Nový MacBook Air s čipsetem M3 má mezigeneračně výrazně rychlejší úložiště

Nový MacBook Air s čipsetem M3 má mezigeneračně výrazně rychlejší úložiště
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Nejnovější MacBook Air disponuje v základním provedení 256GB úložištěm
  • Oproti minulé generaci se však SSD v této velikosti skládá ze dvou 128GB paměťových čipů

Apple v minulém týdnu potichu uvedl nový MacBook Air, který je designově identický s předchůdcem, avšak přináší nejnovější čipovou sadu s označením M3. S jeho nástupem mimochodem z pultů oficiálně zmizel také MacBook Air s čipsetem M1, ačkoliv jej stále můžete zakoupit, naopak zůstal MacBook Air s procesorem M2. Stejně jako minulý rok přitom platí, že v základu obdrží uživatelé 256GB úložiště, které je podle youtubera z kanálu Max Tech, viz přiložené video, na které upozornil macrumors.com, výrazně rychlejší, než tomu bylo u 256GB MacBooku Air s M2, kde bylo kritizováno.

Mírně kontroverzní rychlost úložiště v základním (256GB) provedení se pojí s nasazením paměťových čipů. Apple u MacBooku Air s M1 vsadil na dva 128GB paměťové čipy, jež umožňují zpracovávat data paralelně oproti jedinému 256GB čipu u MacBooku Air s M2, který je pomalejší. Rozdíl tkví ve výrazně vyšších zapisovacích i čtecích rychlostech při využití dvojice 128GB čipů v rámci jednoho 256GB úložiště, i když je zároveň nepopiratelné, že průměrný uživatel MacBooku Air si zřejmě rozlišných hodnot ani nevšimne.

A k jakým konkrétním výsledkům youtuber z kanálu Max Tech dospěl? Na MacBooku Air spustil aplikaci Blackmagic Disk Speed Test volně dostupnou v App Store, s níž zapisoval 5GB soubor na MacBooku Air s čipsetem M2 a M3 (v obou případech s 8 GB RAM). Z výsledků vyšlo najevo, že model s M3 má až o 33 % vyšší rychlost zápisu a až o 82 % vyšší čtecí rychlost ve srovnání s SSD v MacBooku Air osazeným čipsetem M2. Například při střihu videa tak bude 256GB varianta s M3 o dost lepší volbou než verze s M2 a stejným úložištěm.

Brzy se můžete těšit na první dojmy z 13" varianty v barevném provedení „Temně inkoustová“.

Test probíhal u 13" variant, avšak lze předpokládat, že stejných výsledků se dočkáme i u 15" provedení. Na mobilenet.cz se brzy můžete těšit na naše první dojmy z 13" varianty v barevném provedení „Temně inkoustová“, které má podle apple.com novou speciální povrchovou úpravu, jež má výrazně zredukovat ulpívající otisky.

Apple MacBook Air 13" (M3) 256 GB

Konstrukce304 × 215 × 11,3 mm, 1 240 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,6" (2 560 × 1 664 px)
ProcesorApple M3,
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (53 Wh)
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze