Vyzkoušeli jsme HD Voice u T-Mobile: konečně kvalitnější hovory

Jako první operátor v České republice přináší T-Mobile exkluzivně pouze svým zákazníkům nejmodernější zvukovou kvalitu hovoru – HD Voice. Díky využití širšího frekvenčního pásma se tak volající mohou těšit na věrnější a srozumitelnější přenos hlasu výrazně potlačující šumy v okolí. Novinku je možné využít v celé 3G síti, která je nyní dostupná pro více než 65 procent obyvatel ČR.

Porovnání frekvenčních pásem

Zákazníci T-Mobile se tak v některých případech mohou těšit na výrazně lepší přenos hlasu díky novému zvukovému kodeku WB-AMR (WideBand Adaptive MultiRate compression), který nahradí v 3G síti stávající NB-AMR (NarrowBand Adaptive MultiRate compression). Zatímco NB-AMR přenáší frekvence 300 až 3400 Hz, nový WB-AMR zvládá pásmo 50 až 7000 Hz, což se velmi pozitivně projevuje jak vyšší přirozeností, tak srozumitelností hlasu. Další výhodu nové technologie představuje potlačení ruchů v okolí, takže volající je slyšet jasněji než dosud.

Mapa pokrytí - na všech vyznačených místech bude možné využít HD Voice

Zatím jen na Sony Ericssonech a jedné Nokii

Vylepšenou kvalitu volání lze využít v 3G síti (kromě sdílené části s Telefónicou), která je momentálně dostupná pro více než 65 procent tuzemské populace. Zároveň je potřeba, aby volající i volaný měli mobilní telefon podporující HD Voice. Momentálně jsou nabídce T-Mobile hned čtyři přístroje: Sony Ericsson Xperia Play, Xperia Arc, Xperia Ray a Xperia Mini Pro. Během listopadu pak možný výběr rozšíří Sony Ericsson Xperia Active, Xperia Arc S a Nokia 500.

Apple ani RIM kvalitnější zvuk zatím nepřinesou

Do konce roku by pak v případě úspěšných testů měly přibýt Nokia N8, E6, E7 a 700. Ani tento počet telefonů ale zřejmě nebude konečný. V další vlně by mohla přibýt Nokia C7 a X7. Nokie mají podporu implementovanou, ale T-Mobile zatím s výrobcem testuje a ladí kvalitu. Jakmile bude možné HD Voice na těchto Nokiích použít, nabídnou telefony v aplikaci Aktualizace softwaru malý update o velikosti zhruba 4 KB. Poté bude možnost HD Voice využívat. V plánu jsou i některé modely od Alcatelu, Samsungu, HTC, LG a ZTE. Na druhou stranu výrobci Apple ani RIM zatím podporu HD Voice nepotvrdili a uživatelé se tak u iPhonů a telefonů BlackBerry budou muset smířit s méně kvalitním zvukem.

Jak to funguje v praxi?

Na tiskové konferenci jsme HD Voice vyzkoušeli a jedná se o výrazný rozdíl. Zvuk jsme vyzkoušeli nejen na Xperiích, které disponují druhým mikrofonem, ale i u levnější Nokie 500, která druhým mikrofonem pro odstranění ruchu nedisponuje. I na ní byl rozdíl znatelný. Hlas ve sluchátku konečně nezní jako z telefonu, ale přirozeně a plně. Větší frekvenční rozsah je tak poznat na první poslech.

Vzorek bez HD Voice (standardní NB AMR se zapnutým potlačováním hluku) (3,11 MB, wav)

Vzorek s HD Voice (2,66 MB, wav)

Telefony aktuálně podporující HD Voice
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze