Srovnání fotoaparátů: jak fotí Nokia Lumia 800?

35

V dnešním srovnání se zaměříme čistě na fotografické schopnosti dnešních špičkových fotomobilů. Odhalíme, jak fotí nová Nokia Lumia 800. K ní jsme vybrali Apple iPhone 4S, Samsung Galaxy S II a postarší Nokii N8, považovanou stále za královnu fotomobilů. Který telefon pořídí nejlepší snímky? Bude to nová Lumia 800 nebo se opět potvrdí jistá nadvláda Nokie N8?

O Nokii Lumia 800 se nyní hodně mluví a píše. Dlouho očekávaný počin Nokie a Microsoftu se konečně dostal na náš trh a spolu s ním i masivní reklamní kampaň, ze které lze získat dojem, že je Lumia 800 nejlepším telefonem. Dnes si tuto skutečnost ověříme v oblasti fotoaparátu. Ten je totiž u Lumie 800 taktéž vysoce chválen. Nová Nokia to rozhodně nebude mít snadné. Do srovnání jsme ji totiž přiřadili tu nejsilnější možnou konkurenci. Trojice Apple iPhone 4S, Samsung Galaxy S II a Nokia N8 novince řádně zatopí. Před samotným studováním výsledných snímků si jednolité soupeře stručně představíme.

Startovní listina

Nokia Lumia 800

Nejmladší zástupkyně našeho srovnání. Představena byla na podzim 2011. Kromě neobvyklého designu láká především na operační systém Windows Phone 7.5 Mango, AMOLED displej a právě na fotoaparát pyšnící se optikou Carl Zeiss a rozlišením 8 megapixelů. Samozřejmostí je automatické ostření a LED dioda.

Nokia Lumia 800

Apple iPhone 4S

Druhý nejmladší zástupce dnešního srovnání se představení dočkal taktéž na podzim 2011. Ačkoliv nejnovější model Applu nevyvolal zcela pozitivní reakce vzhledem ke stejnému designu s předchozím modelem, všichni ocení perfektní rychlost prostředí iOS 5, velmi jemný displej a nebo 8 megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a LED diodou.

Apple iPhone 4S

Samsung Galaxy S II

Velmi populární model korejského výrobce již brzy oslaví své první narozeniny. Přesto jeho obliba neklesá. Přičítat ji můžeme výborné výbavě, které vévodí dvoujádrový procesor, Super AMOLED Plus displej, tenké tělo nebo Android. Galaxy S II navíc patří mezi nejlépe fotící telefony. Nabídne 8 megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a LED diodou.

Samsung Galaxy S II

Nokia N8

Nenajde se snad nikdo, kdo by neznal Nokii N8. Na trhu se vyskytuje téměř rok a půl a stále patří mezi nejprodávanější modely výrobce. Jejími přednostmi je kvalitní kovové tělo, velmi dobrá výbava, ze které jmenuji například praktický mini HDMI konektor a pro někoho klíčový operační systém Symbian. Tím největším trumfem je ale 12 megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a vzácně vídaným xenonovým bleskem.

Nokia N8

Jak se s telefonem fotí?

Před samotným srovnáním výsledných snímků všech čtyř soupeřů se na moment zastavíme u stylu focení. Zohledníme, jak pohodlně se telefon drží, zda-li nabídne hardwarovou spoušť fotoaparátu a také, v jakém místě se nachází čočka a zda často nedochází k nechtěnému zakrývání prsty.

Nejpohodlněji se vám bude fotografovat s telefony Nokia. Jak N8 tak i Lumia 800 totiž nabídne hardwarovou spoušť fotoaparátu. Lépe je zpracována u novější Lumie 800. Více vyčnívá, snáze ji tak nahmatáte a stisk je jistější. Také umístění čočky fotoaparátu je u Nokií nejblíže ideálu. Obě Nokie můžete pevně chytit do obou rukou a nedochází k nechtěnému výskytu prstů na snímcích. V tomto ohledu je na tom dobře i Samsung Galaxy S II. Ten ale ztrácí na pohodlnosti držení. Jeho tenké tělo se hůře drží a chybějící hardwarová spoušť na pohodlí rozhodně nepřidá. V kategorii pohodlí při focení dopadl nejhůře iPhone 4S. Jeho čočka umístěná přímo v rohu není dobrou volbou. V podstatě nemáte možnost levou rukou telefon dostatečně pevně držet. Pohodlnému držení nepřispívají ani ostré hrany telefonu. Chybí také klasická dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Ta je sice suplována tlačítkem +, nicméně to rozhodně není to pravé ořechové.

Rychlost fotografování

Provedli jsme také rychlé otestování rychlosti telefonu při pořízení prvního snímku. Telefon byl vždy uzamčen a měli jsme jej připravený v ruce. Jednoznačně vyhrála Nokia Lumia 800, protože ji není potřeba odemknout. Stačí podržet spoušť a fotoaparát je připraven do akce. Čas pořízení prvního snímku byl zhruba 4 vteřiny. O dvě vteřinky pomaleji to zvládne iPhone 4S a Samsung Galaxy S II. Oba je nutné nejprve odemknout a až poté spustit fotoaparát. Zde je nutné připomenout, že jsme u Galaxy S II měli ikonku fotoaparátu na prvním pohotovostním displeji, což urychlí spuštění. Nejhůře si vedla Nokia N8, které o něco déle nabíhá aplikace fotoaparátu. Její výsledný čas byl zhruba 7,5 vteřiny.

Prostředí fotoaparátu

Při častém fotografování jistě oceníte, když bude prostředí přehledné, nepřeplácané, ale zároveň nabídne dostatečné množství nastavení. Začnu iPhonem 4S, jehož prostředí je ukázkově přehledné. Základní obsluha spouště je klasicky u pravého palce a snímaná scéna zabírá takřka celý displej. Bohužel záhy zjistíte, že daní za perfektní přehlednost je minimum nastavení. Kromě blesku, mřížky a HDR efektu nelze nic nastavit.

Prostředí fotoaparátu u iPhonu 4S

Podstatně lépe je na tom Nokia Lumia 800. Snímaná scéna zabírá většinu displeje a palcem snadno obsloužíte digitální zoom. Hned pod ním, u pravého okraje displeje se jedním dotykem dostanete do souhrnného nastavení. Zvolit si můžete scény (zadní světlo, pláž, světlo svíčky, makro, krajina, noc, portrét, sníh, sport a soumrak), klasické druhý vyvážení bílé, režim fungování blesku LED diody, hodnotu expozice od -2 do +2, hodnotu ISO (100, 200, 400, 800), režim měření, oblíbené efekty, kontrast (5 kroků), saturaci (5 kroků) a samozřejmě rozlišení, kde lze vybírat z 8, 7, 3 a 2 megapixelů. V případě 7 a 2 megapixelů jsou snímky v poměru 16:9. Lumia 800 tak v oblasti přizpůsobení rozhodně nezklame.

Prostředí fotoaparátu u Lumie 800

Dobře si vede také Samsung Galaxy S II, u kterého oceníte především velký displej. Zbylo dost místa na dvě postraní lišty i samotnou snímanou scénu. Na pravé straně se nachází spoušť, na levé rychlé nastavení blesku a hlubší nastavení, kde nechybí režim fotografování (jeden snímek, úsměv, krása, panorama, akční snímek, komiks), hodnota expozice od -2 do +2, režim zaostření, časovač, stabilizace obrazu, hodnoty ISO (100, 200, 400, 800), vyvážení bílé či rozpoznání mrknutí. Nastavení je tak ještě podrobnější, než v případě Lumie.

Prostředí fotoaparátu u Galaxy S II

Pomyslnou královnou v tomto ohledu je Nokia N8. Vše potřebné seskupila do spodní lišty. V nastavení se navíc neomezila jen na suché popisky, ale přidala i praktické ikonky. Díky nim je vše nejen přehlednější, ale lépe se danou položku trefíte prstem. Nastavit si můžete detekci obličejů, samospoušť (2, 10, 20 vteřin), barevný tón, vyvážení bílé, expozici od -2 do +2, hodnotu ISO (nízká, střední, vysoká), kontrast (9 kroků), ostrost a samozřejmě také typ snímání (krajina, sport, noc, portrét či vlastní styl, který si sami upravíte).

Prostředí fotoaparátu u N8
Nokia Lumia 800 Apple iPhone 4S Samsung Galaxy S II Nokia N8
Rozlišení fotoaparátu 8 Mpx (3264x2448) 8 Mpx (3264x2448) 8 Mpx (3264x2448) 12 Mpx (4000x3000)
automatické ostření ano ano ano ano
Přisvětlení LED dioda LED dioda LED dioda Xenonový blesk
Hardwarová spoušť ano ne ne ano
Světelnost F 2,2 F 2,4 F 2,65 F 2,8
Vyvážení bílé ano ne ano ano
Stabilizace obrazu ne ne ano ne

Testování probíhalo vždy s nastaveným automatickým režimem. Taktéž funkce blesku byla přenechána inteligenci telefonu. Všechny telefony pořizovaly snímky ve svém maximálním rozlišení a s poměrem stran 4:3. Snímky jsou řazeny vždy vedle sebe a v tomto pořadí: Nokia Lumia 800, Apple iPhone 4S, Samsung Galaxy S II, Nokia N8.

1. test – Exteriér

Začínáme tím nejlepším možným prostředím pro každý foto mobil – exteriérem. Během testování jsme měli štěstí na převážně slunné dny a výsledné snímky se tedy blíží maximálním možným výkonům. Na první fotografii je vidět, že takřka všem dělá problém slunce svítící zpoza oparu. Snímek je tak zahalen do jakési mlhy, nicméně ostrost byla zachována a hladina šumu je v pořádku. Trochu nepříjemně překvapila Nokia N8, jejíž snímek nabídl nejmenší ostrost. Na druhou stranu si i navzdory oparu poradila s barevným podáním nebe, které nezalila jen do bílé barvy jako konkurenti. Nepotěšil iPhone 4S, jehož snímek také není příliš ostrý. Lumia 800 a Galaxy S II však poskytly výborně prokleslené snímky.

Exteriér - slunce za oparem

Na dalších snímcích už se nacházíme výhradně v přírodě a při zcela jasné obloze. Tyto záběry telefonům žádné větší problémy nečinily, jen opět Nokia N8 občas trochu bojovala s ostrostí. V této souvislosti zmíním fakt, že Nokia N8 klade největší důraz na pevnou ruku fotografa. Později jsme si také ověřili, že automatika si ne vždy korektně se vším poradí. Pro lepší snímky je tak nutné častěji než u konkurentů navštěvovat nastavení.

Patřičně jsme využili také slunečního svitu a vyzkoušeli, jak si telefony poradí s ostrým protisvětlem. Tady se blýskla Nokia N8, těsně následována mladší Lumií 800. Obě zachovaly detaily stromů a slunce jako zářivou žlutou kouli. Na druhou stranu iPhone 4S a Galaxy S II vykázaly problémy a slunce na snímcích vytvářelo červené odlesky.

Nejlépe si s protisvětlem poradily Nokie

2. test – Interiér

Z venkovních prostor jsme se přesunuli dovnitř. S uměle osvětleným si nejlépe poradil Samsung Galaxy S II a také iPhone 4S. Oba vynikaly ostrostí, správným vyvážením barev i nízkou hladinou šumu. Nedařilo se Nokiím. Jejich snímky trpí neostrostí, způsobenou však delší expozicií a tím pádem pohybem ruky fotografa.

V umělé osvětlené místnosti se naopak Nokiím dařilo méně

Druhá testovací fotografie z kategorie interiér se soustředí na bližší objekty. Nokia N8 nedominuje xenonovým bleskem, protože se jedná o snímky blízkého a nepohybujícího se objektu. Díky velkému snímacímu čipu však poskytuje nejprokreslenější snímky s nízkou hladinou šumu. Srovnatelně osvětlenou fotku pořídil i Samsung Galaxy S II, ale fotka je již hůře prokreslená. V závěsu za vedoucí dvojicí se umístil iPhone 4S, který kvůli malé optice i čipu tradičně zklamal vysokou hladinou šumu kompresí a tím pádem špatnou úrovní detailů. Podobně jako iPhone 4 je na tom Nokia Lumia 800, u které se také projevuje nepěkný digitální šum a navíc snímek svým bleskem nepěkně přepálila.

Nokia Lumia 800 (1. snímek) to s bleskem přehnala

Třetí fotografie z interiéru byla pořízena ve večerních hodinách a telefony operovaly s umělým osvětlením a vlastními blesky. Výsledky se tentokrát značně liší. Opět vyhořela Lumia 800, které nepomohl ani blesk a výsledný snímek je opět kvůli delší expozci rozmazaný. Lumia 800 při ostření sice používá LED diodu, ale i přesto se ji scéna ostře vyfotit nepodařila. Lépe si vedl iPhone 4S, ale jeho snímek je zahalen nepřiměřeně do žluté barvy a navíc opět zklame vysokou hladinou šumu. Tradičně velmi dobře pořídil Samsung Galaxy S II. Bohužel omezení LED diody je znát a vzdálenější objekty se už halí do tmy. Svých pět minut slávy si užila opět Nokia N8, jejíž xenonový blesk sice není nijak extra silný, na tuto scénu ale stačil. Díky velkému čipu je na snímcích výrazně menší množství šumu a více detailů, než u konkurentů.

Xenonový blesk u Nokie N8 dominoval

3. test – Makro

Ve třetím testu jsme prověřili schopnost telefonů fotografovat blízké předměty. Všechny disponují automatickým ostřením a tudíž by neměly mít problémy. Pro testovací fotografie jsme zvolilo ofocení vizitky, textu a květu. Vizitka nečinila vůbec žádný problém a všichni čtyři soupeři produkují ostrý snímek. Stejně tak fotografování textu nepředstavovalo žádné problémy.

Fotografování textu není problém

Zajímavěji dopadl až třetí makro snímek. Byl fotografován velmi zblízka a navíc s protisvětlem z okna. Nejlépe si s touto situací poradila Lumia 800, které se povedlo velmi dobře vyvážit světlo a zachovat dostatečnou ostrost samotného květu. Ostrou fotografii pořídil i Galaxy S II a zároveň nezahalil květ do tmy. Stinnou stránkou je přepálené světlo z okna. Opačnou cestou šla Nokia N8, která celý snímek vyprodukovala jako tmavší, ale jako jediná správně scénu změřila a nepřepálila oblast kolem okna s žaluziemi. Se světlem bojoval naopak iPhone 4S, u kterého také vznikl nepatrný přepal.

4. test – Noc

Na závěr jsme si nechali to nejtěžší – fotografování v noci. Vybrali jsme jednu scénu a pokaždé ji vyfotili bez blesku a následně i s bleskem pro porovnání. Vzhledem k tomu, že objekty na snímané scéně jsou poměrně vzdáleny od objektivů, nevyplatí se u všech soupeřů používat blesk. LED dioda pomohla Lumii 800 a iPhonu 4S. V obou případech je sice patrný výrazný šum, nicméně s bleskem není snímek tak tmavý. Opačná situace panuje u Galaxy S II, který bez blesku produkuje vysoký šum. S bleskem sice zmizí šum, ale zároveň na fotografii nic moc neuvidíte, neboť se celá zahalí do temna. Nokia N8 potěší nižší hladinou šumu a celkově světlejší scénou. Ta vznikla s ohledem na delší expoziční dobu a větší čip. Stinnou stranou je, že se zvyšuje šance, že s telefonem hnete a fotografii rozmažete, jako opakovaně v našem případě. Nijak vám nepomůže ani xenonový blesk, který logicky neosvítí celou ulici a výsledkem je temný snímek. V každém případě by Nokia N8 dopadla nejlépe, stačilo by mít nějaký pevný opěrný bod.

První noční snímky bez použití blesků

Druhý noční snímek, tentokrát s bleskem. Někde pomohl, jinde spíše uškodil

Závěr

Pokud čekáte, že v závěrečném odstavci vyneseme nějaké jednoznačné hodnocení, asi vás trochu zklameme. V dnešním srovnání se utkaly nejlepší z nejlepších a jeden vítěz by se určoval velmi obtížně. Každý telefon vyniká ve své kategorii a naopak ztrácí v té, ve které vyniká konkurent. Z dnešní čtyřky se však jako nejslabší článek jevila právě vyzývatelka Nokia Lumia 800. Její místy slabší výkony ovšem může smazat rychlost při fotografování nebo pohodlná spoušť. Nokia podle svých slov již brzy vydá významný update vylepšující fotoaparát Lumie. U iPhonu 4S vyzdvihnu vyrovnanou kvalitu v jakémkoli prostředí. Zklame nulová možnost nastavení a vyšší šum prakticky ve všech scénách. Galaxy S II podává stejně jako iPhone 4S vyrovnané výsledky napříč kategoriemi. U něj však zamrzí obtížnější držení a chybějící hardwarová spoušť. Nokia N8 je pak určena spíše do rukou zkušenějšího fotografa, který bude dbát na pečlivé držení a rád si pohraje s nastavením, neboť automatický režim u N8 není vždy ideální volbou. V každém případě N8 nikdo nevezme trumf v podobě xenonového blesku.

Diskuze ke článku
Arnold
1. místo Apple iPhone 4S
2. místo Nokia N8 (stejně dobré a i lepší díky menšímu šumu než iphone, ale díky nočním snímkům není univerzální)
3. místo Samsung Galaxy S II
4. místo Nokia Lumia 800
David
No jo de vidět, že na N8 pořád nikdo nemá :D
patrik
Nedokazes si priznat ze nokia je lepsi co?je pravda ze n8 vetme s bleskem hure foti.ale blesk se da vypnout.nokia n8 je podle mě a nejsem sám. iphone 4s není ani půl roku v cr a n8 pres rok.
Shockwawe
Sony Xpreria S je jednoznačně nejlepší fotomobil současnosti.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze