Alcatel One Touch Scribe HD a Scribe Easy: první dojmy z MWC

4

Alcatel předvádí v posledních týdnech velkou ofenzívu a představuje přístroje ve všech třídách. Největšími telefony jsou modely z řady Scribe, které pětipalcovou úhlopříčkou atakují kategorii tabletofonů. Jaké jsou naše první dojmy z těchto novinek?

Alcatel se snaží obsadit všechny třídy telefonů a ukázalo i trojici zástupců s úhlopříčkou 5 palců ze série Scribe. Ta se ale během roku bude prolínat ze sérií Idol, protože nejvyšší model One Touch Idol X nabídne rovněž 5palcovou úhlopříčku. Jeho výbava i cena je ale zcela někde jinde. Modely Scribe by totiž měly konkurovat zejména levným pětipalcovým telefonům z východu. Alcatel v Barceloně ukázal dva pětipalce Scribe, které se liší výbavou i cenou. Nejvyšší model Scribe X k vidění nebyl.

TIP: přečtěte si naše první dojmy z nejtenčího smartphonu na světě Alcatel One Touch Idol Ultra

Ultratenké HDčko s pěti palci

Model Scribe HD je ten vybavenější a tenčí z dvojice telefonů Scribe. 7,5 milimetru v pase je opravdu hodně málo a důkazem je enormně vystupující čočka fotoaparátu. Telefon má jednoduchý čistý design s lesklým zadním krytem, ke kterému lze díky magnetu přicvaknout ochranný zadní kryt. Díky kulatým tvarům padne relativně dobře do ruky, i když při takto minimální tloušťce a velkých půdorysných rozměrech to není ideální. Přesný údaj o hmotnosti zatím dostupný není, ale telefon v ruce nijak těžkým dojmem nepůsobí. Subjektivně je hmotnost někde na úrovni 150 gramů, možná i o něco méně.

Scribe HD bez a s ochranným krytem

Displej má HD rozlišení a je tedy pěkně jemný. Vzhledem k technologii IPS má slušné pozorovací úhly, ale jas a kontrast spadá spíše do průměru. Výkon díky dvoujádru a 1GB RAM rovněž není špatný a optimalizace graficky povedeného se zdá být také dobře zvládnutá. Na trh by se tento model měl dostat ve druhém čtvrtletí, a pokud se podaří dobře nastavit cena, mohl by být Scribe HD ideálním kompromisem mezi levnými pětipalcovými Evolvy, Prestigii nebo Samsungem Galaxy Grand s horšími displeji, a naopak vlajkovými loděmi s vysokými cenovkami. Právě podobný telefon totiž na trhu téměř nenalezneme.

Technické parametry Alcatel OneTouch Scribe HD

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 75 × 8,5 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 × 2), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP2
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:23 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 7 499 Kč

Levnější alternativou přímo proti levným pětipalcům

Kdo má hlouběji do kapsy a není tak náročný, bude pro něj určen model Scribe Easy (předtím se jmenoval pouze Scribe). Telefon bude přímým konkurentem modelům jako Evolve FX520, Prestigio 5000 nebo Samsung Galaxy Grand. Oproti Scribe HD má baculatější tvary a vyšší hmotnost, zadní kryt je nově matný. Je vidět, že zde je cílem co nejnižší cena. Rozlišení displeje je tedy nižší a na jemné a kvalitní zobrazení musíte zapomenout. Zhoršil se také fotoaparát, jehož čočka ale tak nevystupuje nad okolní povrch.

Levnější model Scribe Easy vypadá podobně, je ale tlustší

Dostupnost modelu Scribe Easy by měla být podobná, jako u modelu Scribe HD, na přesnější údaje o zahájení prodeje a ceně si ale budeme muset ještě počkat.

Technické parametry Alcatel OneTouch Scribe Easy

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 78,4 × 9,8 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 14 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8625, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:32 hodin
DostupnostQ2 2013, 6 990 Kč

TIP: podívejte se na videopohled špičkového Alcatelu One Touch Idol X

Diskuze ke článku
a
Je vidět, že zde je cílem co nejvyšší cena.
tohle je psáno u druhého modelu a trošičku mi to nesedí
marek
Alcatel OT Scribe HD - Údaj o hmotnoti znám je, na stránkách Alcatelu mají uvedeno 135g, tloušťka není 7.5 ale 8.5 mm. A samozřejmě se nejedná o dvoujádro, ale čtyřjádro. Zadní strana je v případě černé barvy matná.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze