Sony Xperia T: nová vlajková loď je zde

41

Sony dnes na veletrhu IFA 2012 v Berlíně představuje nové produkty, určené pro druhou polovinu roku 2012. Ze smartphonů z nich z hlediska výbavy nejlépe vychází Xperia T. Novinka zaujme 4,6 palcovým HD displejem, dvoujádrem Snapdragon S4, 13 Mpx fotoaparátem nebo Androidem 4.0 Ice Cream Sandwich.

Tip: Sony Xperia T: ta nejméně prohnutá (první dojmy a videopohled)

Sony na tiskové konferenci představilo celkem čtyři telefony. Xperia T je tím nejvybavenějším a na trůnu pomyslného krále smartphonů v rámci značky střídá dosavadní vrcholný model Xperia S (SL).

Jen malý krok chybí k absolutní špičce

Sony se s Xperií T snaží držet nastupujícího trendu "alá černá placka". Přední strana telefonu opravdu na první pohled skrývá pouze loga výrobce, výdech reproduktoru a kamerku pro videohovory. Nachází se v ní samozřejmě ale i dotykový displej. Jedná se o klasický LCD TFT panel, pojmenovaný Reality tak, jak je u Sony zvykem. Má úhlopříčku 4,55 palce a rozlišení HD Ready (1280×720 pixelů). Nechybí mu ani oblíbené softwarové vylepšení podání barevného zobrazení Bravia Mobile Engine a minerální sklíčko, které jej chrání proti poškrábání.

Xperia T - nová vlajková loď mezi mobilními telefony Sony

Sony naštěstí dostálo pověsti výrobce, který designu rozumí a umí být vždy nečím originální. Zadní strana telefonu je totiž na rozdíl od té přední stylově prohnutá, stejně jako u loňského vlajkového modelu Sony Ericssonu Xperii arc (S). Kromě toho, že toto designové pojetí vypadá dobře, přispívá i k lepšímu úchopu telefonu do do ruky. Zadní strana ale není zajímavá jen svým tvarem. Nachází se na ní také čočka 13 Mpx fotoaparátu.

Tip: všechny novinky z veletrhu IFA najdete přehledně na tomto odkazu

Ten kromě vysokého rozlišení disponuje mnoha funkcemi včetně autofocusu, přisvětlovací LED diody, 16x násobného digitálního zoomu, redukce červených očí, stabilizátoru obrazu, detekce úsměvů a obličeje a také podporou nahrávání Full HD (1080p) videí s kontinuálním ostřením. Potěší rovněž i to, že se výrobce stále drží tradice v podobě hardwarové spouště se dvěma polohami. Snad vše nezkazí špatným softwarovým zpracováváním fotek, kterým je už od doby nástupu svých prvních už Androidů doslova pověstný.

Oficiální promo video

Co se týče celkových rozměrů, v zásadě Xperia T zapadá do své kategorie. Na výšku měří 129,4 mm, široká je 67,3 mm a váží 139 gramů. To vše s tloušťkou těla v profilu 9,4 milimetru. Nyní už ale pojďme k tomu u dnešních asi nejdůležitějšímu parametru, kterým je samozřejmě výkon. Xperia T dostala do vínku dvoujádrovou verzi procesoru jménem od Qualcommu známého také pod jménem Krait. Ten nabídne vysoký výkon srovnatelný s mnohými svými čtyřjádrovými konkurenty, a to díky použití novějšího a přesnějšího výrobního procesu.

Procesor je také energeticky úspornější. Co se pak týče taktovací frekvence, při maximálním vytížení zvládne až 1,5 GHz na každé jádro. Součástí celého SoC je i výkonný grafický čip Adreno 225.

Želé fazolky budou, ale až později

V konečné fázi ale výkon zařízení záleží nejen na tom, jakou frekvenci a kolik jader má procesor. Důležitá je také odladěnost softwaru. Sony Xperia T nabídne operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich, což není jeho úplně nejnovější dostupná verze. Na druhou stranu Sony má s její implementací již bohaté zkušenosti díky přípravě updatů pro kompletní loňské a také velkou část svého letošního portfolia, a jeho odladěnost by tedy teoreticky mohla být opravdu dobrá. Navíc je přislíbena i aktualizace na Android 4.1 Jelly Bean, za což výrobce jednoznačně chválíme.

Nesmíme ale zapomenout na další důležitý hardware. Vnitřní paměť vlajkové Xperie má kapacitu 16 GB, což je o polovinu méně než u starší Xperie S. Xpera T má ale na rozdíl od ní slot na paměťové karty microSD, celková paměť se tedy při použití největší paměťové karty může vyšplhat až na 48 GB, což už je pořádná porce.

Telefon ze všech stran (3D pohled)

Xperia T je samozřejmě plně vybavená i z hlediska konektivity. Nabídne připojení 2G, 3G HSPA a bezdrátové Wi-Fi 802.11 b/g/n. Ve vybraných zemích bude v prodeji i verze, která navíc bude umět i superrychlé LTE. K připojení příslušenství poslouží Bluetooth 4.0, rozličné možnosti od posílání multimediálních souborů až po platební transakce pak zvládne čip NFC. K PC se telefon připojí skrze konektor micro USB, k televizi pak zase skrze micro HDMI.

Xperia T má displej s vysokým rozlišením a úhlopříčkou, navíc se jedná o běžné LCD. To znamená vysokou spotřebu energie. Sony do telefonu integrovalo Li-Ion akumulátor s kapacitou 1850 mAh, což by teoreticky nemuselo být až tak špatné. Konkurence ale umí i přes 2000 mAh, Sony v tomto ohledu tedy trošku ztrácí. Jak jsme ale zmínili už u odstavce věnovaného softwaru, vše bude záležet až na celkovém, konečném sladění systému a hardwaru a vychytání chyb.

Sony Xperia T se bude prodávat v černé, bílé a stříbrné barevné variantě a prodávat se začne během několika týdnů.

Technické parametry Sony Xperia T

Kompletní specifikace
Konstrukce129,4 × 67,3 × 9,4 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,55" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S4 MSM8260A, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor1 850 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:26 hodin
Dostupnostlistopad 2012,

Zdroje: pressreleases.sonymobile.com

Diskuze ke článku
securid
Sony pismenova nuda.. ta vystoupla optika :( prostredi stejne.. ICS u Sony neodladene na 2011 i 2012 :(
K@rlos
Zdravím, v popisu máte uvedený šesnáctinásobný OPTICKÝ ZOOM...nejedná se o překlep? Nemá to být digitální...protože jinak by to bylo revoluční :-)
splos
Tak ten TN displej je asi sklamani :( HTC umi IPS a ta kvalita pri IPS je znat.
Romualdo
Zdravím Vás,
velmi rychlé a přínosné informace z veletrhu.
Sony Xperia T je opravdu pěkná a dost vybavená.
Zajímá mě proč nemá nějakou lepší technologii displeje třeba WhiteMagic a který model bude mít tuto technologii??
Baterie mohla být větší 2000mAh a více.
Těším se na recenze.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze