple Watch na iPhonu

Glances pryč: Dock na scénu

Na Apple Watch dosud existovaly jakési widgety, Apple je po svém nazýval Glances. Ty jsou v nové verzi minulostí a místo toho máme Dock. Funkcionalitu však nenahrazuje, nýbrž ušetřil práci vývojářům, kteří pokud chtěli ke své aplikaci i Glances, tak museli své prvky přizpůsobit malému displeji hodinek a vytvořit tak omezující widget. Dock funguje jinak. Vlastně uživatelé macOS ho velice dobře znají. Sami si takto řadí ty nejpoužívanější aplikace a mají je neustále na očích pro rychlé spuštění. Dock na hodinkách funguje úplně stejně. Stačí zmáčknout tlačítko pod digitální korunkou a ocitáte se v Docku. Teď vás možná napadá kde je kolečko kontaktů, které se zobrazilo vždy, když jste zmáčkli toto tlačítko. Odpověď je jednoduchá: nikde.

Inženýři z Applu po dvou letech pochopili, že tento přístup k pár vybraným kontaktům stejně uživatelé nepoužívají, a proto ho nahradili Dockem. Do tohoto panelu si tedy přidáváte nejpoužívanější aplikace a jedním stiskem tlačítka tento seznam vyvoláte. Je to mnohem intuitivnější a ušetří mnoho vteřin hledání už v tak nepřehledném menu, které Apple Watch disponují. Navíc hodinky dostávají ovládací centrum, které vysunete gestem od spodního okraje vzhůru – spuštění tichého režimu, přehled o baterii, letecký režim a mnohem víc naleznete na jednoduché kartě.

Další novinky: ve znamení zrychlení

Kromě slabší baterie uživatele chytrých hodinek od Applu trápí dlouhé spuštění a načítání aplikací. To se s novou verzí snaží Apple minimalizovat. Nově se aplikace okamžitě spouštějí s aktualizovanými informacemi, takže jsou vždy připravené. Toto však platí jen u aplikací od Applu, ostatní aplikace musí vývojáři teprve přizpůsobit. Navíc načítání aplikací urychluje i Dock, v kterém se aplikace aktualizují na pozadí.

Z dalších méně podstatných novinek je sdílení aktivity mezi vašimi přáteli. Nic vás nemotivuje víc, než když váš kamarád splnil tři kroužky už v pět hodin odpoledne a vy v tu dobu ještě sedíte v práci u počítače a snažíte se ho dohnat pozdě v noci. Apple myslel i na vozíčkáře, a proto optimalizoval svojí aplikaci Aktivita, aby brala v potaz různé techniky odrážení při různých rychlostech a terénech. Obsahuje také dvě cvičení specifická pro vozíček a nová oznámení, že je na čase se rozjet.

Apple Watch - watchOS3

Až „cirkusácké“ zprávy představené v iOS 10 vám mohou chodit i do hodinek, a to společně se vzkazy od kamarádů – mohou například vybuchovat nebo na vás vylétne kometa. S rozšířením HomeKitu to Apple myslí vážně a konečně bychom se na konci roku mohli dočkat centrálně ovládané domácnosti pomocí Apple hraček. Centrální aplikaci dostává jak iOS 10, tak i hodinky. No uvidíme na podzim. Poslední novinkou je pak odemykání vašeho Macu pomocí hodinek. Stačí se s hodinkami přiblížit a váš Mac se odemkne. Značí to tedy, že bychom se neměli dočkat čteček otisku prstů na MacBoocích a namísto toho si budeme odemykat počítače hodinkami?

Reálné zkušenosti a dostupnost

Zatímco betaverze iOS i macOS jsou uvolňované jako betaverze i pro širokou veřejnost, systém pro hodinky mohou instalovat pouze registrovaní vývojáři díky speciálnímu profilu, který odemkne aktualizace na betaverzi. Nutností je pak iPhone s iOS 10. Z našich dvouměsíčních zkušeností můžeme říci, že letošní verze watchOS 3 se s tou loňskou verzí nedá vůbec srovnávat. Letos jsou hned od první betaverze hodinky plně funkční a ačkoliv sem tam se něco zadrhne, je potřeba si uvědomit, že jde stále o betu a prostoru pro testování je víc než dost.

Překvapila nás hlavně stabilita systému a velmi dobrá výdrž na baterii. Po celém dni, kdy hodinky přijímaly stovky notifikací, byly na nich spuštěné aplikace a celkově jsme si s nimi hráli, tak v osm hodin večer nám zbývalo téměř 60 % baterie. To považujeme za velmi dobrý výsledek. Nicméně instalaci přesto nedoporučuje, už jen z toho důvodu, že se nejde jako na iOS vrátit zpět. Podobně jako iOS 10, macOS 10.12 Sierra, tak i watchOS 3 budou uvolněné během podzimu.

Technické parametry Apple Watch 42 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce42 × 36,4 × 12,6 mm, 50 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,65" (312 × 390 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetApple A4,
Paměťvnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor250 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostleden 2016,
Diskuze ke článku
Hujé
"už nyní nejde o pouhou hračku pro nadšence"
ale no tak... :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze