Stánek Noa nám ukázal pár zajímavých a především dostupných zařízení

Stánek Noa nám ukázal pár zajímavých a především dostupných zařízení
  • Chorvatský výrobce nám představil hned 5 nových smartphonů, které se chystají na trh
  • Mohou zaujmout nízkými cenami, duálními fotoaparáty, displeji s poměrem stran 18:9 či USB-C i v tom nejnižším modelu
  • Zklamaní jsme jen z nejlepšího modelu, který nám zůstal zapovězen

Noa je u nás poměrně neznámý výrobce chorvatského původu, který přináší na trh již pár let především jen ty levnější telefony. Výjimkou není ani letošní rok, kdy jsme si mohli na barcelonském stánku tohoto výrobce vyzkoušet hned 4 nové a cenově dostupné modely, z nichž má každý jisté výhody a úplně všechny se chlubí DTS zvukem či čtečkou otisků prstů. Vrcholem nabídky byl ovšem až pátý telefon, který byl ale schován pouze ve skleněné vitríně a vyzkoušet si jej nikdo nesměl.

Chorvatská NOA N10 a další zajímavé modely – MWC 2018

Noa N1: levná fešanda

Jedním z těch zajímavějších telefonů byl nejlevnější kousek. Noa N1 má totiž opravdu parádní design ze skla. Navíc má relativně tenké rámečky kolem slušně vypadajícího 5,5palcového HD+ displeje s moderním poměrem stran 18:9. Nechybí ani LTE, verze Dual SIM a dokonce se našlo místo pro USB-C, které dobíjí 3 000mAh baterii. To se u telefonu za cca 3,5 tisíce korun prakticky vůbec nevidí a výrobci za to patří velký palec nahoru.

Pochvalu zaslouží Noa také za nasazení Androidu 8.0 Oreo, byť neběžel zrovna hladce, ale to se může ještě do začátku prodeje změnit. Uvnitř telefonu je rovněž čtyřjádrový MediaTek, 2 GB RAM a 16 GB interního úložiště. Zajímavě může působit nepochybně i duální fotoaparát na zádech hned nad čtečkou otisků prstů. Ten má 13 + 5 Mpx, přičemž druhá čočka slouží především pro rozmazání pozadí. Snímky nás však kvalitou nijak nepřekvapily.

Noa N1

Rozměry145 × 68 × 8 mm, ? g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx
ProcesorMediaTek 6739, 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSD
Akumulátor3 000 mAh

Noa N5: výdrž v hlavní roli

Po prohlídce toho nejlevnějšího telefonu jsme se přesunuli o kousek dál, kde na nás čekal model N5, který jako by z oka vypadl Nokii 6. Hliníková konstrukce je opravdu velmi podobná prvnímu smartphonu znovuzrozené legendy. Stejně se drží a dokonce i úplně stejně řežou hrany rámu do dlaně. Nepůsobí však tak bytelně a není ani stejně těžká jako robustní Nokia.

Překvapil ovšem 5,5palcový HD displej, který je typu AMOLED, což se u telefonů za 6 tisíc často nevidí. Uvnitř není ani špatný hardware se 3 GB RAM a 32 GB interního úložiště, přičemž hlavním motorem je procesor MediaTek Helio P10. I tento smartphone nabídne USB-C, LTE či duální fotoaparát s úplně stejnými parametr jako u N1. Zajímavá je tu tak především přední kamerka s rozlišením 16 Mpx či velká baterie s kapacitou 5 000 mAh.

Noa N5

Rozměry? × ? × ? mm, ? g
DisplejAMOLED, 5,5" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx
ProcesorMediaTek helio P10,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Noa N7: spousty megapixelů

Těsně pod vrcholem současné nabídky bude sídlit Noa N7, která má opět displej s poměrem stran 18:9. Panel má 5,7 palců, HD+ rozlišení a dokonce i jemně zahnuté boky ve stylu Galaxy S8. Uvnitř tepe osmijádrový MediaTek se 4 GB RAM a interní úložiště má slušných 64 GB. To vše rozhýbává Android 8 Oreo a 3 000mAh baterie se dobíjí stále přes USB-C. Navíc tu máme opět přední 16Mpx fotoaparát, ale naše pozornost sklouzla spíše k zadnímu snímači.

Ten je duální, ale tentokrát mají oba 16 Mpx a Noa se chlubí zejména funkcí, která dokáže spojit více snímků dohromady pro dosažení 80Mpx fotografií. To není nic nového, ale výsledky vypadají vcelku dobře. Tedy dokud jsme detaily maximálně zazoomované fotky nesrovnali s Galaxy S8, který dokázal zachovat více detailů bez podobné funkce. To dá samozřejmě rozum, že na tom bude mnohem dražší S8 lépe, ale jen jsme chtěli poukázat na skutečnost, že počet megapixelů opravdu není vše.

Noa N7

Rozměry? × ? × ? mm, ? g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx
ProcesorMediaTek 6750,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 6,4 GB, microSD
Akumulátor3 300 mAh

Noa N8: spojení levnějších sester

Posledním kouskem, který se nám dostal do rukou, byla Noa N8, jež je velmi podobná N7. I její displej má HD+ rozlišení či poměr stran 18:9, ale zde má navíc hned 6 palců. Naopak z modelu N5 si bere procesor Helio P10 či velkou baterii s kapacitou 5 000 mAh. Duální fotoaparát poklesl zpět na 13 + 5 Mpx s funkcí rozmazání pozadí, ale 16Mpx přední kamerka zůstala stejně jako USB-C či LTE. Jen RAM se zvedla na 4 GB a interního úložiště má 64 GB.

Telefon se příjemně držel a hmotnost byla příjemně nízká. Tak velký displej ovšem už jednou rukou snadno neobsloužíte. U nejdražšího zástupce řady nás zklamal i starší Android 7 Nougat a také fakt, že není nijak výrazněji lepší než ostatní telefony. Za zhruba 7 tisíc korun ale nelze očekávat nadupané stroje se skvělými fotoaparáty.

Noa N8

Rozměry? × ? × ? mm, ? g
DisplejTFT IPS, 5,99" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx
ProcesorMediaTek helio P10,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 6,4 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Noa N10: nepřesvědčivý slib

Noa N10 byla důvodem, proč jsme vůbec ke stánku Noa zamířili, ale bohužel jsme se museli spokojit s výhledem na skleněnou vitrínu s telefonem uvnitř a spoustou slibů. Telefon má mít tenké rámečky a výřez ve svém 6,18palcovém Full HD+ displeji. Ten má navíc využívat AMOLED technologie, čímž se odlišuje od řady podobných telefonů na letošním MWC, které mají sice výřez, ale využívají stále IPS technologii.

O výkon se má starat nový procesor MediaTek, 4 GB RAM, a to vše pod taktovkou Androidu 8. Baterie se zastaví na kapacitě 3 600 mAh a setkat bychom se tu měli s vylepšeným duálním fotoaparátem, který má vycházet z modelu N7. Kromě specifikací a tlumočení příslibů vám však bohužel nemůžeme nabídnout naše dojmy. Noa má prý totiž zatím problémy s optimalizací Androidu, aby si rozuměl s výřezem v displeji, což nám však přijde poněkud úsměvné, jelikož řada mnohem levnějších telefonu už podobné displeje využívá bez problémů. Pro úplnost na závěr doplníme, že cena ještě není jistá, ale má být někde mezi 7 až 8 tisíci korun.

Noa N10

Rozměry155 × 75,6 × 7,9 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 6,18" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx
Procesor8×2,5 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 600 mAh
Diskuze ke článku
Carda
Redakce, fandím vám a jsem rád i za videa na Youtube ale zároveň mě udivujete když se objeví mobil se 16:9 displejem tak to ani nenapíšete že tam takový displej je ale pokud se jedná o 18:9 nudli tak to ještě zvýrazníte.
Mag.net
No a?
Pepa
Když jsem viděl úvodní foto, myslel jsem si, že je to nový vykrojený Asus ZenPhone 5Z...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze