Stýská se vám po tlačítkách? Tento model s Androidem umí bezdrátové nabíjení

8
Stýská se vám po tlačítkách? Tento model s Androidem umí bezdrátové nabíjení
Fotografie: Raz Mobility
  • Smartphone cílí na uživatele se zrakovým postižením
  • Jedná se o první tlačítkový telefon s podporou bezdrátového nabíjení
  • Výrobce si jej cení na 17 tisíc korun

Jednou za čas se v nepřeberné nabídce dnešních telefonů vynoří model, jenž se odlišuje od veškeré konkurence. Nemusí to být přitom nějaká zbrusu nová technologie, ale třeba i jen vlastnost, která u telefonů v dané kategorii není běžná. Tentokrát se jedná o model SmartVision3 od francouzské společnosti Kapsys (původně byla v článku chybně uvedena americká společnost Raz Mobility, jež telefon na tamním trhu distribuuje, přičemž distributorem pro Českou republiku je Adaptech s.r.o., pozn. red.), která tímto smartphonem míří na uživatele se zrakovým postižením.


Novinka, které si všiml The Verge, je ze zřejmých důvodů vybavena fyzickou klávesnicí, která umí T9 a měla by nabídnout i výraznou odezvu. Navigační tlačítka pak umožní Android používat bez nutnosti sáhnout na displej. Kromě toho je k dispozici i dedikované tlačítko pro spuštění Google Asistenta a pochopitelně i funkce TalkBack, jež dává uživatelům cenné údaje při navigování systémem.

Velkou zajímavostí tohoto tlačítkového telefonu je podpora bezdrátového nabíjení Qi. Jedná se tak s největší pravděpodobností o vůbec první tlačítkový telefon s bezdrátovým nabíjením na světě, ačkoliv je limitováno výkonem jen 5 W, přičemž právě možnost odložit telefon do nabíjecí (speciálně tvarované) kolébky může uživatelům se zhoršeným zrakem usnadnit život.

Raz SmartVision3

Po stránce výkonu nepřekvapí, že v telefonu najdeme pouze slabý procesor Helio P70 z roku 2019, 4 GB RAM, 64GB úložiště či 3,5" displej s rozlišením 960 × 640 pixelů. Za zmínku stojí rovněž 3 500mAh baterie, 3,5mm jack či slot pro microSD karty. Výrobce dokonce nezapomněl ani na 16Mpx hlavní kamerku či 5Mpx selfie a čtečku otisků prstů na zádech. Za celý balíček těchto funkcí si účtuje v přepočtu necelých 15 tisíc korun (539 amerických dolarů), oficiální cena pro český trh je pak dle adaptech.cz stanovena na 16 990 Kč.

Diskuze ke článku
Franta Vomáčka
Franta Vomáčka
Zajímavé. Sice za ranec zlaťáků, ale konkurenci to nemá. Zajímalo by mě, jak to bude využitelné v našich končinách(asistent Google a čeština). Máti má oční vadu a tohle by ji mohlo usnadnit užívání telefonu. Redakce by to mohla odzkoušet a když to bude k něčemu, tak bych to odkoupil. :)
Ben Ben
Ben Ben
Škoda toho hw. Za ty peníze mohl být mnohem lepší. Kor když je to takovej unikát a každej ho bude mít nejspíš hromadu let.
Tomáš Hromádka
Tomáš Hromádka
Běhá to zatím fakt bez problému, i standardní aplikace jako bankovnictví, web, Facebook, atd. Co se týče navigace, tak aplikace Kapten, která tam je je drahá, protože ty mapy si Kapsys nevyvíjí sám, ale taky od někoho kupuje. Aplikaci ale sám vyvíjí a je pro nevidomé absolutně parádní.
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Zajímavé, jak výrobci tvrdili, že nemohou dát do tlač mobklu lepší foťáky.....a najednou ? Asi chtěli protlačit něco jiného. Ale kdo nejede, či si chce odpočinout od netu, bylo by to zajímavé. Už ta baterie.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze