Testujeme Motorolu Edge 30: tenkou novinku se 144Hz displejem a 50Mpx fotovýbavou

První dojmy
9
Testujeme Motorolu Edge 30: tenkou novinku se 144Hz displejem a 50Mpx fotovýbavou
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Telefon se velmi pohodlně drží, hmotnost činí pouhých 155 gramů
  • V displeji je pohotová čtečka otisků prstů
  • Ultraširokoúhlý objektiv potěší automatickým ostřením

Motorola relativně nedávno představila vlajkový model Edge 30 Pro, který byl (na našem trhu) zároveň prvním smartphonem s novým čipsetem Snapdragon 8 Gen1 od Qualcommu. Pokud však hledáte spíše cenově dostupnější a také kompaktnější zařízení, které zaujme například tloušťkou konstrukce či displejem, mohla by vás zaujmout nová Motorola Edge 30. Jaké jsou naše první dojmy z novinky střední třídy?

Sekne jí to a skvěle padne do dlaně

Ihned po prvním uchopení zaujme Motorola Edge 30 velmi nízkou hmotností 155 gramů, díky čemuž o telefonu v ruce takřka nevíte – jedná se tak i o jeden z nejlehčích smartphonů ve své třídě. Druhým důležitým faktorem je samotný tvar. Rámečky jsou ploché s tloušťkou pouhých 6,79 mm. Přestože byl použit plast, vcelku povedeně imitují hodnotnější (matný) hliník. Na bocích je mobil příjemně zaoblený, takže nijak „neřeže“ do dlaně ani při delším používání.

6,5" AMOLED se 144Hz

Kromě nízké hmotnosti a kompaktních rozměrů (159,38 × 74,24 × 6,79 mm) láká nová Motorola rovněž na 6,5" OLED panel s podporou HDR10+, což oceníte například při sledování (kompatibilních) videí v aplikaci YouTube. Zobrazovací panel se chlubí rovněž 144Hz obnovovací frekvencí, která se zvládne regulovat automaticky, případně lze vynutit 60/144 Hz. S automatickým nastavením se obnovovací frekvence sníží (na základě ukazatele frekvence ve vývojářských možnostech) maximálně na 48 Hz (s aktivovanou funkcí Náhled displeje), během skrolování prostředím či webovými stránkami pak maximálně na 120 Hz. Zdá se tak, že 144 Hz obrazovka využívá jen v případě aktivace 144Hz režimu (snad jen s výjimkou fotoaplikace, kdy se i tak sníží na 60 Hz).

Novinkou oproti Edge 30 Pro je rovněž čtečka otisků prstů (optického typu) umístěná rovnou pod zobrazovací panel. Díky kompaktním rozměrům telefonu lze částečně i odpustit její umístění příliš nízko v blízkosti spodního rámečku, víc by jí ale rozhodně slušelo, kdyby byla situována zhruba o palec výš. Z hlediska spolehlivosti jsem se pak během krátkého používání nesetkal s žádným zaváháním či problémem s rozpoznáním naskenovaného prstu. V neposlední řadě chválím pěkně symetrické rámečky s relativně malým průstřelem či ochranné sklo Corning Gorilla Glass 5.

Ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením

Motorola Edge 30 je na zadní straně osazena kromě 50Mpx hlavního snímače s OIS a 2Mpx bokeh senzoru rovněž 50Mpx ultraširokoúhlým objektivem, který nabídne slušný rozsah 118 stupňů, ale především zaujme automatickým ostřením. Automatické ostření ultraširokoúhlého objektivu přitom stále není standardem (ačkoliv by podle nás mělo být) ani u podstatně dražších telefonů, zastoupí díky němu populární (ale zbytečné) 2Mpx makro, se kterým se nezřídka setkáváme.

Novinka je rovněž zajímavá procesorem Snapdragon 778G+, který nabídne nejen 5G, ale především velmi slušnou porci výkonu. Společnost mu dělá 8 GB RAM a 128GB úložiště, které však bohužel nepodporuje paměťové karty. Obsah balení je poměrně bohatý a najdete v něm kromě telefonu rovněž ochranné silikonové pouzdro, 33W adaptér a moderní kabel typu USB-C/USB-C.

Ptejte se, co vás zajímá

Novinku, která je hned z výroby osazena čistým Androidem 12 s několika praktickými vychytávkami od Motoroly, právě začínáme testovat a vy nám můžete klást dotazy, které zodpovíme přímo v komentářích, případně v podrobné recenzi. Brzy se také můžete těšit na ukázku toho, jak smartphone fotí.

Motorola Edge 30

Rozměry159,4 × 74,2 × 6,8 mm, 155 g
DisplejPOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G+, 1×2,5 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 020 mAh
Diskuze ke článku
Dominik Štolfa
Dominik Štolfa
Škoda toho videa, první na co koukám a dá se říct že značí výkonný procesor je to, že zvládne 4K video při 60 fps.
Přes to nejede vlak, jinak je telefon pěkný ale pokud vyšší sedmičková řada Qualcommu neumí 4k 60fps tak ať se jdou bodnout.
Jan Šembera
Jan Šembera
Jaka je vydrz baterie? Vydrzi cely den standarniho pouzivani? Telefon se mi moc libi, konecne kompaktnejsi Motorola z vyssi tridy, ale vydrz je pro me vcelku zasadni.
Daviss
Daviss
Naposledy upraveno: 11. 5. 2022 03:59
Ahojky :-) chci se zeptat co bude lepší koupit Jestli Samsung Galaxy S20 FE nebo Motorola edge 30? Hlavně ohledně fotoaparátu Ale i další bonusy budou fajn. Mám slevu na oba 2000 Kč
marián marián
marián marián
Zaujímajú ma hlavne fotoaparáty, zvažujem práve túto motorolu alebo o málo drahší S21 FE. Motorola má hlavný čip väčší takže by mohla podávať lepšie výsledky. Mohli by ste ich porovnať v dueli?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze