Alcatel One Touch Scribe Easy
recenze

Alcatel One Touch Scribe Easy

Pětipalec s tužkou

Obliba telefonů s velkými, více než pětipalcovými displeji stoupá. Vědom si toho je i Alcatel a pokouší se takový model zpřístupnit za nízkou cenu. Přidává například příjemný bonus v podobě stylusu. Zaujmou i barevné kryty. Bude to však stačit na úspěch?

Alcatel se na našem trhu za poslední rok značně rozrůstá. Podařilo se mu usadit se, zaujmout svými modely a v letošním roce už pokouší pronikat i do neznámých vod vyšších tříd. To je případ i dnes testovaného kousku, který spadá do střední třídy a lze jej díky pětipalcovému displeji zařadit i mezi tabletofony. Čínský výrobce s francouzskými kořeny však tlačí cenu dolů a na mnoha místech se muselo mnohdy i výrazným způsobem šetřit. Dokáže One Touch Sribe Easy i přesto zaujmout a obstát v naší recenzi?

Alcatel One Touch Scribe Easy - oficiální fotografie

Technické parametry Alcatel OneTouch Scribe Easy

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 78,4 × 9,8 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 14 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8625, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:32 hodin
DostupnostQ2 2013, 6 990 Kč

Alcatel One Touch Scribe Easy

Obsah balení

V poměrně velké krabici se kromě samotného telefonu nachází USB kabel, nezbytná koncovka nabíječky, špuntová sluchátka a také kryt displeje se stylusem. O těch ještě bude řeč.

Alcatel One Touch Scribe Easy
Obsah balení

Design a konstrukce

Alcatel se pokouší vsadit na první dojem a vcelku se mu to i daří. One Touch Scribe Easy kombinuje bílou barvu na čelní straně s chromovým rámečkem obepínajícím celý telefon a dále jasnou barvu, v našem případě rumělkovou. Celkový dojem je velmi dobrý, Alcatel rozhodně není žádná šedá myš a bezpečně jej poznáte. Ve stejné barvě jako zadní kryt je vyveden i flip, který kryje displej. Je papírový a potažený z vrchní strany koženkou. K telefonu jej připnete za pomoci magnetu. Existuje tedy jen jeden možný způsob, jak jej k tělu telefonu přichytit, a to na levé straně. Na druhé straně magnet pod krytem umístěn není a kryt lze připnout nelze.

Elegantnější by však bylo trvalé přichycení k zadnímu krytu ve stylu S-View u Samsungu Galaxy S4. Takto je kryt displeje méně praktický, občas překáží, lze s ním poměrně snadno pohnout i jej zcela odcvaknout. Neočekávejte ani pokročilé funkce, kdy by se displej odemknul při odklopení krytu. Jako ochrana displeje však poslouží dobře.

Rozměry telefonu činí 143 milimetrů na výšku, 78,4 milimetrů na šířku a tloušťka je 9,8 milimetrů. Vše je fajn, vyjma šířky. Téměř 8 centimetrů je opravdu dost a máte-li menší ruce, doporučuji si telefon před koupí osahat, zda se vám bude pohodlně držet. Hmotnost 160 gramů je pak přiměřená.

Praktické pouzdro, chránící displej

Čelní straně dominuje displej, nad kterým je logo výrobce, efektní mřížka reproduktoru, kamerka, čidla a také malá LED dioda, která zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události. Poblikávání není časově omezeno, což chválíme. Pod displejem se nachází trojice senzorových kláves, kterým nechybí hmatová odezva. Jsou také podsvětlena, avšak zbytečně silně, což zamrzí především v noci, kdy tlačítka oslňují.

Po stranách telefonu se nachází nezvykle hodně prvků. Na levém boku jde o micro USB konektor a sdruženou krytku pro druhou SIM kartu a micro SD kartu. Horní strana poskytuje prostor pro odemykací klávesu a 3,5 mm jack konektor. Odemykací tlačítko je ale spíše zapuštěné a hůře se ovládá. Vždy je nutné přehmátnout a jeho umístění bychom raději viděli na pravém boku. Na něm se však nachází jen slot pro první SIM kartu. Mimochodem v obou případech jde o typ micro SIM. Všechny prvky se tak nacházejí po stranách telefonu, neboť zadní kryt není odnímatelný. Výčet prvků zakončuje kolébková klávesa regulující hlasitost.

Zadní kryt není odnímatelný, všechny sloty jsou po stranách

Zadní strana zaujme logem řady One Touch a fotoaparátem, který je poměrně značně vystouplý, což není příliš praktické. Jednak hrozí odření a telefon se při položení na zadní stranu také naklápí do stran. Výhrady nemám ke konstrukčnímu zpracování. Telefon působí bytelně, nikde nic nevrže a všechny díly k sobě přesně lícují. Zde výrobce odvedl kus poctivé práce a zaslouží pochvalu.

Baterie a výdrž

Velký displej si žádá dostatek energie, totéž platí o aktivních dvou SIM kartách. Alcatel v modelu One Touch Scribe Easy využil Li-Ion akumulátor s kapacitou 2500 mAh. Musíme výrobci věřit, neboť k baterii uživatel přístup nemá, zadní kryt totiž není možné sundat. Výdrž asi nikoho nepřekvapí, a pokud budete telefon používat s oběma SIM kartami, aktivovanými daty a zapnutou synchornizací, přičemž protelefonujete 20 minut a pošlete 10 SMS, počítejte s nabíjením spíše každý večer. Po 12 hodinách telefon zahlásí zhruba 40%. To je dost na to, aby vydržel do noci či časného rána, avšak málo na to, aby s vámi držel krok další pracovní den.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrž, kdy telefon streamoval video v kvalitě 720p, byla vložena pouze SIM karta číslo jedna s přihlášením k síti 3G, telefon byl připojen k Wi-Fi, aktualizace potlačeny a jas displeje nastaven na 50%. Zvuk byl pouštěn do dodávaných sluchátek na 50% hlasitost. Video bylo přehráváno 4 hodiny a 19 minut. To je veskrze průměrný výsledek.

Nabíjení z úplného vybití na 80% trvá 1 hodinu a 47 minut, k úplnému nabití si vyšetřete 2 hodiny a 32 minut.

Zvuk

Zvuková stránka telefonu vás zřejmě nejprve příliš nenadchne, především pokud jde o hlasitý reproduktor. Nehraje špatně, hudba je z něj poslouchatelná, ale je bohužel poměrně tichý, což není dobré, neboť hrozí přeslechnutí vyzvánění v hlučném prostředí. Chuť si spravíte 3,5 mm jack výstupem a dokonce i dodávanými sluchátky, která hrají překvapivě dobře, nechybí jim hloubky, které však neutápějí výšky.

Displej

Velkým lákadlem telefon je bezesporu displej. Nabízí totiž úhlopříčku 5 palců. Jenže to je asi tak vše, čím vás ohromí v tom dobré slova smyslu. Rozlišení totiž činí bídných 800 x 480 pixelů a to je žalostně málo. Rastr už je jasně viditelný. Typově jde o obyčejný TFT TN displej, což by samo o sobě ještě tolik nemuselo vadit, jenže čitelnost na slunci není nejlepší a pozorovací úhly jakbysmet. To platí především při pohledu shora, kdy barvy rychle přecházejí do svých inverzních variant. Zde tedy vidím první výrazný ústupek kvůli nižší ceně.

Hardware

V případě modelu One Touch Scribe Easy sáhl Alcatel po procesoru od Qualcommu, namísto typicky používaného MediaTeku. Pod kapotou tak tiká dvoujádrový Snapdragon MSM8625 S4 Play s taktem 1,2 GHz, kterému ve hrách pomáhá grafika Adreno 203. Vše ale dokonale kazí pouze 512 MB RAM, kdy po spuštění zbývá okolo 135 MB RAM, a to věru pro nějaké multimediální dovádění není mnoho. Níže se již můžete podívat, jak si telefon vede ve vybraných benchmark testech.

Benchmark testy

Prostředí

Alcatel v modelu One Touch Scribe Easy použil novější Android a setkáváme se tak s verzí 4.1.2 Jelly Bean. Nad samotným systémem bdí i decentní nadstavba, kterou Alcatel místy halí do bílo-modrých odstínů.

Odemykací obrazovka je zpracována poměrně netradičně a ze začátku mi chvíli trvalo, než se mi telefon povedlo odemknout. K odemknutí je nutné stáhnout obdélník s časem. Pod ním jsou ještě čtverce pevně definovaných funkcí. Rychle tak lze spustit fotoaparát, zprávy či vytáčení čísla. Zpracování je ale efektní a elegantní, zároveň praktické.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Pohotovostních obrazovek je v základu 5, počet lze změnit na 3 či 7. Nastavení se však skrývá hluboko v menu, což příliš praktické není. Zamrzí také, že obrazovky nejsou průchozí. Na každé je napevno umístěn widget s vyhledáváním Google. Na zbylé místo si můžete přidávat zástupce aplikací či widgety. Ve spodní části displeje je vstup do menu, který je z každé strany obklopen dvěma ikonami. Ty si můžete sami zvolit. Snadno lze také vytvářet složky. Stačí jen přetáhnout jednu ikonku na druhou a poté již složku jen nějak pojmenovat.

Alcatel One Touch Scribe Easy pracuje se senzorovými tlačítky a displej tak není zbytečně zmenšován. Jistě potěší, že celé prostředí dokáže pracovat v horizontálním režimu. To se hodí při ovládání stylusem. Ten je kovový a poměrně malý, nicméně se drží dobře. Běžné ovládání je pohodlné, avšak psaní nikoliv. Gumová čepička na konci stylusu je masivní a nedává pocit jistoty při jemném dotyku. Špičatý stylus by byl praktičtější. Další výtka míří na adresu ubytování stylusu. Ten je totiž bezdomovcem, byť by se do těla velkého telefonu jistě vešel. Takto musíte využít klip na těle stylusu a uchytit jej například ke košili, případně ke krytu displeje.

Stylus

Podoba notifikační lišty je příkladná. Vsází na průhlednost v místech, kde nic není. Jednotlivá upozornění můžete tahem prstu umazávat. Lze je samozřejmě smazat i všechna naráz. Nechybí tlačítko pro rychlý přístup do nastavení a v samotné horní části je panel, kde například rychle nastavíte jas, zmíněné automatické otáčení, bezdrátové funkce nebo si změníte profil. O těch se ještě rozepíši později.

K naposledy spuštěným aplikacím se dostanete pomocí třetího senzorového tlačítka. Podoba je shodná s čistým Androidem. Zobrazen je náhled aplikace a její jméno, přičemž je vše řazeno vertikálně. Tahem prstu můžete seznam promazávat. Pokud zmíněné tlačítko podržíte déle, získáte funkci dřívějšího tlačítka kontextového menu, což ale v některých případech není praktické. Na kontextovou nabídku si totiž, pokud není tlačítko umístěno přímo v aplikaci, počkáte dlouho. Seznam aplikací je orientován horizontálně a sestaven v matici 4x5 ikonek. To je v podstatě vše, co lze o menu říci. Položky nelze nijak třídit, přesouvat a podobně. To je docela škoda, při větším počtu aplikací trvá nalezení položky déle, ačkoliv je vše řazeno abecedně.

Seznam aplikací

V této kapitole nemohu nezmínit také řádnou porci přidaných aplikací od Alcatelu. Antivirus od AVG nebo praktické poznámky Evernote. Hodit se může také Barcode Scanner pro snímání čárových a QR kódů. Pod položkou Cloud Backup se skrývá centrum zálohy. Velmi snadno si můžete zálohovat kompletní obsah telefonu, fotky, videa, hudbu, kalendář, protokoly volání i SMS zprávy. Zálohu můžete provézt na paměťovou kartu nebo na cloudová úložiště Box.net či Dropbox. Zálohování si rovněž můžete plánovat.

Pomalu se dostávám k optimalizaci prostředí. Ta se bohužel nepovedla. Prostředí se často seká, běžným jevem je čekání na nějaký úkon. Třeba odemknutí může trvat i tři vteřiny, během kterých máte možnost se kochat zamrzlou odemykací obrazovkou. Alcatelu se toto opravdu příliš nepovedlo, avšak na druhou stranu to může spravit jedna povedená aktualizace.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát nabízí rozlišení 5 megapixelů, automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. Prostředí působí bohužel dost zastarale a Alcatel tentokrát i značně osekal možnosti nastavení. Najdete zde expozici, vyvážení bílé, několik scénických režimů, zvuk uzávěrky a nastavení diody. Pobaví vás položka „Úložiště“, pod kterou se skrývá nastavení přiřazení souřadnic GPS k fotografii. Kvalita samotných fotografií vás příliš nenadchne. Postrádají hlubší detaily, což se projevuje na slévání barev do jedné. To uvidíte typicky na korunách stromů, případně na trávě, asfaltu a podobně. S ubývajícím světlem také přibývá digitálního šumu. Fotoaparát lze tak doporučit pouze na momentky. Na dovolenou si přibalte spíše klasický fotoaparát.

Ukázkové snímky


Ukázkové snímky

Záznam videa je umožněn klasicky v rozlišení 1280 x 720 pixelů a s žalostnou plynulostí 14 snímků za vteřinu. Samozřejmostí je kontinuální ostření, které pracuje rychle a jen ve chvílích, kdy má. Nedochází tedy k nechtěnému přeostřování. Samotná kvalita videa nijak neohromí, zamrzí především, že se video trhá.

Alcatel One Touch Scribe Easy (testovací video) – 720p

Multimediální funkce

V této části recenze začnu zcela obligátně hudebním přehrávačem, který Alcatel tentokrát nabízí pouze v jediném exempláři. Oželet budeme muset jeho vlastní aplikaci a spolehnout se pouze na Hudbu Play od Googlu. Ta tradiční třídění, přidává ale navíc selekci dle žánrů. Při přehrávání vidíte cover alba, ovládací prvky i časovou osu. V nastavení objevíte pokročilý ekvalizér, který si můžete dle libosti upravovat. Až vás hudba omrzí, můžete naladit rádio. K dispozici je klasické FM rádio s RDS nebo aplikace One Touch Radio sdružující internetová rádia, mezi kterými najdete i mnoho českých.

Hudební přehrávač

Video přehrávač se dočkal samostatné ikonky v menu a patří mezi ty středně schopné. Podporuje formát AVI i kodeky DivX a Xvid. Přehrát si v tomto formátu můžete i videa v kvalitě 720p. Zapomenout musíte na formát MKV a One Touch Scribe Easy si rovněž neporadí s externími titulky.

Vaše fotografie a obrázky jsou sdruženy v Galerii. K dispozici je možnost otáčet snímky a základní ořez. S obrázky souvisí také aplikace PicSay. K čemu slouží? K fotografiím můžete přidávat různé popisky nebo bublinky s popisky, čímž lze vytvářet například komiksové příběhy.

V telefonu najdete také dvě hry, jde o Little Big City a Shark Dash. Další si samozřejmě můžete stáhnout, interní paměť nabízí prostor o velikosti 2,45 GB. Pokud to aplikace dovoluje, lze ji přesunout na paměťovou kartu.

Telefonní funkce a dual SIM

Příbuznost k čistému Androidu se podepsala na telefonním seznamu, jehož provázanost se sociálními sítěmi není na zcela špičkové úrovni. Ale popořadě. Položka telefon vás zavede do číselníku, v jehož další záložce najdete i protokol volání. Ten si lze dále třídit na volaná čísla, zmeškaná či přijatá volání. Do telefonního seznamu vás zavede položka Lidé. Ta je dělena na skupiny, kontakty a oblíbené kontakty. Kontakty jsou řazeny dle jména nebo příjmení. Mohou být obohaceny obrázkem. Pokud je kontakt provázán s Google účtem, ihned vidíte, zda je dotyčný online. Přidávat můžete několik čísel, adres i elektronických adres.

Seznam kontaktů

Dostávám se k funkci dual SIM, která je trumfem všech androidích Alcatelů na našem trhu. One Touch Scribe Easy dokáže být na příjmu s oběma SIM kartami. Ty jsou typu micro SIM, a zatímco první SIM karta podporuje 3G sítě, druhá SIM karta pracuje jen se sítěmi 2G. Když jsem nakousl sloty, jejich umístění moc praktické není. Cesta k oběma vede přes vyjmutí baterie. Pokud tedy často SIM karty měníte, budete Alcatel proklínat a vybírat byste si ho neměli.

Ve správci SIM karet, který se nachází v nastavení, si zvolíte, zda má nějaká SIM karta například primárně sloužit k hovorům, datům, SMS zprávám či video hovorům. Nebo si nezvolíte nic a telefon se vás vždy zeptá. Je to na vás. Pokud například z jedné SIM karty právě telefonujete, na druhou se vám nikdo nedovolá. Ohlásí se mu vaše nedostupnost a po chvíli přijde SMS o zmeškaném volání. Pokud na jedné SIM kartě stahujete data, jste dostupní i na druhé. V momentě příchozí hovoru se načítání stránky přeruší a po skončení hovoru naváže automaticky tam, kde se zastavilo. Kvalita hovorů z obou SIM karet je na stejné úrovni, na čemž se shodlo několik lidí nezávisle na sobě, se kterými jsem hovory testoval. Nestěžovala si ani protější strana. Zvuk je čistý, srozumitelný, žádný šum.

Zprávy a e-maily

Klávesnice je v Alcatelu One Touch Scribe Easy k dispozici ve dvou variantách. První je klasická Android klávesnice, která je vcelku pohodlná, nabízí rychlé psaní čísel a po ruce je i často používaná tečka. Nechybí ani hmatová odezva. Alternativu představuje klávesnice TouchPal, která přináší například psaní pomocí metody Swype, což znamená, že po klávesnici, respektive písmenkách ze slova pouze přejíždíte prstem a telefon odhaduje, co jste chtěli napsat.

SMS zprávy

Textové a multimediální zprávy jsou sdruženy pod položkou zprávy. Při vytváření vidíte od začátku počet napsaných znaků i zpráv, do kterých se vámi napsaný text rozdělí. Psaní si lze urychlit použitím tzv. rychlých textů, v jejichž nabídce se nachází například zpráva „Zavolám Vám později?“ nebo „Prosím, zavolejte mi později“. Zapnout lze doručenku a nastavit mazání zpráv po dosažení vámi zvoleného limitu.

Vaší elektronickou poštu obstarávají aplikace E-mail a Gmail. U obou máte možnost rychlého nastavení, pokud máte účet u Googlu či Yahoo. Ostatní je nutné nastavit ručně. Na Gmailu vám zprávy chodí okamžitě, jakmile dorazí na server, v případě druhé aplikace si můžete frekvenci kontroly nastavit dle libosti. Sociální sítě zastupují aplikace Facebook, Google+ a Twitter. K chatování slouží GTalk, který je však právě nahrazován novou aplikací Google Hangouts.

Gmail

Organizační funkce a GPS

Kalendář zůstal stejný, jako v čistém Androidu 4.1, což je poměrně škoda. Velký displej Scribe Easy není vhodně využit a při měsíčním náhledu vidíte na celém displeji jen všechny dny s barevným odlišením událostí, které na dny máte. Konkrétní informace však nezjistíte. Zlepšení nepřináší ani týdenní náhled, ve kterém vidíte z události první čtyři písmena, která toho mnohdy moc neřeknou. Doporučuji tedy používat převážně denní náhled nebo ještě lépe agendu. Při tvorbě nové události si vybíráte druh kalendáře. Pokud nepotřebujete událost sdílet se světem, stačí vybrat lokální kalendář v telefonu. Dále přidávat samozřejmě název, místo, čas a případné včasné upozornění.

Kalendář

Alcatel připravil v souvislosti se stylusem dvě speciální aplikace: Scribe Calculator a Scribe Note. Angličtiny znalí již vědí, těm ostatním prozradím, že v prvním případě se jedná o kalkulačku, kde lze snadno zapsat i rovnice s mocninami či goniometrickými funkcemi. Pro tyto účely je stylus v pořádku, i když citlivost by mohla být vyšší. Druhá aplikace představuje poznámkový blok, kde píšete ručně, a telefon převádí vše do klasické podoby textu. Psaní za pomoci tohoto stylusu je však doslova utrpením. Gumová špička nedává pocit dotyku, těžce se odhaduje intenzita tlaku na displej a často jednotlivá písmena nedotáhnete a výsledkem je špatné rozpoznání textu.

V další výbavě najdete například i klasickou kalkulačku, stopky, minutku, samozřejmě opakovaný budík, poznámky Evernote, správce souborů, diktafon a LED svítilnu. Co jistě potěší je aplikace Kingsoft Office, což je plnohodnotný kancelářský balík. Dokumenty můžete nejen číst, ale také editovat a vytvářet. Za přidanou aplikační výbavu si celkově zaslouží Alcatel pochvalu, je na výborné úrovni.

S GPS se pojí aplikace Mapy a Google Navigace, která dokáže části map stahovat do paměti a posléze je využívat offline. Spíše však počítejte s nutností internetu, který je nutný také v případě hlasové automobilové navigace. Mezi aplikacemi figurují také Moje trasy, kde si můžete zaznamenat, kudy jste šli či jeli. Fixace satelitů je solidně svižná. S asistencí internetu najdete svou polohu do 10 vteřin. Bez internetu počítejte se slabou minutou.

Datové funkce a internet

Datové funkce představují pouze nutný základ. Nechybí samozřejmě GPRS, EDGE, ale také rychlejší HSDPA s maximální rychlostí 7,2 Mbps a HSUPA s odesíláním rychlostí až 5,76 Mbps. Využít můžete také Wi-Fi se standardy b/g/n. Technologie NFC chybí, což u telefonu střední třídy poměrně zamrzí. Stačit vám bude muset třeba Bluetooth 4.0. Lehce jsem postrádal přítomnost USB OTG, nelze tedy připojit flashku či myš.

Internetový prohlížeč

Na internet se můžete podívat přes klasický Android prohlížeč nebo přes Chrome, který je nativně nainstalován. Standardní prohlížeč si poradí s Flashem 11, zapamatuje si vaše heslo, lze v něm měnit velikost písma nebo si vždy vyžádat verzi stránek pro stolní počítače. Výhodou Chromu pak je možnost provázání záložek z vašeho PC. Záporem je pomalejší chod.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Alcatel One Touch Svribe Easy to v prosazení nebude mít vůbec jednoduché. Proč? Výrobci zřejmě narostl hřebínek a nasadil vysokou cenu, která startuje na 7 000 Kč. Za tuto částku telefon nenabízí mnoho navíc. Máme zde velký displej, jenže jinak velmi průměrných až podprůměrných kvalit. K dobru lze připočíst kvalitní zpracování, či kryt k displeji. Bonusem je stylus, jenže není příliš praktický a troufám si tvrdit, že nebude často využíván. A to nejen z důvodu méně pohodlného použití, ale také proto, že nemá své pevné místo v telefonu.

Když se ohlédneme za výbavou dále, vidíme v lepším případě průměry. Ať už jde o zvuk, výdrž či fotoaparát. Nemluvě o špatně optimalizovaném prostředí, kde lze kvitovat jen možnost práce v režimu na šířku a několik bonusových aplikací. Za vyzdvihnutí stojí dobrá práce čipu GPS. Pochválit musím Alcatel také za to, že přichází s barevnými kombinacemi a nedrží se u zdi s černou a bílou jako konkurence.

Prvním konkurentem je Prestigio MultiPhone 5000 Duo, které nabízí v podstatě shodný displej i velmi podobnou výbavu. Chybí však stylus či kryt displeje. Jenže cena je o 2 000 Kč nižší. Totéž v bledě modrém platí o telefonu Evolve FX520, který zaostává snad jen slabší baterií a opět chybějícím stylusem a krytem. Cenově však vyjde o 2 500 Kč levněji než Alcatel. Oba telefony jsou ale výrazně těžší a designově neporovnatelně nudnější.

Největší konkurenti: Prestigio MultiPhone 5000 a Evolve FX520

Zajímavou konkurencí je i LG Optimus L9. Ten sice nabízí o něco menší displej (úhlopříčka 4,7 palce), nicméně celkově je displej nesrovnatelně kvalitnější, LG boduje výkonnějším procesorem, lepším fotoaparátem i hezčím designem. A cena? O tisíc korun nižší. Zde je však pravdou, že Alcatel třímá trumf v podobě podpory dvou SIM karet.

Lepší volba s jednou SIM kartou: LG Optimus L9

Závěrem zmíním ještě jednoho konkurenta, kterým je Samsung Galaxy Note. Tento telefon proslavil tabletofony a stojí za jejich dnešním rozšířením. Je navíc také tím, ke kterému se chtěl Alcatel přiblížit. Nabízí skvělý displej, výkonný hardware, výborný fotoaparát, citlivý stylus schovaný do těla telefonu a zdařilé aplikace pro stylus. Cena je však o 3 000 Kč nad Alcatelem. Tím však chci říct, že pokud hledáte levný pětipalcový telefon, vyberte si z konkurentů výše. Pokud můžete investovat více peněz, zvažte už spíše Galaxy Note. Za aktuální cenu se totiž One Touch Scribe Easy příliš nevyplatí.

Dražší a mnohem lepší konkurent: Samsung Galaxy Note
alcatel-onetouch-scribe-easy
Klady
  • prostředí podporuje landscape mód
  • podporuje dvě SIM karty
  • kryt displeje a stylus
  • velký displej
  • nápaditý vzhled
  • rychlé GPS
  • množství bonusových aplikací
Zápory
  • vysoká cena
  • hrubý displej s horšími pozorovacími úhly
  • špatný záznam videa
  • jen průměrný fotoaparát
  • tichý reproduktor
  • horší optimalizace prostředí
  • chybí čip NFC
  • chybí USB OTG
Diskuze ke článku
Hm
Docela mě překvapuje, že si redakce Mobilenet.cz nechá tohle líbit.
marek
Plánujete také recenzi Alcatelu Scribe HD? Ten by měl být po všech stránkách znatelně lepší.
excel78
Ceny Alcatelu v čr jsou opravdu až podezřelé vysoké. Nevím zda je to "specifickým" českým trhem nebo vysokým sebevědomím výrobce ale myslím si, že i přesto se některé modely vyplatí koupit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze