O2, T-Mobile a Vodafone možná budou sdílet sítě

12

Jako blesk z čistého nebe přišla zpráva, že O2, T-Mobile a Vodafone uvažují nad sdílením svých 2G, 3G a LTE sítí mezi sebou. V současnosti je proces ve stádiu analýzy obchodního modelu sdílení a konsolidace mobilních sítí. Operátoři se po analýze musejí rozhodnout, jestli chtějí v projektu pokračovat, nebo z něj odstoupit.

Tři největší operátoři v České republice se nyní nechali slyšet, že diskutují o možném sdílení svých 2G, 3G a LTE sítí. Potvrdilo to O2 skrze svoje tiskové centrum a dává tak naději na masivní rozšíření signálu do míst, kde je doposud jiný operátor neměl. Nejlépe by z toho samozřejmě vyšel koncový zákazník, ale samotným operátorům by hrálo do karet to, že nemusí rozvíjet vlastní síť sami, ale že poroste vyšším tempem, než doposud.

Kooperace T-Mobile, O2 a Vodafone
Budou tři největší operátoři spolupracovat?

Analýzu pro operátory provádí nejmenovaný externí poradce, který má přijít s řešením pro tuto dohodu. Po provedené analýze obchodního modelu se operátoři mohou rozhodnout, zda v obchodu chtějí pokračovat, nebo z něj vycouvat. V případě souhlasu na všech stranách dojde k obchodním jednáním, s cílem dosáhnout dohody o finančních a právních podmínkách nového modelu. Toto by mohla být obrovská výhoda pro české uživatele, kteří by tak získali pokrytí tří operátorů a přesto by měli pouze jednu SIM kartu.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Martin
Já myslím, že je to rozumné.
Lukáš
To jinak snad ani dopadnout nemůže. Kdyby VF nepřibrali k sobě jak by to asi vypadalo.
GymmiCZ
V Česku jeden ze zahraničních operátorů skončil. Telefónica již neexistuje v Česku ani na Slovensku a tak by Vodafone mohl využívat modrorůžové vysílače. Třeba v Čechách vede T-Mobile na Moravě O2. Vodafone by to vyšlo nejlépe. Signál O2 je 99,7%, T-Mobile 98,6%, Vodafone 97,2%. Vodafone se špatně chytá i ve stanicích metra zde to funguje nejlépe T-Mobile. Sdílení sítí je správný krok.
Jakub König
Quadruple dosahuje lepších výsledků než DH Telecom. Quadruple má nejsilnějšího partnera FAYN který v prvním čtvrtletí dokázal získat přes 350 zákazníků, další je Skyfone s 200 zákazníky a Žlutá simka se 120 zákazníky, AQUA má pouze 68 zákazníků. Již nyní Quadruple bude partnery slučovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze