Testujeme Nokia Lumia 900: první dojmy a videopohled

V redakci nás poctila svou návštěvou vlajková loď finského výrobce - Nokia Lumia 900. Jaké dojmy v nás zanechala? Opravdu se jedná o špičkové zařízení, které může konkurovat ostatním zařízením v této cenové kategorii? Zvědavi jsme byli například na výdrž nebo údajně lepší fotoaparát.

Nokia Lumia 900 je vlajkovou lodí v portfoliu finského výrobce. Přesto kdybychom hledali rozdíly mezi Lumií 800 a právě touto novinkou, musíme říct, že výrazné rozdíly se nekonají. Novinka bude sedět na svém trůnu do té doby, než ji vystřídají první zařízení s operačním systémem Windows Phone 8. Aktualizace na tento operační systém se Lumia 900 nedočká, ale dostane verzi 7.8 se stejným uživatelským prostředím. Problém bude ale s aplikacemi.

Nokia Lumia 900 - oficiální fotografie

V čem spatřujeme právě ty „vlastnosti“ nebo rozdíly, které z ní činí nejvybavenější Lumii? Zaprvé je to podstatně vyšší kapacita baterie 1 830 mAh. Další změny proběhly u dotykového displeje, jehož úhlopříčka výrazně povyrostla na 4,3 palce a zobrazovací matice PenTile ustoupila matici kvalitnější RGBs. Další změnou by měl být i o něco lepší fotoaparát, i když jeho parametry jsou identické. Nakonec přibyl i přední fotoaparát, který obdržel vyšší rozlišení 1,3 Mpx umožňuje pořizování HD videí nebo širokoúhlých fotek.

Nokia Lumia 900 – videopohled

Co se týče konstrukční stránky, nemá nás co překvapit, tělo je opět vyrobeno z jednoho kusu polykarbonátu. Ten zaručuje mimořádnou pevnost a odolnost. Mezi ne zrovna šikovná řešení patří vysouvací šuplík pro microSIM kartu. Bez špendlíku či sponky je manipulace s ním nemožná. Zpracování telefonu je opravdu výborné. Plasty se neprobíhají, vše lícuje tak jak má. Jedinou slabinu nalézám kolem stříbrného lemu fotoaparátu. V jeho místě se po silnějším promačkání ozývá nelichotivé a výrazné praskání. Na druhou stranu se tento problém objevuje pouze u jednoho ze tří kusů Lumií 900 v redakci. I samotný stříbrný lem začíná ztrácet svůj půvab a lesk, jsou na něm totiž zjevné škrábance.

Na přední straně je prostorný 4,3 palcový kapacitní AMOLED displej. Jeho ochranné, minerální sklo už není po stranách zaoblené, ale je rovné po celé své ploše. Zajímavý designový prvek tak vzal za své. Toto ochranné sklo je zároveň i polarizační. Z ostrého nasazení na přímém slunci mohu potvrdit, že čitelnost je vcelku dobrá. Samotný AMOLED má dále rozlišení 800 x 480 bodů a matici RGBs. I přes toto rozlišení je díky použité matici jemnost dobrá a rastr skoro neznatelný. AMOLED je navíc doplněný o vrstvu Clear Black. Ta má na starost věrohodné zobrazení černých odstínů.

Ve skutečnosti je černá opravdu černou a díky CB nemá konkurenci. Celkové podání barev je trochu přesaturované a výrazné. Zamrzí absence nastavení kontrastu či sytosti displeje. Pozorovací úhly jsou dobré, k nim nemám žádných námitek.

Hardwarová kapitola nepřináší žádná překvapení. Oproti Lumii 800 se nedočkáme žádných změn. V nitru opět tiká 1,4 GHz jednojádrový procesor Qualcomm APQ 8055 s pamětí 512 MB RAM a grafikou Adreno 205. Tato sestava víc než dostatečně postačuje na plynulý a svižný chod v systému. V základu čeká uživatele nejnovější verze systému Windows Phone 7.5 Tango (Refresh). Samotný systém je opravdu perfektně odladěný, vše je rychlé a plynulé. Srovnáme-li rychlost s ostatními platformami a zařízeními s výkonnějším hardwarem, jde v případě Windows Phone o špičku.

Důležitou součástí každého telefonu je baterie. Zde se Nokia opravdu pochlapila a použila baterii typu Li-ion kapacity 1 830 mAh, což je nadprůměrná kapacita a zvláště v kombinaci s 4,3 dotykovým displejem. Bohužel v případě námi testovaného kusu není výdrž kdovíjak závratná. První dny jsem telefon nabíjel po osmi hodinách a to jsem ho zdaleka nezatěžoval na sto procent. Po více nabíjecích cyklech se výdrž trošku vzpamatovala a nedělá mi problém vyhledat přísun elektrické energie po dni a půl při průměrném až mírně nadprůměrné zátěžl. Přesto se v používání telefonu krotím a očekával bych přinejmenším dvoudenní výdrž při průměrném používání. Uvidíme tak, co přinesou další dny. Oproti Lumii 800 je výdrž lepší a nadprůměrná je i ve srovnání s konkurencí.

Osobně jsem byl zvědav na schopnosti fotoaparátu. Ten by měl údajně podávat lepší výsledky, než Lumia 800. Na zadní straně je optika s vysokou světelnosti f/2.2 a rozlišením 8 Mpx. Nechybí ani přisvětlovací LED dioda a pořizování videí v rozlišení 720p. Jaké jsou výsledky v praxi? Obrazovou kvalitu bych řadil spíše do průměru. Automatika má velmi často problémy se správným vyvážením bílé, za denního světla snímky vykazují větší hladinu šumu než je obvyklé a ostrost snímků by mohla být lepší. Výrazně klesá se vzdáleností fotografované scény.

Paradoxně jsem byl víc nadšen přední kamerou o rozlišení 1,3 Mpx, která má širokoúhlou optiku. S její pomocí můžeme uskutečňovat videohovory, pořizovat vlastní portrétové fotky a natáčet videa v 720p rozlišení. Navíc její objektiv má poměrně vysokou světelnost f/2.4. Výsledné snímky nejsou vůbec špatné a ostrost je dobrá. Troufnu si říct, že mám tu čest s dosud nejlepší přední kamerou v mobilních telefonech.

Jaké jsou naše prozatímní dojmy z nového krále Lumie 900? Pokud na chvíli zapomene na její prodejní cenu, tak dobré. Systém je podle očekávání rychlý a svižný, hardware je dostačující. Mezi lákadla patří design, velký a kvalitní dotykový displej a velká baterie. Naopak od fotoaparátu jsme očekávali více. Když se ale podívám na cenovku, tak už mé pozitivní dojmy mě opouští.

Ukázkový snímek z předního fotoaparátu

V této ceně si totiž myslím, že výbava je zcela neodpovídající. Nekompromisně bych totiž očekával aspoň přítomnost displeje s vyšším rozlišením, výkonnější hardware a moderní konektivitu. Mnohým uživatelům nebude chybět omezená 16GB paměť. Chybí například také Wi-Fi Direct, Bluetooth modernější verze a jiné přidané hodnoty. To vše je limitováno použitým operačním systémem, který bude brzy nahrazen Windows Phone 8, který dorazí už tento podzim na špičkových zařízeních. Nokia Lumia 900 to tak bude mít vcelku těžké.

Technické parametry Nokia Lumia 900

Kompletní specifikace
Konstrukce127,8 × 68,5 × 11,5 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 APQ8055, CPU: 1×1,4 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.8
Akumulátor1 830 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 14 000 Kč

Za zapůjčení děkujeme společnosti Sunnysoft, kde můžete Nokia Lumia 900 zakoupit.

Diskuze ke článku
dr
blbne mi to nebo ten videopohled tu neni?
dr
tak se omlouvam, najednou po asi milionte aktualizaci tu je :)
čekám na Ace 2
Dobrý den redakce. Rád bych se zeptal zda (a popř. na kdy) chystáte recenzi Samsungu Galaxy Ace 2. Byl
představen na MWC 2012 a už pomalu jde do prodeje. Recenzi ani
nějaký první pohled nikde nemohu najít. Budu rád za odpověď.

(vím že to sem moc nepatří, ale
zkoušel jsem vás kontaktovat přes e-mail, ale odpovědi se mi nějak nedostalo, tak nevím kde jinde se zeptat.)
Kasprik
ježíš 13 minut kecání o těle a zpracování, když tohle kecání bylo už při videu při vybalování. Pan redaktor asi bumbal v horku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze