Testujeme Alcatel One Touch Scribe Easy: první dojmy

11

Do neznámých vod se pokouší vydat Alcatel. Na náš trh uvedl první model z nové řady Scribe, jejíž společným prvkem je externí stylus. Nikoho pak asi nepřekvapí, že se Scribe Easy tasí s pětipalcovým displejem. Naopak příjemným zpestřením jsou živé barevné varianty nebo polopouzdro, které kryje displej.

Alcatel One Touch Scribe Easy - oficiální fotografie

Doposud platilo, že Alcatel připravoval spíše modely nižší či střední třídy, které se snažily oslovit méně náročné uživatele. Od letošního roku se však Alcatel nadechuje k většímu náporu. Začal prodával modely řady Idol a nyní přichází na řadu zástupci nové řady Scribe. Ty se pokouší vytěžit to dobré z tabletofonů se stylusem a velkým displejem, avšak jejich cesta vede ruku v ruce s nízkou cenou. Námi aktuálně testovaný model Scribe Easy se prodává za zhruba 6 500 Kč. Šetřilo se někde nebo se čínskému výrobci s francouzskými kořeny povedl husarský kousek v podobě adekvátní náhrady Notů od Samsungu?

Alcatel One Touch Scribe Easy

Dejte vale nudným barvám

Po vybalení mě mile překvapilo barevné ladění Alcatelu. Osobně sice zrovna nevyhledávám červené telefony, ale Scribe Easy kombinuje bílou s červenou, což působí jako živá voda v záplavě černo-bílých konkurentů. Punc stylu pak dodává přibalené čelní krycí pouzdro, které je na svém okraji vybaveno magnetem. Jeho protipól je naopak na levém kraji zadního krytu telefonu, čímž je zaručeno, že flip neztratíte a máta tak chráněn displej telefonu. Pouzdro je navíc laděno rovněž do červené barvy a při jeho přiklopení k displeji vám vlastně vznikne celočervený telefon. Méně praktický je už ale hrb s magnetem na zadní straně. Stejně tak nepočítejte s tím, že by se odklopením aktivoval displej. Inu, na ideální řešení v podobě pouzdra S-View, které přinesl Samsung, Alcatel nemá. Musíme však mít na paměti, kolik Scribe Easy stojí.


Pouzdro je praktické a ladí k telefonu

Další částí příslušenství je malý stylus. Nečekejte ale nic pokročilého, jedná se o klasický levný kapacitní stylus s poměrně velkou gumovou čepičkou na konci. Stylus si bohužel nenašel cestu do těla telefonu a je tak trochu bezdomovcem. Vzhledem k velkým rozměrům telefonu je to vcelku nepochopitelné a slot pro něj by určitě nebylo problém přidat. Jedno řešení však existuje. Za sponu jej můžete přichytit například ke košili nebo k výše popisovanému krytu a tím jej částečně spojit s telefonem. Když jsem již nakousl stylus, nemohu nezmínit to, jak se s ním pracuje. Alcatel připravil dvě speciální aplikace: Scribe Calculator a Scribe Note. Angličtiny znalí již vědí, těm ostatním prozradím, že v prvním případě se jedná o kalkulačku, kde lze snadno zapsat i rovnice s mocninami či goniometrickými funkcemi. Pro tyto účely je stylus v pořádku, i když citlivost by mohla být vyšší. Druhá aplikace představuje poznámkový blok, kde píšete ručně, a telefon převádí vše do klasické podoby textu. Psaní za pomoci tohoto stylusu je však doslova utrpením. Gumová špička nedává pocit dotyku, těžce se odhaduje intenzita tlaku na displej a často jednotlivá písmena nedotáhnete a výsledkem je špatné rozpoznání textu.

Pár slov věnujme také konstrukci telefonu. Ta je plastová, avšak vcelku bytelná. Co se mi nicméně nelíbí, je vystouplý fotoaparát na zadní straně. Pokud si plánujete, jak telefon položíte na stůl a budete jej ovládat pomocí stylusu, máte vcelku smůlu. Telefon se houpe a ovládání se stává nemožným. Volně se přesuneme k displeji, který je dalším tahákem. Úhlopříčka vystoupala na 5 palců. Ale to je asi tak vše, co pěkného může stát za zmínku. Alcatel použil hrubé rozlišení 800 x 480 pixelů, které již jasně poznáte. Pozorovací úhly TFT TN displeje také nejsou nejlepší, nic příjemného nepřináší ani trojice senzorových kláves, které jsou zbytečně silně podsvětleny a v noci oslňují. To se nepovedlo.


Prostředí

Uživatelské prostředí má na starost operační systém Android ve verzi 4.1.2 Jelly Bean. Alcatel jej používá v takřka nezměněné podobě, ale potěší například bonusové aplikace, či možnost překlopit celé prostředí do horizontální polohy. Méně již oceníte horší optimalizaci. Ta pramení ze slabé hardwarové výbavy. Použit je procesor Qualcomm Snapdragon MSM8625, který pochází z řady S4 Play a nabízí takt 1,2 GHz. K dispozici je grafická akcelerace Adreno 203. Vše degraduje především pouhých 512 MB RAM, ze kterých po zapnutí zbývá zhruba 110 MB RAM. Prostředí se tedy seká od zapnutí telefonu. Vstup do hlavního menu může zabrat i tři vteřiny, totéž platí o návratu na pohotovostní obrazovky. Viditelně trhané jsou také animace. Zde by prospěla nějaká aktualizace.

Prostředí lze překlopit do horizontální polohy

V další výbavě potěší slot pro dvě SIM karty typu microSIM. To však u Alcatelu nijak zvlášť nepřekvapí. Obě mohou fungovat zároveň, umístění druhé karty je šikovně řešené formou slotu na pravém boku. V nastavení si lze definovat, jaká karta má být primárně k čemu určena, případně toto vždy vybírat ručně. Alcatel i nadále ignoruje technologii NFC, kterou bych u telefonu, respektive tabletofonu střední třídy bral jako samozřejmou. Fotoaparát nabízí rozlišení až 5 megapixelů, automatické ostření a také LED diodu. Přepracovat by si zasloužilo prostředí aplikace fotoaparátu, které působí nejen zastarale, ale také nevyužívá prostor displeje a nabídky nastavení se krčí v rozích. Níže se můžete podívat na ukázkové fotografie, které však bohužel kvalitou příliš neoslní.

Ukázkové fotografie

Alcatel One Touch Scribe Easy právě testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se nás v diskuzi pod článkem. Odpovíme vám buď v chystané recenzi, nebo přímo v diskuzi pod vaším dotazem.

Technické parametry Alcatel OneTouch Scribe Easy

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 78,4 × 9,8 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 14 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8625, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:32 hodin
DostupnostQ2 2013, 6 990 Kč
Diskuze ke článku
Marian
Dneska jsem se šel podívat do Datartu a při procházení jsem narazil na Alcatel One Touch Star (původně jsem myslel, že je to iPhone 4/4S jen mi tam chyběl Home Button :D) a celkem mě překvapila (příjemně) rychlost prostředí a celkem povedené barevné podání displeje. Barvy byly živé, i když má rozlišení jen 800x480, takové syté a'la Amoled. Chci se zeptat jestli je i Scribe Easy takto odladěn (je rychlý) a jestli i v případě většího displeje jsou barvy hezky syté. Děkuji
Michal
Bude asi lepší počkat na Scribe HD nebo Scribe X, ty jsou po všech stránkách mnohem lepší.
pepa
těším se na recenzi a uvítal bych srovnání s podobným telefonem Prestigio Pap 5300.
Dík Pepa
m
to si uz radsej kupim z ciny iocean x7 za 200eur s 5"full hd displauom 4jadrovym procakom mediatek 1gb ram dobrym fotakom a rychlymi reakciami toto je nepouzitelna sracka

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze