Liberty Phone je bizarní telefon z USA za 60 tisíc korun, který slibuje soukromí

7
Liberty Phone je bizarní telefon z USA za 60 tisíc korun, který slibuje soukromí
Fotografie: Purism
  • Novinka výrobce Purism má namísto Androidu vlastní operační systém
  • Zájemce láká na vysokou úroveň soukromí a zabezpečení
  • Hardwarová výbava je ovšem tragická a cena neúměrně vysoká

Když se řekne americká značka smartphonů, pravděpodobně vás napadne Apple, Google, či Microsoft, málokdo však kdy slyšel o společnosti Purism. Ta představila zbrusu nový smartphone, který je všechno, jen ne obyčejný. Pojďme se podívat na to, čím vším se Liberty Phone vymyká standardům.

Místo Androidu PureOS

Začněme například tím, že Liberty Phone nevyužívá Android, nýbrž vlastní operační systém a potenciální zákazníky láká na vysokou úroveň soukromí a zabezpečení. Jedná se o PureOS založený na Linuxu, který je podle výrobce prost všeho, co by mohlo ohrozit soukromí uživatelů. Konkrétně využívá linuxovou distribuci Debian, kterou lze také při propojení telefonu s externí obrazovkou využívat jako klasický desktopový systém. Jedná se tedy o značně vyspělejší alternativu k režimu Dex.

Důraz na soukromí pramení rovněž z faktu, že telefon neobsahuje žádné součástky od čínských dodavatelů a byl vyroben v USA, což je samo o sobě velká rarita. Pro ještě větší úroveň pocitu bezpečí najdeme na zařízení i hardwarová vypínací tlačítka pro fotoaparát, mikrofon, datové přenosy či GPS, uživatelé tak mají nad vším maximální kontrolu.

60 tisíc korun za HD+ displej a 13Mpx fotoaparát

Liberty Phone je však unikátní rovněž hardwarovou výbavou, bohužel však ne v dobrém slova smyslu. Za 2 200 dolarů, v přepočtu tedy zhruba 60 tisíc korun i s daní, si lze bez problémů koupit třeba dva iPhony 14 Pro, ale třeba dvě ohebná véčka Galaxy Z Flip4 a i při koupi Galaxy Z Foldu4 vám ještě zůstane dostatek financí na pořízení slušně vybaveného notebooku. Co tedy za tyto peníze konkrétně nabízí Liberty Phone?

Začněme čtyřjádrovým procesorem NXQ, který se obvykle nachází v telefonech nižší třídy. Společnost mu dělají pouhé 4 GB RAM a 128GB eMMC úložiště . Pro potřeby nenáročného systému zřejmě paměťové čipy postačí, přesto působí s přihlédnutím k ceně úsměvně. Na čelní straně je obrazovka (bez výřezu či průstřelu) o velikosti 5,7". Jedná se o IPS LCD panel s nízkým rozlišením. Na zádech pak najdeme jen 13Mpx fotoaparát. Jediným menším kladem je tak snad jen uživatelsky vyměnitelná baterie, která však neohromí kapacitou 4 500 mAh ani nabíjecím výkonem 18 W. Telefonu dokonce schází NFC, ačkoliv by s ním s přihlédnutím k absenci Androidu stejně nebylo možné platit.

A na koho tedy vlastně Liberty Phone cílí? Na stránkách výrobce puri.sm se dozvíme, že může být vhodný pro rodiče, kteří chtějí mít jistotu, že jejich dítě nesledují žádné aplikace, vývojáře, kteří tak mají získat plnou kontrolu nad zakoupeným hardwarem, technologické nadšence a společnosti, jež potřebují ochránit duševní vlastnictví.

Purism Liberty Phone

Rozměry? × ? × ? mm, ? g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx
Procesor
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh
Diskuze ke článku
Kisuke CZE
Kisuke CZE
Uff, no už ten předchozí Librem 5 byl drahý (a přesto na něj byl pořadník). A tohle je na můj vkus opravdu hodně.

No uvidíme. Je pravda, že lidé z Purism odvedli hromadu užitečné práce na Linuxu a udělali jej mnohem použitelnější pro telefony. Nějak se ten vývoj a hledání správných cest (tedy i hledání těch slepých) financovat musí.

Skoro mi přijde škoda, že to musí Purism táhnout sám. Kdyby těch výrobců které by konkurovali Google monopolu "čístým" Linuxem bylo víc, mohlo by se to více rozšířit mezi lidi.

Zároveň by byl větší tlak na výrobce čipů poskytovat otevřené ovladače. To je totiž další úplně separátní problém proč ten telefon působí tak zaostale - najít dodavatele všech komponent tak, aby poskytoval otevřený ovladač (a bylo tedy možné systém po SW stránce aktualizovat) není úplně snadné - a pak právě často výrobci končí u různých divných chipsetů, které vlastně vůbec nejsou určeny do telefonů (často jsou to spíše čipy pro automotive - a proto z hlediska spotřebního telefonu působí tak zaostale).
Smutná realita je dnes taková, že (především čínští) výrobci poskyují k celému chipsetu (většinou procesor + bezdrátová část) absolutně uzavřený binární blob, který funguje jen na určité verzi linux kernelu. Jakákoli aktualizace způsobí nefunkčnost toho blobu (kdoví jaký kupa *** to je...) a tedy aktualizace kernelu je nemožná (což je i důvod proč většinou ty telefony nedostanou aktualizaci ani v případě Androidu, protože obvykle nová verze Androidu beží na novějším kernelu a to vede k ...). A k vydání nové verze toho blobu se samozřejmě výrobce chipsetu nemá... Raději vydá nový chipset.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
A pak že USSA umí něco vyrobit 😂 bez konkurence ani ránu..
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Já nostalgicky vzpomínám na WM 5 a 6 ,kde na svoji dobu fungovalo vše, a hlavně.....člověk si mohl systém ( ač byl od Microsoftu) upravit, nainstalovat jen to používám....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze