Asus PadFone 2 oficiálně: špičková výbava, tenčí tělo a bez klávesnice

19

Není tomu nijak dlouho, co jsme se v našich končinách dočkali prvního PadFonu. Asus ale nelení a dnes oficiálně představil druhou generaci, která vylepšuje takřka všechny parametry. Čekejte HD displej, 13 megapixelový fotoaparát nebo 2 GB RAM. Elegantnější je také design.

Můžeme sice stále pochybovat nad smysluplností tohoto hybridu, který kombinuje telefon vložitelný do „tabletu“, nicméně se zdá, že úspěch tento model slavil. Jinak bychom se druhé generace zřejmě nedočkali. Pokud si dobře pamatujete naší nedávnou recenzi prvního PadFonu, jistě víte, z čeho se celý PadFone skládá. Jde o kvalitní mobilní telefon, dále PadStation, což je na první pohled tablet a také z dotykového pera, kterým je dokonce možné telefonovat. Všeho se dočkáme i v případě druhé generace, jen se tu a tam něco změnilo. Pojďme se tedy na druhý PadFone podívat.

Dvířka nechceme

Design samotného PadFonu se až tak nezměnil. Výrobce opět vsází na elegantní, směrem dolů zužující se design a zachována byla i záda s kruhovým vzorem vycházejícím od čočky fotoaparátu. Jinými slovy to, co se uživatelům líbilo, Asus ponechal. Z přední strany se vám ale PadFone zřejmě zdá poněkud odlišný. Dle dnešních trendů totiž narostl displej na 4,7 palce. Potěší ale rozlišení 1280 x 720 pixelů. Oproti první generaci jde v případě úhlopříčky o nárůst 0,4 desetiny palce. Navíc, jak můžete vidět na fotografiích, Asus přešel na senzorové klávesy a ty tak nezabírají cenný prostor na displeji.

Design samotného PadFonu se ve druhé generaci příliš nezměnil

Zhruba jednocentimetrový nárůst zaznamenala výška telefonu, což je ale s ohledem na displej zcela očekávatelné. Potěší však, že tloušťka klesla a dostala se pod 9 milimetrů. Hmotnost 135 gramů je zcela v normě.

Vkládání do PadStation bude nově řešeno zasunutím do kolejniček, ve vertikální orientaci. Zmizela také dvířka, což je potěšitelné, neboť u nich hrozilo, že se časem unaví nebo poničí. U druhé generace nejsou žádné pohyblivé části. Tento systém však má za následek zmizení HDMI konektoru. Na spodní straně najdete podivný 13 pinový konektor, který je stejný jako na PadStation. To však znamená, že zmizel klasický micro USB konektor, což je velká škoda. Spekuluje se však, že nový konektor by měl být nějakým způsobem kompatibilní s micro USB. Tuto informaci nadále zjišťujeme.

Princip vkládání je inovovaný

Samotná PadStation nabídne vcelku stejný displej jako první generace. Jde tedy o 10 palců a rozlišení 1280 x 720 pixelů. Na jednu stranu je to dobrá zpráva, rozlišení PadFonu a PadStation je sjednoceno. Na druhou stranu bude PadFone ztrácet na konkurenci tabletů s FullHD rozlišením. První generace vážila ve spojení 854 gramů, druhá nabízí snesitelnější hmotnost 649 gramů, což je mimochodem méně než kolik váží současný iPad. Bohužel to odskákala baterie, jejíž kapacita poklesla z 6600 mAh na 5000 mAh. Vyváží to však samotný PadFone, jehož kapacita naopak vzrostla z 1520 mAh na 2140 mAh.

Asus PadFone 2 vydrží až 16 hodinový hovor nebo po 9 hodin přehrávat video

Základní porovnání: Asus PadFone 2 vs. Asus PadFone

Asus PadFone 2 Asus PadFone
rozměry 137,9 x 68,83 x 8,89 mm 128 x 65,4 x 9,2 mm
hmotnost PadFonu 135 gramů 129 gramů
hmotnost PadStation s PadFonem 649 gramů 854 gramů
displej PadFonu 4,7 palce; 1280 x 720 pixelů 4,3 palce; 960 x 540 pixelů
displej PadStation IPS 10,1 palců; HD 10,1 palců; HD
baterie PadFonu 2140 mAh 1520 mAh
baterie PadStationu 5000 mAh 6600 mAh
procesor Qualcomm APQ8064 Snapdragon, quad-core 1,5 GHz Qualcomm MSM8260A Snapdragon, dual-core 1,5 GHz
RAM 2 GB 1 GB
grafický akcelerátor Adreno 320 Adreno 225
NFC ano ne

Výkonnostní top třída

O špičkový výkon se postará moderní procesor Qualcomm APQ8064 Krait s taktem 1,5 GHz a čtyřmi jádry. Pro běh aplikací budou připraveny 2 GB RAM a neopomenutelným pomocníkem bude grafický akcelerátor Adreno 320. Srdcem telefonu bude operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandiwch. Asus nicméně slibuje velmi brzkou aktualizaci na nejnovější Jelly Bean.

Povýšení se dočkal také fotoaparát. Druhá generace vyrukuje s 13 megapixelovým snímačem. Automatické ostření či LED diody budou samozřejmostí. Záznam videa bude možný ve FullHD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Mnohem zajímavěji se jeví možnost záznamu v kvalitě 720p, zato ale s 60 snímky za vteřinu. Přední kamerka nabízí klasické rozlišení 1,2 Mpx.

Ve výbavě nemohou chybět rychlá data přes operátora, Wi-Fi, Bluetooth 4.0 nebo GPS. Nově se dostalo také na podporu NFC, která bude mít s nejnovějším Androidem konečně praktické využití. PadFone 2 se chlubí i podporou superrychlých sítí LTE. Výrobce se také zmiňuje o propracované aplikaci Poznámky. Své myšlenky můžete zapisovat na klávesnici, psát ručně, malovat či namlouvat. Praktická je funkce rozpoznání ručně psaného textu, který během okamžiku PadFone převede na klasický text.

Během tiskových konferencí Asus nepředstavil třetí díl - klávesnici. Ta totiž ve druhé generaci již nebude k dispozici, což je poměrně škoda. Nejenže dok nabízel pohodlnou klávesnici, ale také další baterii k dobíjení PadFonu a PadFone Station. PadFone tak přichází o jednu ze svých zajímavých výhod, které mnohé uživatele u první generace zaujaly. Opravdu škoda. Řešením tak bude dokoupení nějaké Bluetooth klávesnice.

Fotografie z představení

Zamíchali jsme kartami

Četné změny se udály na poli různých karet. SIM karta prošla zmenšením a PadFone 2 nabízí micro SIM kartu. V případě paměťových karet se zdá být vše beze změny. Nedostatek prostoru však mít nebudete, Asus oznámil dostupnost tří verzí PadFonu 2 s různými velikostmi interní paměti. Půjde o 16 GB, 32 GB a 64 GB. Pokud by vám to bylo stále málo, Asus nabízí vlastní cloudové úložiště, kde dostanete na 2 roky 50 GB zcela zdarma. Cena se bude pohybovat v rozmezí 700 až 900 eur - kompletní přehled cen naleznete v tomto článku. Dostupnost je například pro obyvatele Taiwanu velmi brzká. Dočkají se již příští týden. Hlavní evropské trhy se dočkají během prosince. Mezi vyvolenými zeměmi bohužel nefigurujeme. Přesný termín pro Českou republiku zní leden 2013.

Článek stále průběžně aktualizujeme o nové informace.

Technické parametry ASUS PadFone 2

Kompletní specifikace
Konstrukce137,9 × 68,8 × 8,9 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 140 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:24 hodin
Dostupnostleden 2013, ?
Diskuze ke článku
Lister
Když si první Padfone dokázal poradit s různým rozlišením mobilu a padstation proč to neumí ostatní androidy při připojení jiného zobrazovače přes HDMI?
Jinak nový Padfone se mi líbi více než starý. Zvláště samotný mobil má velice zajímavé specifikace.
Tomáš
zajímalo by mě, jak je to u dvojky s klávesnicí...
Laaco
Chalani, poradte. Vziat Note 10.1, alebo si počkať mesiac na Padfone 2. Note 10.1 ma telefonne funkcie v sebe, ale tahat ho sebou vsade nechcem. Zase ma S Pen. Toto je super na prenasanie, ale zase som si nie istý, ci bude mat ten stylus na takej urovni, ako Note (citlivost pritlaku, presnost...). Dik.
Jan Hořice
Při představení jsem neviděl BT tužku. Opravdu bude součástí ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze