T-City: navštívili jsme město budoucnosti (reportáž - díl 1.)

1

Deutsche Telekom, mateřská společnost českého T-Mobile, na břehu Bodamského jezera před 5 lety spustila projekt T-City, zahrnující množství moderních a inovativních projektů. Podívejte se, jak se bude žít v budoucnosti a jaké zajímavé projekty jsme osobně ve Friedrichshafenu vyzkoušeli.

Projekt T-City je zejména v Německu poměrně známý. Nestává se často, aby komerční subjekt v takovém rozsahu vylepšil celé jedno město. Tím šťastným městem se stal Friedrichshafen, ležící u Bodamského jezera na jihu Německa ve spolkové zemi Baden-Württemberg. Mimo jiné je to domovské město legendárních vzducholodí Zeppelin, které se zde stále vyrábějí.

Friedrichshafen byl zvolen T-City v únoru 2007 z celkem 51 kandidátských měst. O projekt tedy byl opravdu velký zájem. Od té chvíle se pomalu rozjížděla řada projektů v různých oblastech. Některé z nich skončily již dříve, některé stále běží. Že je pět let nejen u mobilních technologií opravdu dlouhá doba jsme se v průběhu návštěvy přesvědčili několikrát. Projekty, které byly před 5 lety inovativní, výjimečné a novátorské můžeme dnes považovat za přinejlepším moderní. Mnoho projektů však doteď zůstává unikátem.

Rychlé HSDPA roky před ostatními

T-City je společným projektem Deutsche Telekomu, mateřské společnosti českého T-Mobile, a města Friedrichshafen, které se postupně stalo testovací platformou pro mnoho technologií. Telekom tak používal město jako živoucí laboratoř ve velkém. Například už v roce 2007 pokryl celé město s 60 tisíci obyvateli vysokorychlostní 3G nadstavbou HSDPA s maximální rychlostí 7,2 Mb/s, přičemž se tehdy jednalo o první takto pokryté město v Německu. Jen pro srovnání, v České republice takto rychlá síť HSDPA neexistovala vůbec a signál 3G s maximální rychlostí 384 Kb/s poskytovalo pouze O2 v Praze, části Brna a Karlových Varů a tehdejší první Apple iPhone si o sítích 3. generace mohl nechat jen zdát.

Ve stejném roce zavedl Deutsche Telekom v T-City vysokorychlostní VDSL internet přes optické kabely. Co se týče rychlého internetu, byl Friedrichshafen zřejmě nejlépe vybavené město srovnatelné velikosti v Evropě.

Multimediální telefonní budka slouží jako telefon, hot-spot, terminál pro videohovor i jako klient pro surfování na internetu

Unikátem jsou také chytré telefonní budky, rozmístěné po městě. Výraz „telefonní budka“ však lze ve spojitosti s těmito multifunkčními objekty považovat skoro za hanlivý. Nejen že lze z budky telefonovat, ale díky dotykovému displeji i surfovat, číst e-maily nebo prohlížet mapu. Kamera navíc umožňuje zahájit také videohovor a každá taková multimediální budka je navíc hot-spotem, šířící do okolí Wi-Fi signál.

Projekty napříč odvětvími

V roce 2012 pětiletý projekt T-City končí a s ním i některé projekty. Mnoho z nich je však natolik spjato s městem a jeho obyvateli, že poběží dál. Pokud jste si mysleli, že projekt T-City končí u rychlého internetu a růžových budek, byli byste na omylu. Projekty jsou opravdu různorodé a v dalších částech seriálu se na jednotlivé z nich podrobněji podíváme. Nyní přinášíme ochutnávku toho nejzajímavějšího, co v T-City již několik let standardně funguje.

Projekty pro občany

Obecné projekty zahrnují například praktické internetové stránky školka on-line, díky kterým je možno prohlédnout si nabídku školek, volná místa v nich a rychle přihlásit své dítě do jakékoliv školy ve městě. Benefitem je také jednotná městská informační linka 115. Potřebujete zařídit nový občanský průkaz, změnit trvalé bydliště nebo jen zjistit, v kolik hodin se vynáší odpad před domem? Místo složitého zjišťování stačí zavolat na tuto informační linku a operátorky vše sdělí.

Infolinka 115 a projekt Kindegarten (školka) on-line

Obyvatele i turisty potěší také možnost zakoupit a uložit lístek na místní katamarán přes NFC do mobilu nebo turistické projekty. Zajímavá je také stránka a aplikace suchen.mobi, poskytující informace o zajímavých místech či akcích v okolí. Lze skrze ni hledat kontakty, telefonní čísla a mnoho dalšího. Opomenout nelze ani elektronické vzdělávací projekty pro školy EduNex a EduKey. Samozřejmostí jsou již projekty jako placení parkovného mobilem.

Lístek na katamarán bylo možné zaplatit přes NFC mobilem

Chytré domy i rozvodné sítě

V roce 2009 bylo vybráno devět domácností (z celkových 548 kandidátských), aby se stali takzvanými futuristy. Neměcký Telekom proměnil zdarma jejich domy v chytré domácnosti ovládané pomocí počítače, iPhonu či iPadu. Díky Smart Meteringu mohou obyvatelé Friedrichshafenu v reálném čase na internetu sledovat svou spotřebu elektřiny a vody a snáze tak spořit. Obyvatelé jednoho bytového domu mohou využívat také chytré dotykové obrazovky umístěné v každém bytě. Ty umožňují rychlý nákup potravin nebo léků, vyhledání dopravního spojení, přečtení zpráv, monitoring zdravotního stavu nebo videochat. I díky snadnému ovládání je projekt zaměřen hlavně na důchodce.

Chytrý dům v T-City Friedrichshafen lze ovládat přes telefon i tablet

Vše pro zdraví

Mnoho projektů se točí kolem zdraví obyvatel města. Díky BodyTelu mohou například nejen diabetici výrazně snížit množství kontrol u doktora. Jejich glukometr, váha a tlakoměr totiž mají zabudované Bluetooth, skrze které odesílají po každém domácím měření data do telefonu, který data odešle do příslušné karty pacienta u doktora. Ten tak má přehled o klíčových ukazatelích pacientů bez toho, aby museli pacienti pravidelně docházet na kontrolu. Podobný projekt pro pacienty s onemocněním srdce je dokonce ovládán přes televizní obrazovku a set-top box, skrze který pacienti odesílají denně naměřená dat přímo do nemocnice ve Friedrichshafenu. Užitečná je také inovativní týdenní videokonference lékařů z Friedrichshafenu a Kostnice týkající se nádorových onemocnění, zahrnující on-line sdílení karet pacientů a tomografických snímků.

Bodytel - odeslání údajů z glukometru přes Bluetooth a telefon k doktorovi a dálková vizita skrze televizní obrazovku

Vymakaný jízdomat

Ve Friedrichshafenu startovala také služba podobná českému Jízdomatu či Spolujízda.cz, která je však nyní mnohem pokročilejší a funguje po celém Německu. Služba Flinc totiž obsahuje i mobilní aplikace, díky kterým se můžete na mobilu díky GPS okamžitě podívat, zda ve vašem okolí není někdo, kdo jede na vámi požadované trase a jízdu obratem objednat. Řidiči se zároveň ihned na mobilu i během jízdy ukáže, že má možnost někoho svézt.

Služba Flinc pro dynamické sdílení automobilů

A na závěr nemůže chybět tradiční výjev z města Zeppelinů – vzducholoď.

Vzducholoď Zeppelin ve Friedrichshafenu

Jak vidíte, projektů je v T-City opravdu mnoho a v dalších dílech se na některé z nich podrobněji podíváme. Které vás oslovily nejvíce a které naopak považujete za běžné?

Diskuze ke článku
ciyou
rozhodne to byl zajimavy projekt. Co me nejvice zaujalo? Nejspise chytre bydleni, je to rozhodne inovativni a prakticke.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze