Apple MacBook Air 13" (M3)
recenze

Apple MacBook Air 13" (M3)

Tichá evoluce, která nezklame

Fenomén jménem MacBook Air je často považován za etalon ve své třídě. Již v minulých dobách se pyšnil povedeným designem, snadnou přenositelností i dobře fungujícím touchpadem a klávesnicí. V posledních letech se však k těmto přednostem přidal také špičkový výkon zajištěný novými čipsety Apple Sillicon. Osvědčil se nový MacBook Air v pozici univerzálního zařízení pro práci i zábavu?

MacBook Air hraje v portfoliu Applu klíčovou roli jako jeden z nejprodávanějších produktů ve své kategorii zaměřený prakticky na každého běžného uživatele. Podobně jako dříve testovaný 14" MacBook Pro je osazen čipsetem M3, který slibuje zase o něco vyšší výkon, přestože má být zároveň zachována velmi dlouhá výdrž na nabití.

Technické parametry Apple MacBook Air 13" (M3) 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce304 × 215 × 11,3 mm, 1 240 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,6" (2 560 × 1 664 px)
ChipsetApple M3,
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: ?
Konektory2× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.3, NFC: ne
Operační systémmacOS X
Akumulátor53 Wh, udávaná výdrž: 18 hodin
Dostupnostbřezen 2024, 31 990 Kč

Obsah balení: s pleteným kabelem i adaptérem

Balení nového MacBooku klade důraz na environmentální notu, což znamená, že jej otevřete pomocí papírových pojistek a uvnitř již nenajdete plastové obalové materiály. Velikost samotné krabice se však nijak (alespoň ne nijak výrazně) neliší od předešlých krabic starších MacBooků Air s čipsetem Intel. V balení jsem u testované temně inkoustové verze obdržel pletený 2m kabel USB-C/MagSafe stejné barvy a také bílý adaptér o výkonu 35 W s dvojicí USB-C, který je praktický zejména na cestách, avšak výkonem již dnes nijak neoslní, tudíž jej nelze považovat za nezbytnost, kterou byste si s novým Airem rozhodně museli dokoupit, neboť je za příplatek 600 Kč. Sluší se rovněž zmínit, že základem je u tohoto modelu 30W adaptér s pouze jedním USB-C. Na své si samozřejmě přijdou i příznivci nálepek s logem nakousnutého jablka, které v balení, stejně jako příručka se základními pokyny, rovněž neschází.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: odolá temně inkoustová lépe otiskům?

Hodnotit design nového MacBooku Air je podobné, jako nosit dříví do lesa, neboť se od předešlé generace absolutně nijak nezměnil. Tedy téměř nezměnil, novinkou je totiž „upgradovaná“ temně inkoustová barva, která má být nyní méně náchylná na otisky prstů díky vylepšené povrchové úpravě. Právě tuto verzi jsem testoval. Přestože je vhodné zmínit, že nemám přímé srovnání předešlého temně inkoustového a aktuálního temně inkoustového provedení, otisky na tomto MacBooku Air stále relativně snadno ulpívají, respektive jsou poměrně hodně viditelné. Osobně bych tak raději zvolil vesmírně šedé provedení, které mám doma a je podle mě v tomto ohledu o dost praktičtější. Jelikož jsem testoval menší 13" provedení, mohu pouze chválit kompaktnost a hmotnost zařízení, které jsem si s sebou vzal i na cestu do zahraničí a v kombinaci s dlouhou výdrží na baterii se jednalo o nedocenitelného společníka.

Apple MacBook Air 13\" (M3)

Kromě výše uvedeného jsem byl spokojen rovněž s „maličkostmi“, které však ve výsledku hrají také důležitou roli. Jedná se například o maximální úhel rozevření víka, který je dostačující i pro práci s MacBookem na kolenou, ačkoliv je částečně škoda, že se zde nesetkáte se 180stupňovým úhlem, jako to umí některá konkurence. Stejně tak MacBooku Air nečiní problém jej pohodlně rozevřít, aniž by se během tohoto nadzvedla základna. Praktický je také „výkus“, pomocí něhož lze víko snadno otevřít, či fakt, že MacBook Air má pasivní chlazení, tudíž si nemusíte dávat tolik pozor, aby se průduchy větrání něčím nezablokovaly. Celkově se zkrátka jedná o velmi pěkně zpracovaný kus hardwaru s hliníkovým šasi, který působí stylově, přesto reprezentativně.

Klávesnice, touchpad a konektory


U MacBooku Air musím pochválit také tichou klávesnici, která má velmi příjemný zdvih, odezvu i vzdálenost mezi jednotlivými tlačítky. Po zkušenostech s MacBookem Pro jsem si rovněž rychle zvykl také na vertikální tvar klávesy Enter namísto podlouhlého tvaru, na který jsem běžně zvyklý. Jako někdo, kdo se živí psaním, každopádně mohu potvrdit, že lze na klávesnici MacBooku Air tvořit text velmi rychle a pohodlně. Parádně funguje rovněž touchpad, který je velký, má velmi rychlou odezvu a zároveň je s ním jednoduché používat různá gesta, která macOS, umí a podporuje.

Co se konektorové výbavy týče, je u Applu tradičně spíše skromnější, ale rozhodně bych neřekl špatná. Konkrétně se mohou zájemci těšit na 3,5mm jack, MagSafe pro bezpečné a komfortní nabíjení a také dvojici USB-C (typu USB 4.0) s podporou rozhraní Thunderbolt 3.0. Případnou potřebu HDMI či jiných konektorů (například ethernetu) jistí hub či nějaká forma redukce, i s těmito konektory jsem však velmi pohodlně fungoval doma i na cestách. Velkou novinkou Airu s čipsetem M3 je rovněž podpora dvou externích monitorů, avšak pouze v zavřeném stavu. Konkrétně je možné mít připojený jeden externí displej s rozlišením až 6K při 60 Hz a po zavření víka používat druhý externí displej s rozlišením až 5K s 60 Hz. Nic vám tak nebrání si z MacBooku Air vytvořit plnohodnotnou pracovní stanici.

Na závěr zmíním možnost odemykání zařízení pomocí Touch ID, tedy otisku prstu, které představuje svižný a spolehlivý způsob biometrického rozpoznávání. Pokud vlastníte Apple Watch, můžete si pochopitelně nastavit i automatické odemykání MacBooku skrze hodinky za předpokladu, že jsou hodinky spárované pod stejným účtem, jsou odemknuté a máte je nasazené na zápěstí.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • kvalitní zpracování
  • povedený touchpad s chytrými gesty
  • spolehlivé Touch ID v klávese
  • tichá klávesnice s příjemnou odezvou
  • solidní konektorová výbava
Nelíbilo se nám
  • tvar klávesy Return nemusí každému vyhovovat

Displej: více než dostačující

V době, kdy některé notebooky již poměrně běžně využívají OLED panely, Apple stále spoléhá na 13,6" Liquid Retina displej, který nenabídne tak špičkový kontrast ani živé barvy, přesto vypadá parádně a pochlubit se může i vysokým rozlišením 2 560 × 1 664 pixelů. Technologie True Tone pak dokáže automaticky nastavit podání obrazu na základě okolních světelných podmínek, mnohem snáz si však všimnete výřezu pro webkamerku, která zvládá Full HD rozlišení. Ačkoliv se může zdát tento prvek na první pohled ošklivý, vcelku rychle si na něj zvyknete a přestanete jej vnímat, žádná softwarová kouzla à la roztahování a zmenšování Dynamic Islandu u iPhonů však nečekejte. Na závěr mohu pochválit relativně tenké rámečky i jas dostačující pro práci v ne zcela ideálních světelných podmínkách.

Líbilo se nám
  • tenké rámečky
  • 1080p kvalitní webkamera
Nelíbilo se nám
  • někoho může pohoršovat výřez
  • v dané cenové třídě má konkurence mnohdy OLED panel

Zvuk: prostě parádní

MacBook Air je osazen čtveřicí reproduktorů, které hrají skutečně famózně a bez problémů ozvučí průměrně velkou místnost během poslechu hudby či sledování filmů. Kromě poslechu skrze 3,5mm jack neschází ani možnost zprostředkovat prostorový zvuk s dynamickým snímáním polohy hlavy v kombinaci s AirPods (standardním provedením 3. generace a AirPods Pro) či větších AirPods Max.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
  • fantastická kvalita zvuku

Výkon hardwaru: výkonu více než dostatek

Na rozdíl od MacBooku Pro je podle mě u modelu Air vcelku pochopitelné nasazení v základu „pouze“ 8 GB RAM z důvodů výraznějšího odlišení od řady Pro, ale také toho, jak funguje macOS, respektive, že nevyžaduje k plynulému chodu tolik operační paměti jako konkurenční Windows. Apple navíc podle všeho u nových MacBooků Air vrátil základní 256GB úložiště v podobě dvojice 128GB čipů se schopností číst a zapisovat data paralelně, tedy i o dost rychleji než 256GB úložiště, jež tvoří jeden čip.

Hlavní novinkou je pak pochopitelně čipset M3, jehož výkon běžný uživatel ani nevyužije. V mém případě více než sto otevřených záložek v prohlížeči, otevřený Word, Power Point, Excel a další aplikace nepředstavovaly pro MacBook Air žádný problém. Na novém MacBooku jsem spustil rovněž několik benchmarkových aplikací, kde počítač nasbíral velké množství bodů ve všech disciplínách. Již zmíněnou výhodou tohoto modelu je rovněž absence aktivního chlazení, což znamená, že vám nebude MacBook „funět“ ani při vyšší zátěži, ale také v podstatě absence jakéhokoliv zahřívání.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon

Výdrž baterie: nemá obdoby?

Novinka je osazena baterií o kapacitě 52,6 Wh, s níž jsem nabíjel prakticky jen „pro sichr“, neboť je výdrž jedním slovem skvělá. Při práci v kavárně jsem například evidoval po čtyřech hodinách kancelářské práce (internetový prohlížeč a Word) s jasem přibližně na 70 % úbytek zhruba 25 %, což je výtečná hodnota. Pochopitelně hodně záleží na tom, jakým způsobem budete MacBook Air používat, domnívám se však, že lze vcelku bezpečně tvrdit, že dva pracovní (8hodinové) dny by měl MacBook Air zvládnout levou zadní. Nabíjení skrze MagSafe pak oceníte zejména, pokud máte doma děti (či třeba nemotorného mazlíčka), neboť nehrozí, že při zakopnutí o kabel strhnou MacBook na zem. Zároveň se díky magnetickému přichycení méně opotřebovává samotný konektor.

Líbilo se nám
  • velmi dlouhá výdrž
  • praktické nabíjení MagSafe

Software a konektivita: W‑Fi 6E a Bluetooth 5.3

Po stránce konektivity nelze novince nic vytknout, neboť disponuje nejnovější Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3, ale ani k operačnímu systému macOS Sonoma nemám nic negativního. Během používání vše fungovalo příkladně, nesetkal jsem se s žádnými bugy či snad padajícími aplikacemi a celkově jsem byl s uživatelským zážitkem z používání nového MacBooku Pro velmi spokojen.

Výhodou produktů Apple je pak tradičně jejich bohatý ekosystém, kdy tak můžete například pokračovat v práci ve stejné aplikaci na MacBooku, kterou jste dříve měli otevřenou v iPhonu a podobně. Výhodou je i již zmíněné možnost využití k videohovorům kamer iPhonu, provázané notifikace a mnohé další. Nespornou předností MacBooků je rovněž absence jakéhokoliv balastu, na který u počítačů s Windows občas natrefím.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 6E
  • bohatý a promyšlený ekosystém

Zhodnocení

MacBook Air s čipsetem M3 není sice žádnou revolucí, avšak za povedenou evoluci jej určitě považovat můžeme, neboť přináší ještě více výkonu ve stále kompaktním a pěkně zpracovaném těle. Velkou předností je fantastická výdrž na nabití i praktický MagSafe, který konkurence nenabízí, naopak konkurenční notebooky nabídnou v dané cenové kategorii třeba i OLED panely s lepším kontrastem a líbivějším barevným podáním.

Konkurence

Levnější „konkurencí“ může být MacBook Air s procesorem M2, který má rovněž excelentní výdrž a je o pár tisíc korun levnější. Ještě levnější alternativou, která se však již oficiálně neprodává, je MacBook Air M1. U něj nenajdete MagSafe, ovšem ani displej s výřezem.

Apple MacBook Air (2022) 512+8 GB

Konstrukce304,1 × 215 × 11,3 mm, 1 240 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,6" (2 560 × 1 664 px)
Procesor2×1,1 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (53 Wh)

Apple MacBook Air (2020) 256/8 GB

Konstrukce304,1 × 212,4 × 16,1 mm, 1 290 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px)
Procesor2×1,1 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (50 Wh)

Zajímavou alternativou je také Surface Laptop 5, který má povedený displej s poměrem stran 3:2 (avšak pouze IPS LCD) a skvělou klávesnici i reproduktory. Nevýhodou je vyšší hmotnost či slabší konektorová výbava.

Microsoft Surface Laptop 5 13,5

Konstrukce308 × 223 × 14,5 mm, 1 297 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,5" (2 256 × 1 504 px)
Procesor
PaměťRAM: 16 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (47 Wh)

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

apple-macbook-air-13-m3
Klady
  • pohodlná klávesnice i touchpad
  • solidní konektorová výbava
  • excelentní výdrž na nabití
  • špičkový výkon
Zápory
  • konkurence nabídne v dané cenové třídě již OLED panely
  • někoho může pohoršovat výřez v displeji
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze