Sony Xperia T: ta nejméně prohnutá (první dojmy a videopohled)

Nejvýše postaveným mobilním telefonem, který Sony na veletrhu IFA 2012 v Berlíně představilo, je Xperia T. Opět je jejím poznávacím znamením stylový design, ale tentokrát také obrovský displej, velká interní paměť a 13 megapixelový fotoaparát. My jsme s ní samozřejmě pohráli a přinášíme bezprostřední dojmy.

Nadvláda Xperie S, respektive SL, je definitivně pryč. Novou vlajkovou lodí, tedy nejvybavenějším modelem od Sony, se stává Xperia T, která se chytila vlny velkých displejů a výkonného procesoru. Technické parametry a čísla jste si jistě přečetli již v našem včerejším preview. Jaká je ale Xperia T naživo?

Kombinace černé a bílé vlajkové lodi sluší

Vzpříma hleď!

Začít bych mohl větou, zase prohnutá. Také Xperia T totiž nabízí prohnutý design, ale už ono prohnutí není tak výrazné jako v případě Xperie J nebo Xperie V. Přesto to ale stačí k pohodlnějšímu držení. Přispívají k tomu také rozumné rozměry a svým způsobem i plastové materiály. Novinka působí lehce, byť váží 139 gramů. V případě Xperie T zapomeňte na přístup k baterii. Zadní kryt sundat nelze. Přístup k microSIM kartě a paměťové kartě je zprostředkován pomocí malé výklopné částí z boku přístroje, která zasahuje až na záda. Již předem však mohu říci, že jde o nešťastné řešení. Krytka působí velmi lacině a její opetovné zavření vyžaduje trochu zručnosti a štěstí.

Krytka na pravém boku není šťastným řešením

TIP! Přečtěte si preview Sony Xperia T

Velmi pěkně působí velký 4,55 palcový HD displej, který zasahuje téměř až do krajů. Sony také opustilo senzorová tlačítka a vsází na tlačítka na displeji.

Sony Xperia T – první pohled z IFA

Inovace prostředí

Xperia T běží na Androidu 4.0.4, což je trošku škoda, špičkový a nejvýše postavený model mohl přeci jen obdržet rovnou Jelly Bean. Na druhou stranu je systém i s nadstavbou dobře optimalizovaný a veškeré akce se dějí v okamžiku. Přepracovaná je podoba nabídky naposledy spuštěných aplikací, které se nyní zobrazují v pravém sloupci displeje. Dále přibyly aplikace, které lze otevřít nad samotné prostředí. Jde například o kalkulačku či stopky, které mohou běžet a vy nadále tvoříte například e-mail. Stejnou funkcí disponuje i Xperia V.

Xperia T je nejméně prohnutá ze všech nových Xperií

Inovované jsou i multimediální služby, jako hudební přehrávač či galerie, kde dostala více prostoru multi dotyková gesta, kterými lze rychle měnit náhledy pořízených fotografií v galeriích. S multimédii úzce souvisí i microUSB konektor, který podporuje funkci MHL a Xperii T tak lze přes redukci na HDMI spojit například s televizí.

Displej je velký a dostatečně kvalitní

Na fotky hardwarově

Jediná Xperia T neztratila hardwarovou spoušť fotoaparátu na pravém boku. Hned vedle ní jsou tlačítka pro regulaci hlasitosti a odemknutí telefonu. Za přítomnost spouště si Sony zaslouží pochvalu, ale za zpracování tlačítek už méně. Kvůli již výše kritizované krytce slotu na karty totiž nezbylo na tlačítka mnoho místa a ta se musí krčit na malém prostoru.

Spoušť je samozřejmě dvoupolohová a 13 megapixelový snímek můžete pořídit okamžitě i v případě, že je telefon zamknutý. S fotoaparátem se pojí další novinka, kterou je plně automatický a chytrý režim, který okamžitě rozhoduje, jaký režim je vhodný zvolit pro právě snímanou scénu. Sami jsme si vyzkoušeli, že funkce pracuje velmi svižně.

Tolik první dojmy z nejlépe vybaveného telefonu Sony. Pokud vás cokoliv o Xperii T zajímá, pište své dotazy do diskuze pod tímto článkem. Budeme-li znát odpověď, určitě vám na vaši otázku odpovíme.

Technické parametry Sony Xperia T

Kompletní specifikace
Konstrukce129,4 × 67,3 × 9,4 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,55" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S4 MSM8260A, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor1 850 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:26 hodin
Dostupnostlistopad 2012,
Diskuze ke článku
Milan
Vždyt jsou všechny stejný ani to 3D nemaj.Kdyby byl alespon nějaký vyjímečný design.Já prostě nevidím proti minulému roku žádný posun/snad kromě víc pixelů u fotáku ,ale to není žádná inovace/.Letos neexistuje ani jeden mobil ,kterej by mě vyrazil dech ,ani kterej bych si koupil at už design ,nebo inovace.Všechno to je stejný.
Maťo
Kedy bude recenze na Xperiu Miro??
Martin
Jaká je odhadovaná/předpokládaná cena?
Kubyk002
Xperia S se mi více líbila, a ještě redakce opravte si v tabulce rozlišení videa, přecejen 1920x720 jsou poněkud zvláštní poměry stran....mi je to jedno, jen aby zase nějaký špáral nezačal, že to máte blbě a to taky apod ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze