Testujeme Nokia 701: ptejte se nás!

47

V redakci pro vás už několik dní testujeme novou Nokii 701, která byla představena před necelým měsícem. Vypadá jako Nokia C7, v podstatě je to Nokia C7, ale několik změn přeci jen najdeme. Jaké jsou naše první dojmy z novinky?

Nokii 701 pro vás právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi zde pod článkem nebo na Facebooku i Twitteru.

Je to Nokia C7, není to Nokia C7...

Nokia uvedla model 701 na trh velice rychle. Aby ne, když je to v podstatě Nokia C7 s několika změnami. Tou první je nepatrně pozměněná povrchová úprava krytů. Pryč jsou elegantní chromové obruby a doplňky, Nokia 701 působí více usedle a bohužel méně elegantně a hodnotně, než její starší dvojče. Tělu ale stále vládnou i kovové prvky a zpracování je kvalitní, vrzání se bát nemusíte. Všechny prvky jsou na stejném místě jako u C7 a absolutně nic se nezměnilo.

Nokia 701 - oficiální fotografie

Nejjasnější displej na světě

Nokia 701 nabízí nově TFT IPS displej (stejná technologie, jako například LG Optimus Black nebo Apple iPhone 4 a další), který nahradil AMOLED displej u Nokie C7. S tím je spojena jedna nevýhoda, a to že při zamknutém displeji se na něm již nezobrazují velké hodiny, datum a zmeškané události, jako u Nokií s AMOLED displejem. To je zapříčiněno danou technologií, která neumí rozsvítit jen některé body displeje, jako AMOLED a je nutné zapnout rovnou celý displej. Proto zobrazování hodin na pohotovostním displeji není možné.

Tato malá nevýhoda je však bohatě vykoupena vskutku famózním jasem displeje, který je i na 50% nastavení jasnější, než AMOLED u C7čky. Nokia tvrdí, že se jedná o nejjasnější mobilní displej vůbec a my nemáme důvod ji nevěřit. Při plném jasu si lze totiž naprosto komfortně prohlížet i na silném přímém slunci fotografie v plných barvách a na displeji je vše perfektně vidět. To je něco, co nenabídne drtivá většina dnešních dotykových telefonů. Oproti AMOLEDu jsou samozřejmě barvy na displeji méně zuřivé a jsou reálnější. Při položení C7čky a 701čky vedle sebe vypadají stejné ikonky na modelu 701 poněkud vybledle. Pokud však nebudete porovnávat, je zobrazení dostatečně "živé".

Rychlejší procesor a Symbian Belle

Nokia 701 nabízí jako první telefon na našem trhu nový Symbian Belle, který překopává ovládání od základu. Pryč jsou textové popisky na spodní straně a místy nelogické a kostrbaté ovládání. Vše je moderní, plynulé a rychlé. Ovládání je pohodlné. Tomu přispívá i rychlejší 1 GHz procesor a větší RAM paměť. Proč takto nevypadal Symbian před rokem při uvádění Nokie N8 a dalších na trh? Mohlo by se jednat o oblíbený a moderní systém, který by byl silnou a důstojnou alternativou k Androidu a iOS. Nokia však s updatem přispěchala doslova s křížkem po funuse. Je však nutno přiznat, že pokud například instalujete aplikaci na pozadí nebo máte spuštěných více úloh náročných na procesor, i Nokia 701 se zpomaluje. Stále to je ale o několik tříd lepší, než dřívější Nokie se Symbianem Anna a prodlev je výrazně méně.

TIP: podívejte se, jak vypadá a co umí Symbian Belle

Pohotovostní displej se šesti displeji je výborně ovladatelný a nové rozměrově nastavitelné a variabilní widgety jsou taktéž dobré. Na rozdíl od dalších systémů si můžete widgety uspořádat zvlášť pro režim na výšku i na šířku, což se mnohdy hodí. Jen pro zajímavost, ani Symbian Belle na Nokii 701 nelze přetočit na šířku na druhou stranu (o 180 stupňů). Nový Symbian od Androidu opsal (stejně jako iOS 5) praktickou výsuvnou lištu, kterou lze vyvolat tahem. Nechybí zde možnost rychle zapnout wi-fi, bluetooth, mobilní data a prohlížet zmeškané události. O Symbianu Belle si více přečtěte zde.

Veškeré další zkušenosti s Nokií 701 se dozvíte z naší recenze a videorecenze, které pro vás již připravujeme

Nokii 701 pro vás právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi zde pod článkem nebo na Facebooku i Twitteru.

Mobilní telefon Nokia 701 si můžete zakoupit na značkovém obchodě Nokia.

Diskuze ke článku
jaja
Co intenetový prohlížeč, už si poradí s plnou verzí youtube? A co hry? Údajně má být v nových nokiích výkonnější GPU.
kiki
Zdravim , mna taktiez zaujima rychlost GPU , kedze ma byt az 4X rychlejsi ako starsich Sˇ3, ak sa da mohli by ste porovnat nejaku narocnejsiu hru napr v N8 a 701 aby sme videli rozdiel v rychlosti , zatial mam N8 a taktiez mam vnej uz neoficialne symbian belle a musim povedat ze velmi stabilny , rychly system ,
Xzeit
S tím displejem je to zase krok zpět...a co že je nejjasnější? Já se svou N8 a AMOLED displejem na přímém slunci nemám problém ( nebavím se o odlesku slunce, která je zapříčiněna ochranným sklem. Místo toho měla Nokia použít SUPER AMOLED PLUS raději. Využití displeje (hodiny, zmeškané události apod. jsou neodiskutovatelné) Krom toho nižší spotřeba a vyšší odolnost OLED displejů je také dalším plusem.
Petr
Zdravím, zajímalo by mě, zda mají Nokie 701, C7 a C6-01 informační LED diodu, která informuje blikáním, příp. svícením o nepřijatém hovoru nebo SMS-ce. Děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze