Špatně spíte? Možná za to může chytrý náramek nebo hodinky

Špatně spíte? Možná za to může chytrý náramek nebo hodinky
  • Mnoho lidí používá elektroniku pro sledování spánku
  • Pokud se jim nedaří dosáhnout vytčených cílů, dostávají se do stresu
  • To způsobuje další poruchu spánku

Mnoho chytrých hodinek a náramků umí sledovat vaše výkony při sportu, ale i kvalitu spánku. Obvykle při tom používají pohybový senzor, z jehož údajů vyčtou, jak často jste byli v noci vzhůru. Získáte tak nejenom představu o délce spánku, ale i jeho kvalitě.

Fitnes

Zpráva vědců, kterou zveřejnil nytimes.com, však před používáním těchto funkcí varuje. V první řadě nejde o nijak přesná čísla a ke skutečnému zjištění kvality spánku je potřeba navštívit spánkovou laboratoř. Lidé tak mohou činit důležitá rozhodnutí na základě nepřesných čísel.

U některých jedinců, kteří jsou posedlí čísly a jejich dosahováním, to dokonce může vést k poruše nazvané ortosomnie. Slovo pochází z řeckých výrazů „ortho“ (správný) a „somnia“ (spánek). Zjednodušeně funguje tak, že lidé posedlí kvalitou spánku se dostávají do stresu, že nejsou schopni plnit limity, které jim jejich zařízení určí. A stres, jak známo, kvalitě spánku moc nepřidá. Lidé tak tráví v posteli příliš mnoho času, situace nezřídka graduje až ke zbytečnému předepisování medikamentů. Řešení je jednoduché: méně poslouchat elektroniku a více své vlastní tělo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze