Návod: jak aktualizovat software u telefonů Alcatel

16

S naším seriálem s návody, jak provést aktualizace u jednotlivých výrobců, jsme zdaleka neskončili. Nyní vám přinášíme další díl, tentokrát se zaměřující na dříve velmi populárního výrobce Alcatel. Jistě mnozí vlastníte například Alcatel Move či nově prodávaný Alcatel OT991 a možná tápete nad tím, jak software telefonů aktualizovat. Návod už na vás netrpělivě čeká.

Alcatel OT-991 - oficiální fotografie

Opět pokračujeme v našem seriálu týkajícího se aktualizací telefonů jednotlivých výrobců. V dnešním návodu vám ukážeme, jak aktualizovat zařízení na našem trhu ne tolik známého výrobce Alcatel (TCL). Výrobce v posledních letech posiluje svoji pozici nejen na našem trhu, ale i ostatních evropských trzích a nyní se chystá jeho opětovný comeback na českou scénu ve velkém. V redakci jsme pro vás již testovali telefon z nabídky operátora T-Mobile, levný smartphone Alcatel OT-991. Při té příležitosti vám zároveň přinášíme i návod, jak aktualizovat Alcatel s Androidem na nejnovější verzi softwaru.

Pokyny pro instalaci

  • Mějte své zařízení nabité, přinejmenším alespoň na 50%
  • Během procesu aktualizace nevypínejte PC ani váš mobilní telefon
  • Souběžně s aktualizací neprovádějte žádné náročnější operace, které zatíží vaše PC
  • Proveďte zálohu vašeho MT. I když aktualizace uložená data nesmaže, není na škodu mít vlastní obsah zálohován v případě neočekávaných problémů

Jak aktualizovat?

  • Program One Touch Upgrade S - Ke stažení zde
  • Návod

    1. Nainstalujte program One Touch Uprgrade S (prostředí bohužel není v českém jazyce). Vždy po spuštění programu naskočí dialogové okno "Select ONE TOUCH UPGRADE S language" zvolte "English" a dále "ok".

    Při spuštění programu se nás dotáže, jaký jazyk zvolit chceme - čeština bohužel chybí, takže v našem případě jsme zvolili angličtinu (english)

    2. Poté rozklikávací šipkou vyberte váš typ telefonu, u kterého chcete provést aktualizaci. V našem případě One Touch 991 a zvolte start.

    Ve druhém kroku vybereme typ telefonu, který chceme aktualizovat.

    3. Na začátku potrvá několik minut, než dojde k instalaci ovladačů. Nesmíme zapomenout ani na zálohování obsahu, k čemuž dobře poslouží program Android Manager - ke stažení zde

    4. Poté, co jsme klikli na "ano" se nám zobrazí upozornění. To nám říká, že musíme telefon vypnout, vyjmout baterii a poté ji opět do telefonu vložit a nechat telefon vypnutý. V tomto stavu pak připojíme telefon k PC.

    5. Program nyní vyhledává dostupnost nejnovější aktualizace na serveru s aktualizacemi. Celá spodní linka musí dojet do 100%. Tento krok je až nepříjemně zdlouhavý a může trvat cca půl hodiny. Nyní se objevilo okno s výzvou k odpojení telefonu. Odpojte tedy telefon a klikněte na "ok". Telefon znova připojte (vypnutý stav s vyjmutou baterií) a zvolte "Upgrade phone".

    6. Ukáže se další okno, ve kterém uvidíte stahování aktualizačního balíčku, včetně jeho velikosti. Po skončení samotného stažení je aktualizace zároveň i nainstalována. Můžeme si začít užívat nového softwaru.

    Alternativní cesta

    Další možností, jak aktualizovat svůj mobilní telefon, je metodou OTA (Over The Air - aktualizace vzduchem). Tento způsob nevyžaduje PC ani datový kabel. Jediným požadavkem je datový paušál s větším limitem FUP nebo přítomnost bezdrátové sítě Wi-Fi.

    Byl pro vás dnešní návod užitečný? Zapomněli jsme na něco, máme do budoucna na něčem zapracovat? Piště nám vaše postřehy do diskuze pod článkem níže.

Diskuze ke článku
Dusan
Funguje tento návod i pro brandované telefony, nebo je to čistě jen pro alcatel. Myslím na Smart II, což je alcatel, ale pro vodafone.
marek
Určitě oceňuji tento článek. Přítelkyně má služební T-Mobile Move (aneb Alcatel OT908). Je to už starší kousek a v oblasti smartphonů jde o low-end, ale před měsícem jsem zkusil "One Touch Upgrade" a překvapivě z původního Androidu 2.2 byl Android 2.3 - což sice pro přítelkyni žádný smysl nemělo, ale oceňuji Alcatel za upgrade i u takovýchto lowendových zařízení. Jinak teda moc Alcatelu fandím, současné mobily jsou výborné a kvalitní a kdyby byl třeba nějaký Nexus i od Alcatelu, jdu hned do něj.
jan
zdravim, nie som si isty ci je vas postup spravny. skusal som to a nic sa nerozbehlo... "telefon vypnout, vyjmout baterii a nechat jej vypnutý. V tomto stavu pak připojíme telefon k PC." aj podla obrazku bod 4. je napisane ze vybrat bateriu a vlozit ju znova naspat! a tak sa mi jedine aj rozbehlo.
zeto
Obávám se, že tady matete uživatele. V návodu rozhodně není napsáno, že máte vyjmout baterii a telefon tak ponechat a připojit. K čemu by potom bylo upozornění, že máte mít baterii nabitou? Aby vám vydržela položená na stole?! Tam je napsáno - "Vypněte telefon a připojte k počítači. Pokud nedojde k připojení vyjměte baterii, znovu vložte a zkuste znovu připojit." Pokud se někdo pokoušel o aktualizaci podle vašeho návodu, maximálně ztratil spoustu času, ale aktualizace se určitě nedočkal. :-/ Nedalo by se trochu zapracovat na angličtině, nebo tedy raději nic podle anglických návodů nedělat?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze