Testujeme LG Optimus L7: ptejte se nás na stylovou žiletku

15

Po levnější verzi nové řady L-Style, modelu Optimus L3, jsme se rozhodli podívat na kloub střední třídě v podání přístroje Optimus L7, který i přes starší procesor přináší některé pěkné funkce a vlastní uživatelskou nástavbu. Pojďme si shrnout naše první dojmy z této stylovky.

Hned z prvního pohledu, minimálně tedy toho vizuálního, je zřejmá inspirace oblíbenou řadou Chocolate, která se vždy pyšnila tenkým lesklým designem. Tento prvek se výrobce snaží rozšířit na celou novou sérii L-Style, takže jsou si všechny tři modely značně podobné a liší se jen v určitých prvcích. Tato stylová řada se snaží zaujout co největší spektrum zákazníků a právě Optimus L7 bude dost možná nejpovedenějším kouskem.

LG Optimus L7 – videopohled

Design a konstrukce: tenký a seriózní

Vzhled rozhodně patří mezi světlé stránky přístroje. Optimus L7 je tenký a stylový kvádřík s tloušťkou pouhých 8,7 mm a hmotností 122 g, což ho dělá vhodným kandidátem jak do kapsy u košile, tak dámské kabelky. Přitom design se drží univerzální cesty, která se bude líbit jak mužům, tak ženám. Ze všech stran konstrukci obepíná plast, který je na zadním krytu texturovaný, takže se telefon velmi dobře drží. Přední zasklenou stranu zabírá velký displej, který sahá prakticky až ke stranám.

Přístroj se nehledě na velký displej v ruce drží velmi pohodlně

Jediné, co pod displejem najdete, je prostřední hardwarová potvrzovací klávesa a dvě schovaná senzorová tlačítka, šipku pro krok zpět a nabídku systému Android. Ty jsou v normálním stavu takřka neviditelné a rozsvítí se pouze při interakci prstem, což působí zajímavě.

Tělo přístroje je jinak zpracováno velmi kvalitně a pevně. Zadní kryt se dá kompletně vyloupnout nehtem, jeho držení a posazení v konstrukci je však stabilní a nevykazuje žádnou vůli. I po několikátém vyndání nic nezačíná skřípat a vrzat, vše do sebe opět zapadá a vytváří celistvý kus konstrukce.

Displej a uživatelské prostředí: Android se slabým srdcem

Z uživatelského hlediska je první pocit z přístroje lehce rozporuplný. Nabízí totiž opravdu zastaralý jednojádrový procesor ARM 7 s taktem 1 GHz, 512 MB operační paměti a grafický čip Adreno 200, což pro opravdu plynulý běh nejnovější verze operačního systému Android 4.0 stačí jen tak tak. Ice Cream Sandwich je totiž zatím nejnáročnější verzí systému a připočteme-li k tomu vlastní uživatelskou nástavbu LG, má Optimus L7 co dělat, aby vše stíhal. Z části to vynahrazuje velký displej s úhlopříčkou 4,3 palce a rozlišením 800 x 480 pixelů. Rádi bychom tu viděli alespoň qHD rozlišení, i přítomný displej však předvádí překvapivě kvalitní podívanou se sytými barvami a dostatečnou ostrostí zobrazení.

Uživatelské prostředí je velmi podobné Androidu

Abych tedy zbytečně nestrašil, ovládání systému je rychlé a svižné, dokud máte relativně volnou paměť pro běh aplikací. V tomto případě nenarazíte na jediný problém. Prostředí je velmi hezké a graficky vypiplané, na každém kroku narazíte na animace a animované přechody, které se opravdu povedly. Skvěle vypadá například odemykání obrazovky, které lze provádět kdykoliv na displeji. Stisknete určité místo a pak jen táhnete tapetový kruh, pod kterým už vidíte základní plochu.

Položky menu i nastavení jsou graficky osvěžující

Uživatelské prostředí se od základního Androidu ani tak moc neliší. Opět tu máte pět ploch, které lze obohatit zástupci, widgety a dalšími maličkostmi. Zde navíc lze všechny ikony v menu přeskupovat podle svého, což v původním systému není možné. Také zde narazíte na mnohem větší přizpůsobitelnost, ať už jde o styl animací, jejich počet či vzhled samotné nabídky.

TIP: Podívejte se také na naše první dojmy z modelu Optimus L3 a videpohled z Barcelony.

Problém nastává v momentě, kdy je paměť přeplněna spuštěnými aplikacemi. Systém si aplikace nedokáže efektivně pozavírat, aby si uvolnil nějaké místo. Často musíte manuálně zajít do nastavení a vypnout nepotřebné procesy, jelikož je z nějakého důvodu systém sám nevypíná. To znamená, že se po chvilce nahromadí v paměti a reakce se stávají velmi trhanými a pomalými. Za to může spíše starý procesor a malá operační paměť, než operační systém samotný, výsledek je však stejný. Často se tak systém začne sekat a stává se prakticky neovladatelným, což jen zdržuje od práce a vyžaduje zabrousit do nabídky, kde už si paměť alespoň trochu uvolníte. Malá paměť navíc znamená i to, že si moc náročných aplikací najednou nespustíte.

Fotoaparát a video: momentky bez videa

Na stejnou šikmou plochu se dostává i fotoaparát, který prvotřídní funkce zadupává do země kvalitou snímků. Senzor zvládá rozlišení 5 Mpx a nechybí ani přisvětlovací LED dioda. Kvalita snímků se ale ve srovnání s podobnou konkurencí pohybuje v hlubokém průměru, a to i při dobrým světelných podmínkách, což je opravdu škoda.

Prostředí fotoaparátu je jednoduché a přehledné

V nastavení totiž najdete dost podrobné možnosti nastavení včetně vyvážení bílé, saturace, autofokusu či kontroly ISO. Ve scénách je přítomno makro, panorama i několik dalších nastavitelných prvků včetně sportu, noci, západu slunce, portrétu a jiných. Potěší sekvenční focení, kdy po stisku spouště nasnímáte několik fotografií rychle po sobě a poté vyberete tu nejlepší.

Zkušební fotografie

Jako na potvoru je na tom video ještě hůře. Senzor dokáže natáčet video pouze ve VGA rozlišení (640 x 480 pixelů) při 30 snímcích. Kamera se to snaží v nastavení vynahradit obrazovými efekty, to je však spíše malou náplastí. Lépe na tom není ani přední kamerka, které však už rozlišení 0,3 Mpx dokážeme prominout.

Po prvním dojmu se dostavují lehké rozpaky. LG Optimus L7 totiž rozhodně nelze označit za špatný telefon a má hned několik prvků, které dokážou zaujmout. Hned ze začátku je ale jasné, že se bude jednat spíše o telefon střední třídy pro nenáročné zákazníky, jimž ke štěstí stačí hezký design a velký displej. Na finální verdikt si ale ještě počkejte do recenze.

LG Optimus L7 pro vás v redakci právě testujeme a již brzy se můžete těšit na recenzi. Ptejte se nás v diskuzi pod článkem na to, co vás zajímá!

Technické parametry LG Optimus L7

Kompletní specifikace
Konstrukce125,5 × 67 × 8,7 mm, 122 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2,7 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2012, 5 432 Kč
Diskuze ke článku
Fanda
Dobrý den. Zajímalo by mě, když má tedy slabý procesor, jak je to s těmi aplikacemi. Co, když mám zaplý internet a k tomu hudební přehrávač a pak chci napsat SMS zprávu. To zvládá v pořádku? A co když budu mít uloženo cca. 1000 mp3 a několik videí? Moc se mi tento telefon líbí (vzhled je opravdu nádherný) a moc mě mrzí, že na tom nějak více nezapracovali.
peter
Dobry den.Jak to ze na mobilmanii je napisane ze ma 2jadrovy procesor a vie natacat 1080p video?Co je na tom pravdy
Jirka
Dobrý den,
nemám dotaz tak úplně na tento telefon - i když, to spolu úzce souvisí. Píšete, že telefon má Android verze 4., může uživatel tuto verzi andr. prostě "nechtít"? Jde se vrátit, např. na verzi 3.2, nebo to je pevně dáno?

Díky za odpověď
kazan
Na mobilmanii maji uplně špatné specifikace.Ověril sem si to i na gsm areně.Tenhle mobil za moc teda nestojí.Slaby fotak,kamera,vykon.I tak díky za skvely test.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze