T-Mobile a O2 dnes spouští úplně první sdílené LTE vysílače

Na twitterových účtech T-Mobilu a O2 se objevila informace o spuštění prvních sdílených LTE vysílačů, jakožto výsledek dohody o sdílení sítí, kterou oba operátoři podepsali v květnu tohoto roku. První sdílené LTE BTS pokrývají vybrané oblasti mezi Táborem a Pelhřimovem na Vysočině.

Stručné sdělení z oficiálního twitterového kanálu T-Mobilu zní: „Dnes jsme rozsvítili první LTE vysílače sdílené s @O2_CZ Surfovat tak nově můžete na Táborsku a Pelhřimovsku.“ Podobně se vyjadřuje i účet patřící O2.

Pokud prostudujeme mapy pokrytí obou operátorů, můžeme usuzovat, že se jedná o oblast mezi Táborem a Pelhřimovem přibližně kopírující silnici číslo 19 a její okolí. Vysočina zřejmě nebyla vybrána náhodou – sdílení má totiž probíhat tak, že T-Mobile zabezpečí provoz v Čechách, O2 zase na Moravě. Rozhraní těchto dvou oblastí tak nejspíše slouží k otestování bezproblémové spolupráce mezi oběma operátory. Vysílače na Táborsku by pak dle rozdělení měl spravovat T-Mobile, druhou oblast Pelhřimovska pak O2.

Mapy pokrytí signálem údajně sdílených oblastí se prakticky shodují. Bydlíte zde? A jaký máte signál?

Oba operátoři oznámili sdílení LTE sítí už v květnu tohoto roku. V tehdy vydané tiskové zprávě slibovali spustit společný provoz v průběhu druhého pololetí letošního roku, což se jim nyní v téměř nejdřívějším možném termínu podařilo. Pro uživatele takto sdílených vysílačů slibují operátoři 75 Mbit/s pro stahování a až 25 Mbit/s pro nahrávání.

Ke sdílení sítí se v budoucnu nejspíše připojí i Vodafone. Podle posledních zpráv se o přistoupení třetího operátora intenzivně diskutuje poté, co Vodafone podal stížnost u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. V budoucnu tak bude spuštění společných vysílačů něčím zcela obvyklým.

TIP: Více o technologii LTE si přečtěte v tomto článku.

Zdroje: twitter.com, twitter.com, coverage-tmcz.position.cz, o2.cz