Testujeme temně inkoustový 13" Macbook Air s M3. Ptejte se, co vás zajímá

2
Testujeme temně inkoustový 13" Macbook Air s M3. Ptejte se, co vás zajímá
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Uvnitř balení se nachází adaptér, ale také barevně ladící kabel zakončený magnetickou koncovkou MagSafe
  • Jak je na tom temně inkoustová verze z hlediska ulpívajících otisků?
  • Hlavní inovací u letošního MacBooku Air je vyšší výkon

MacBook Air je mnohými dlouhodobě považován za ideální pracovní nástroj s dlouhou výdrží, dostatečným výkonem, ale také rozumnými rozměry i hmotností. Nejnovější MacBook Air byste přitom na první pohled ani nemuseli rozpoznat od předešlé generace, uvnitř však tiká ještě výkonnější čipset M3. Jaké jsou naše první dojmy?

Balení se vším všudy včetně barevně ladícího kabelu

V pečlivě zabaleném, avšak environmentálním balení (není v něm totiž použit plast a k odjištění víka slouží „papírové zipy“), se nachází pečlivě uložený MacBook, ale také adaptér s USB-C konektorem a 2metrový kabel typu USB‑C/MagSafe. Ten je vyveden ve stejné temně inkoustové barvě jako samotný MacBook a je pletený, tudíž by měl být i relativně odolný vůči poškození či špíně.

Povrch, který odolá otiskům?

Ačkoliv byl design zachován s předešlým MacBookem Air a čistě při prohlížení modelů s čipsetem M2 a M3 je od sebe nerozpoznáte, testované temně inkoustové provedení přeci jen dostalo jednu inovaci. Tou má být nový anodizovaný povrch, na kterém podle výrobce tolik neulpívají otisky prstů. Jaká je ale skutečnost?

Jelikož máme v domácnosti také MacBook Air M1 v provedení „vesmírně šedá“, mohu konstatovat, že šedé provedení je z hlediska ulpívajících (viditelných) otisků rozhodně praktičtější, zároveň však mohu potvrdit, že nová povrchová úprava rozhodně napomáhá tomu, aby byl MacBook Air vůči otiskům o něco odolnější. V každém případě platí, že pokud vás otisky na elektronice iritují, bude pro vás vhodnější právě šedá (či možná stříbrná nebo bílá) varianta, ačkoliv mnozí považují právě temně inkoustovou za nejvíc stylovou ze všech.

A jak je to s vyšším výkonem? V prvé řadě je nutné zmínit, že přechod ze staršího MacBooku Air na nový bude logicky dávat největší smysl těm, kteří doposud používají starší model. V řeči čísel, kterými se Apple i další technologické značky velmi rády chlubí, nabídne MacBook Air s M3 až 13× více výkonu než nejvýkonnější MacBook Air s čipsetem Intel. V případě srovnání s čipsetem M1 má být pak model s M3 až o 60 % rychlejší, z čehož i zároveň vyplývá, že ve srovnání s modelem M2 bude rozdíl ve výkonu menší. Vzhledem k tomu, že si model Air pořizují zejména na výkon méně či středně nároční uživatelé, pro ně nebude upgrade tak zajímavý.

Pozitivní ovšem rozhodně je, že Apple u MacBooku Air s M3 u základního 256GB úložiště upravil paměťové čipy. Namísto jednoho 256GB čipu nasadil dvojici 128GB čipů (podobně jako u MacBooku Air s M1), které umí pracovat paralelně, a mají tak o dost vyšší čtecí/i zapisovací rychlost dat.

Vy nám každopádně můžete pokládat veškeré dotazy související s 13" MacBookem Air osazeným čipsetem M3, které se pokusíme zodpovědět v recenzi, případně již zde v komentářích pod článkem.

Apple MacBook Air 13" (M3) 256 GB

Konstrukce304 × 215 × 11,3 mm, 1 240 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,6" (2 560 × 1 664 px)
ProcesorApple M3,
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (53 Wh)
Diskuze ke článku
m. l.
m. l.
Jak moc se zahřívá?
Lukas Klima
Lukas Klima
Asi častá otázka, ale je znát u této generace základní velikost ram, resp. její nedostatek v nějakých případech. Normálně bych u pc takovou velikost ani neuvažoval, ale zase mi nepříjde adekvátní příplatek za její navýšení a je to vlastně jediný důvod proč nákup Airu pořád odkládám.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze