Dojmy z watchOS 3: důraz na efektivitu a zdraví

Apple společně s iOS 10 uvedl minulý týden i novou verzi svého systému pro chytré hodinky Apple Watch. Nová verze nese označení watchOS 3 a není jen o pár grafických úpravách, ale především o zrychlení, efektivitě a větším důrazu na zdraví uživatele. To vše si probereme v našich prvních dojmech.

Nové ciferníky a možnosti personalizace

Na Apple Watch se mi nejvíce líbí široká možnost přizpůsobení a personalizace ciferníku. V nové verzi watchOS 3 jsme se dočkali tří nových ciferníků. První dva jsou vyloženě pro sportovce, neboť jde o ciferníky s vaší denní aktivitou. Můžete z nich vyčíst údaje, jak jste si během dne vedli a zda plníte váš denní cíl. Tyto přehledy si můžete zobrazit buďto v digitálním, nebo analogovém přehledu a do ciferníků lze přidat až tři různé komplikace. Třetí ciferník nazývaný Číslice je pravý opak, jeho dominantou je zobrazení aktuální hodiny a jeho maximem je jedna komplikace. Osobně z tří nových ciferníků používám nejvíce právě posledně jmenovaný. Zejména pro jeho jednoduchost.

watchOS 3 Beta

Pro milovníky Walta Disneyho k myšáku Mickey přibyla jeho kamarádka Minnie. Ta stejně jako Mickey ukazuje čas tlapkami, můžete ji však měnit barvu šatů, aby ladila s vaším outfitem. Specialitou je, že pokud na ní klepnete, poví vám aktuální čas, v češtině. Samozřejmě, že mluvit se naučil i Mickey, stačí mít na hodinkách zapnuté zvuky.

TIP: Apple vydal iOS 10: jakých novinek jsme se dočkali?

S watchOS 2 bylo k přepínání mezi ciferníky zapotřebí využití gesta Force Touch, tedy zatlačení na displej hodinek a poté listování a výběr jiného ciferníku. Tento zdlouhavý proces Apple v nové verzi odstranil a přišel s jiným gestem. Pro přechod na další ciferník stačí swipnout doleva či doprava. Tento krok neuvěřitelně zrychlil dosavadní výběr ciferníků, nyní i několikrát denně, podle situace, přepínám mezi oblíbenými ciferníky.

watchOS 3

Určitě jste si mohli všimnout, že Apple potichu odebral pryč cestování časem. Šlo o funkci, kdy jste otáčením digitální korunky přetáčeli čas vpřed nebo vzad a podle toho se vám zobrazovaly i události v kalendáři a podobně. Tato volba stále v hodinkách je, akorát si ji musíte sami zapnout. V iPhonu spusťte aplikaci Apple Watch -> Hodiny -> Cestování časem -> Zapnout.

Kromě komplikací lze přidávat do ciferníků i tzv. zkratky aplikací. Do pár vybraných ciferníků lze umisťovat rychlé zástupce aplikací – ať už přímo od Applu, tak i od vývojářů aplikací třetích stran. Spouštění je pak velmi rychlé a hlavně už není nutné pokaždé, když si chcete zkontrolovat nepřečtené emaily, vstupovat do menu a v něm hledat správnou ikonku.

watchOS 3

Nové aplikace: Sportem ku zdraví

Až trestuhodně s třetí verzí watchOS Apple přidal aplikaci Připomínky i do hodinek. Osobně nechápu, proč to tak dlouho trvalo a o to více žasnu, že připomínky lze pouze číst a odškrtávat, nikoliv přidávat. Pravda, máme na výběr spoustu aplikací třetích stran, které plní tu samou funkčnost, avšak když používáte Připomínky na iPhonu nebo Macu, chcete je zákonitě používat i na hodinkách. Absenci zadávání nové připomínky trochu mírní rychlost načítání aplikace.

Novinkou je i Find my Friends, pomocí níž můžete sledovat například vaše děti, pokud mají nějaké Apple zařízení a mít nad nimi dohled. Také měření tepu dostalo svou aplikaci, dosud jste k vaší srdeční činnost přistupovali pomocí Glances, které už ale watchOS 3 nemá.

watchOS 3

Jak v iOS 10, tak i ve watchOS 3 světlo světa spatřila aplikace nazývaná Domov. Ta bude středobodem vaší chytré domácnosti a umožní z hodinek ovládat všechna zařízení s podporou HomeKitu. Měnit osvětlení, podívat se, kdo stojí u vchodu nebo jediným klepnutím nastavit termostat či otevřít garážová vrata. Osobně si myslím, že právě z hodinek ovládat spotřebiče a další zařízení dává největší smysl, neboť telefon nemusíte mít neustále při ruce.

Zbrusu novou aplikací, které Apple věnoval hodně času během keynote, je Dýchání. Pomalu zavřete oči, uklidněte mysl a podle délky, kterou si dopředu nastavíte, zhluboka dýcháte. Apple Watch vás vibracemi navádí, jak moc se máte nadechnout a výsledek vaší meditace po skončení zobrazí v přehledu. Můžete si také zapnout upozornění, kdy se vás hodinky během dne zeptají, zda jste už provedli dechové cvičení. Máte-li stresové zaměstnání nebo si potřebujete odpočinout a doplnit energii, díky této aplikaci to zvládnete mnohem snadněji.

watchOS 3

Apple u svých mobilních produktů, obzvlášť pak u hodinek, hodně sází na zdraví a sport. Velkých vylepšení se proto dočkala aplikace Cvičení, ve které nově uvidíte až pět cvičebních ukazatelů, jako je vzdálenost, tempo, aktivní kalorie, tep a uplynulý čas – najednou, bez nutnosti přepínat se jinam. Apple Watch se s novou verzí watchOS dokážou při běhu automaticky zastavovat – například na semaforech, poté se společně s vámi opět rozeběhnou. Vaší aktivitu lze nyní sdílet s přáteli nebo vaším fitness trenérem. K tomu slouží aplikace Aktivita, kde si přidáte kamarády či známé z vašich kontaktů nebo pomocí emailu. Pak mezi sebou můžete soupeřit. Zároveň vám chodí na hodinky upozornění, že kamarád už překonal denní cíl.

Apple Watch

Apple myslel i na uživatele s pohybovým handicapem, které nebudou hodinky vyzývat, aby se každou hodinu postavili, ale projeli. V kartě cvičení se objevily dvě nové aktivity pro vozíčkáře se speciálním algoritmem počítání odrazů. Tím ale nekončíme, podržíte-li tlačítko pod korunkou, spustíte nouzové vytáčení záchranných služeb. V Česku se automaticky vytočí 112. Tento režim také umí odeslat zprávu na blízké kontakty, které si předem navolíte. V současné době lze brát Apple Watch za solidní cvičební i zdravotní pomůcku.

Dock: konec otravného načítání aplikací

Apple ze svých hodinek odstranil volbu rychlých kontaktů a nahradil ji Dockem. Ten funguje tak, že řadí vaše oblíbené aplikace a na pozadí je aktualizuje, nestane se tak, že spustíte Dock a čekáte několik vteřin, než vám aplikace počasí zobrazí aktuální teplotu. Navíc díky speciálnímu algoritmu, který sleduje vaše návyky, aktualizuje prioritně nejvíce používané aplikace. Může jít například o mail, Messenger nebo již zmiňované počasí. Do Docku lze aplikace přidávat dvojím způsobem, tím nejjednodušším je přidání z hodinek. Z hlavního menu spusťte aplikaci, kterou chcete přidat do Docku, jakmile se načte, zmáčknete tlačítko pod korunkou a aplikace se vám do něj přidá. Kdo si chce ušetřit hledání mezi aplikacemi, může vše obsloužit z aplikace Apple Watch na iPhonu.

watchOS 3

Widgety v podobě Glances už dále v Apple Watch nenajdeme, náhrada za ně spočívá v Docku. Co ale nově v hodinkách nalezneme je Ovládací centrum. Uživatelé iPhonů nebo iPadů zajásají, neboť Apple Watch byly z jablečné rodiny jediné produkty, které Ovládací centrum nenabízely. Z tohoto centra lze rychle zjistit kapacitu akumulátoru, zapnout tichý režim nebo dálkově prozvonit iPhone, pokud ho zrovna nemůžete najít.

Další novinky: hodinkami odemknete vaše MacBooky

Kromě slabší baterie uživatele chytrých hodinek od Applu trápí dlouhé spuštění a načítání aplikací. To Apple vyřešil novým procesorem S2, který nabízí o 50% vyšší výkon a naleznete ho v jak nových Apple Watch Series 2, tak i Series 1, které Apple o tento procesor aktualizoval a snížil jejich pořizovací cenu. Ovšem i nová verze watchOS 3 se snaží načítání aplikací minimalizovat. Aplikace se spouští odhadem do 3 až 4 vteřin, což je oproti původnímu watchOS zásadní rozdíl. Navíc načítání aplikací urychluje i již zmiňovaný Dock.

watchOS 3

iOS 10 přinesl zcela přepracované Zprávy, v nichž můžete kreslit, posílat přátelům samolepky, vaše zprávy opatřovat neviditelným inkoustem a dokonce můžete hrát i hry. Obdobnou aktualizací prošla i aplikace zpráv na hodinkách. Je mnohem rychlejší a šílené efekty lze zobrazovat i posílat z hodinek. Z čeho jsem měl velkou radost v betaverzích watchOS 3, byla nová možnost zadávání odpovědí na zprávu nebo email. Spočívala v tom, že jste na displeji hodinek prstem kreslili písmenko po písmenku a systém je převáděl na jednotlivá slova. Bohužel v tuto chvíli si této funkce užívají pouze američtí a čínští uživatelé. V dalších updatech bychom se měli dočkat zpřístupnění do dalších regionů včetně České republice.

TIP: Druhá generace Apple Watch: do bazénu a s GPS na výlet

Poslední novinkou je pak odemykání vašeho Macu pomocí hodinek. Stačí se s hodinkami přiblížit a váš Mac se odemkne. Tato funkce bude dostupná uživatelům s watchOS 3 a macOS Sierra, kde update vyjde 20.9. 2016.

watchOS 3

Jakoby to byly nové hodinky

Jakoby to byly nové hodinky – takto o svém systému mluví sám Apple a já s ním musím souhlasit. Dosavadní uživatelé, kteří Apple Watch používají od samého začátku prodeje, musí uznat, že teprve až třetí revize systému hodinky posouvá na zcela jinou úroveň. Porodní bolesti jsou pryč a nové funkce a aplikace dělají z Apple Watch každodenního společníka. Jistě bychom po systému mohli chtít ještě víc, ale v tuto chvíli nabízí to nejlepší, co lze z hodinek vymáčknout a přebírá některé funkce z iOS. Jisté je, že jde o nejpokročilejší systém, který můžete v nositelném příslušenství mít. Android Wear ani Tizen se letos nedokázaly nikterak přiblížit uživatelům a sjednotit funkčně hodinkový systém s těmi mobilními. Applu se to podařilo.

Technické parametry Apple Watch 2 42 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce42,5 × 36,4 × 11,4 mm, 52,4 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,65" (272 × 340 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor273 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostzáří 2016, 12 290 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze