Testujeme mobil v tabletu Asus PadFone 2: první dojmy a video

33

Na podzim jsme otestovali první generaci unikátního PadFonu od Asusu. Druhá generace na sebe nenechala opravdu dlouho čekat a dostala se už dokonce i na pulty českých obchodů. Zabydlela se rovněž v naší redakci a snaží se nás přesvědčit, že napravila chyby generace první. Zmizela dvířka, PadFone má HD displej a lepší baterii. Vypadá to nadějně. Skutečně je vše ideální?

První generace si s příchodem na náš trh dala řádně na čas. Dočkali jsme se již až v září loňského roku. Doslova pár týdnů před tím, než Asus odhalil generaci druhou. Ta již žádné dlouhé prodlevy nepřipustila a hned začátkem ledna vtrhla do našich obchodů. Jelikož jsem měl možnost testovat i první generaci, pokusím se je i na dálku porovnat. Především se zaměřím na to, zda se Asus zaměřil na nedostatky minulé generace.

Asus PadFone 2 – videopohled

Tentokrát jen 2 v 1

Minulá generace uchvátila zejména možností různého propojení. Mohli jste mít samostatný mobil, vložením za dvířka tablet a připojením klávesnice prakticky malý notebook. Třešničkou na dortu pak bylo dotykové pero, které zároveň fungovalo jako sluchátko pro hovory. Nelze se divit, že jsme hovořili doslova o sci-fi. Pokud vás tato takřka „bondovská“ výbava zaujala, budete na Asus dosti nazlobeni. Ve druhé generaci se budete muset obejít nejen bez praktického sluchátka, což bychom snad ještě odpustili, ale také bez klávesnice.

Design zůstal věrný minulé generaci

Možným důvodem je změna konektorů. Jistě si pamatujete na nevzhlednou dvojici micro USB a micro HDMI, která se „vyjímala“ na levém boku prvního PadFonu. Tomu je nyní konec. Vše se přesunulo na spodní stranu, kde je konektor obklopen dvěma menšími kulatými otvory. Samotný konektor připomíná micro USB a brzy zjistíte, že jej nejen připomíná. Pasuje do něj jakákoliv jiná nabíječka. Zdánlivě podobný konektor je i na PadStation, ale o micro USB už nejde. Škoda. Podle posledních zpráv by třetí generace zase měla dokovací klávesnici mít, takže je možné, že tato druhá je pouze jen jakýsi osekaný mezikrok. Ale uvidíme, zatím zde máme dvojku, a ani ta nevypadá špatně.

Včetně kruhových zad a zdánlivě se zúžujícího profilu

Základní porovnání: Asus PadFone 2 vs. Asus PadFone

Asus PadFone 2 Asus PadFone
rozměry 137,9 x 68,83 x 8,89 mm 128 x 65,4 x 9,2 mm
hmotnost PadFonu 135 gramů 129 gramů
hmotnost PadStation s PadFonem 649 gramů 854 gramů
displej PadFonu 4,7 palce; 1280 x 720 pixelů 4,3 palce; 960 x 540 pixelů
displej PadStation IPS 10,1 palců; HD 10,1 palců; HD
baterie PadFonu 2140 mAh 1520 mAh
baterie PadStationu 5000 mAh 6600 mAh
procesor Qualcomm APQ8064 Snapdragon, quad-core 1,5 GHz Qualcomm MSM8260A Snapdragon, dual-core 1,5 GHz
RAM 2 GB 1 GB
grafický akcelerátor Adreno 320 Adreno 225
NFC ano ne

Samotný design PadFonu se od první generace příliš neliší, a to je dobře. Kombinace černých plastů a kovového rámu, který budí dojem, že se telefon od shora dolů zužuje, se nám líbí a vypadá velmi stylově. Čelní strana se doslova topí v černé barvě a šanci rozeznat, kde končí displej, máte až pod přímým světlem. Displej narostl o celé čtyři desetiny palce. Upgrade se udál i v případě rozlišení. Očekávejte 1280 x 720 pixelů. Co se mi líbí, jsou senzorová tlačítka pod displejem. Mnoho místa tam nezbylo, ale i to Asus dokázal využít a zbytečně necpal tlačítka na displej, což byla nevýhoda první generace.

Zadní strana je věrná designu Asus napříč všemi možnými produkty. Opět se tedy jedná o plast, který je vzorován pravidelnými soustřednými kruhy „zen“, které začínají u čočky fotoaparátu. I přes velký displej si PadFone 2 udržuje slušné rozměry a především hmotnost. 135 gramů je skvělá hodnota.

PadStation se zbavila dvířek

Asi nejdůležitější informací „skládačky“ jménem PadFone 2 je, že se zbavila dvířek. Nově se PadFone 2 vkládá do lyžin, ve kterých drží jako přibitý. Celý proces zasunutí i vyjmutí je navíc velmi snadný a rychlý. Neřešíte, zda jste dvířka dostatečně zavřeli nebo snad neulomili a celý proces je tak výrazně pohodlnější. Samotná PadStation ale příliš s dobou nejde. Její displej se totiž nehnul z místa a stále má rozlišení „jen“ 1280 x 720 pixelů. Na druhou stranu došlo alespoň ke sjednocení PadFonu 2 a PadStation.

Stejně vypadá i PadStation...alespoň z přední strany

Kladně hodnotím rozmístění tlačítek na PadStation. Asus je zbytečně neumístil na hranu, ale spíše na zadní stranu. Jsou tak mnohem lépe nahmatatelná. Plusem je také snížení hmotnosti. Zatímco první generace vážila dohromady (PadFone a PadStation) 854 gramů, druhá prošla razantní odtučňovací kúrou a hmotnost snížila na mnohem lepších 649 gramů. Bohužel se to promítlo na baterii, která v samotné PadStation klesla z 6600 mAh na pouze 5500 mAh. O kompenzaci se snaží PadFone 2, u kterého naopak kapacita baterie vzrostla z předchozích 1520 mAh na slušných 2140 mAh. Zda to bude stačit, si povíme v recenzi.

Zadní strana je jiná. Změnil se systém vkládání PadFonu

Jak je to s aplikacemi?

Nejvýraznější kritika první generace se snášela na nestabilní software a padající aplikace. Asus PadFone 2 přichází s Androidem 4.1 Jelly Bean a lehkou nadstavbou. Po prvních dnech testování mohu s klidem říci, že optimalizace se povedla rozhodně lépe. Vše běhá s ukázkovou plynulostí a navíc stabilně. Dík patří bezpochyby i čtyřjádrovému procesoru Qualcomm APQ8064 Krait s taktem 1,5 GHz a grafickému akcelerátoru Adreno 320.

Prostředí Androidu 4.1 na PadFonu 2

Jako bezproblémové se jeví i přepínání z PadFonu 2 do PadStation. Po spojení dojde k opravdu okamžitému naběhnutí PadStation. V opačném směru, tedy po vyjmutí PadFonu 2 z PadStation si počkáte zhruba dvě až tři vteřiny. Vaše rozdělená práce zůstane zachována, pakliže si to tak nastavíte. Lze vybrat aplikace, která mají zůstat spuštěné. Seznam je rozdělen na nativní a vámi stažené. Dodatečně si ještě můžete některé aplikace odškrtnout a tím je odsoudit k ukončení při přepnutí z jednoho režimu do druhého.

Z nativních aplikací mohou zůstat „při životě“ skoro všechny, vyjma aplikací od Googlu. Například tedy Gmail, Mapy nebo obchod Google Play nepřežijí, pokud PadFone vložíte do PadStation či opačně. Důvody se hledají marně, protože například aplikace Email nebo Prohlížeč s tím problém nemají. V případě prohlížeče dojde jen k znovunačtení poslední stránky. U doinstalovaných aplikací je to horší. Hry se dle očekávání ukončují.

Video s vysokou snímkovací frekvencí

Na závěr prvních dojmů jsem si už skoro tradičně nechal fotoaparát. V případě druhé generace se dočkal vylepšení. Zamávejte osmi megapixelům a přivítejte 13 megapixelů. Výsledné snímky si prohlédněte níže. Prozatím mohu říci, že vypadají velmi dobře, a to i za zhoršených světelných podmínek. PadFone 2 jen občas bojuje s protisvětlem.



Ukázkové snímky

Doslova hody se konají u natáčení videa. Záznam ve FullHD, tedy 1920 x 1080 pixelů, je samozřejmostí, stejně jako plynulost 30 snímků za vteřinu. Pokud si však vystačíte s rozlišením 1280 x 720 pixelů, zvýší se plynulost na nevídaných 60 snímků za vteřinu. Stále to není maximum. 90 snímků za vteřinu dosáhnete v případě nižšího rozlišení.

Asus PadFone 2 (testovací video) – exteriér, 1080p (30 FPS)

Asus PadFone 2 (testovací video) – exteriér, 720p (60 FPS)

Asus PadFone 2 v redakci právě testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, ať už jde o konstrukci nebo zda bude korektně fungovat pro vás důležitá aplikace, napište nám dotaz do komentářů. Odpovím vám buď pod váš dotaz, nebo odpověď zahrneme do psané recenze.

Technické parametry ASUS PadFone 2

Kompletní specifikace
Konstrukce137,9 × 68,8 × 8,9 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 140 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:24 hodin
Dostupnostleden 2013, ?
Diskuze ke článku
Martin
Dobrý den, potřeboval bych poradit. Před 14dny jsem si zakoupil nový ASUS Padfone 2 a mám problém se seznamem kontaktů. I několikrát denně se mi dokáže vymazat z telefonu i z tabletu. Vytvořil jsem si zálohu na gmail a opakovaně si ji musím stáhnout zpět. Někdy se stahování přeruší a zobrazí se: Aplikace kontakty bohužel přestalo pracovat! Myslíte, že je chyba v telefonu nebo je to jen nějaká má začátečnická chyba? Kontakty jsou přece jen důležité a s tímto problémem jsem se u žádného telefonu nesetkal. Děkuji za odpověď.
roy
Jak to vypadá s kvalitou zpracování? V zahraničí píší že je na vyšší úrovní než u konkurence. Díky
Oliver
Fiha, tak to sa Asus naozaj pochlapil... Velmi, velmi dobre zariadenie, ma snad vsetko co by som od telefonu chcel. Naviac ta moznost pripojit si ho do tabletu a mat vsetko tak povediac v momente synchronizovane ... Ako ja som z toho priam nadseny :), jedina velka skoda je ta cena, ale inak spracovnie, kvalita fotografii, zasadne nepokazil prostredie Androidu, svizny, vyborny napad s tym tabletom... MMm za mna ma Asus plusovy bod :)
Lukas
Omlouvám se za svůj opravdu hloupý dotaz, ale k čemu je to zařízení dobré? Jestli jsem to dobře pochopil, tak tablet i telefon jsou schopni fungovat separátně a ta dokovací stanice v tabletu je prostě akorát taková vylepšená synchronizace a dobíjecí stojánek?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze