Sony Xperia V: jaká je naživo? Dojmy a videopohled z Berlína

Své novinky na veletrhu IFA 2012 odkrylo také Sony. V tomto článku se blíže podíváme na prostřední model, který dostal název Xperia V. Japonský výrobce opět nezklamal a hlavním tahákem bude design. Jenže to není vše. Novinka je opravdu výkonná a navíc se chlubí i zvýšenou odolností.

O funkční výbavě Xperie V jste se jistě vše podstatné dočetli v našem preview, které jsme vydali již včera večer. Po skončení tiskové konference, která probíhala v podvečerních hodinách v Berlíně, jsme si všechny novinky mohli osahat a vyzkoušet. V tomto článku se zaměříme na již zmíněnou Xperii V, která se svou výbavou řadí někam do vyšší střední třídy.

Druhý nejvybavenější model představený na veletrhu IFA – Xperia V

Opět designové hody

První, co vás na Xperii V zaujme, je design. Sony nás znovu nezklamalo a v podstatě pokaždé, když představuje nové modely, uvede i nový design. To žádný jiný výrobce nedělá. Tentokrát Sony zapátralo trochu do historie a oživilo design modelů arc a ars S. Setkáváme se tak se prohnutými zády, díky kterým se telefon opravdu skvěle drží v ruce. K pohodlnému držení přispívá i lehce pogumovaný zadní kryt. Telefon vám rozhodně nechtíc nevyklouzne z ruky. Chválit mohu také rozměry a hmotnost.

Prohnutý design vypadá naprosto skvěle

Prohnutý design si vyžádal i nějakou tu daň. Nejvíce to odskákaly ovládací prvky na pravé straně. Kolébkové tlačítko hlasitosti i odemykací klávesa se krčí v horní části. Navíc jsou obě tlačítka opravdu velmi malá a hůře nahmatetlná. Do očí bijící je potom nijak nevyužitý prostor pravého boku. Chybí dokonce i spoušť fotoaparátu, která by se jistě vešla.

Zadní kryt je lehce pogumovaný

Sony Xperia V – první pohled z IFA

Voda, prach, žádný strach

Pokud si telefon prohlédneme podrobněji, zarazí nás několik věcí. Pogumovaný zadní kryt by ještě nemusel nic znamenat, nicméně fakt, že jsou všechny konektory schovány pod krytkami, už dává něco tušit. Xperia V totiž nabídne zvýšenou odolnost proti vodě a prachu. Vše zajišťuje certifikace IP57/55. Nebudete se muset obávat, když bude venku pršet, nechtěného polití a ani toho, že vám telefon třeba omylem spadne do bazénu.

Telefon je opravdu voděodolný

Příjemně nás potěšilo prostředí, které sice zajišťuje „jen“ Android 4.0.4, avšak Sony zapracovalo na své nadstavbě a vše běhá parádně. Vylepšení se dočkala například galerie fotografií, která hojně využívá multi dotykových gest. Inovace proběhla rovněž v hudebním přehrávači. Přepracovaná je i podoba multitaskingu, který se přemístil do pravé části displeje. Novinkou je možnost spustit si například kalkulačku či poznámky do druhého okna. Můžete tedy zároveň vidět kalkulačku a psát SMS zprávu. Podobný princip jsme viděli už loni u tabletů Samsung.

Zdánlivě obyčejný TFT displej vypadal skvěle

Sony se také hrdě chlubí tím, že Xperia V podporuje sítě LTE. Na první pohled to pro nás nic moc neznamená, tyto sítě u nás komerčně nejsou. Nicméně nemilý dopad by tato funkce mohla mít na dostupnost modelu. Výrobce by jej mohl vypustit pouze na trhy, kde již LTE běží. V každém případě ale doufáme, že se Sony Xperia V dostane i na náš český trh. Prozatím o ní můžete diskutovat pod článkem, kde také pište všechny své případné dotazy.

Technické parametry Sony Xperia V

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 65 × 10,7 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2013,
Diskuze ke článku
Concionator
Tenhle přístroj vypadá opravdu dobře a možná potěší i obstojnou výdrží!
Pokeonetwo
Za tenhle telefon bych se nestyděl.
Lukáš
Máte překlep v odstavci ''Opět designové hody'' místo arc S - ars S, jinak pěkný.
JaroB
Je to proste krásna a nabušená vyššia stredná a niečím navyše čo nik iný z TOP 5 neponúka :DDD

Pre tých čo chcú "max 4,3"" je to ideál nad ideálov...prosto neprekonateľný / microSD,výmenná baterka ktorá sa nabije sa za 30min,vodeodolný,pogumovaný,GLONASS,LTE atď/...neviem si nič viac predstaviť čo by mal mať ideálny telefón/amoleďáci sa určite ozvú :D/

SONY LEN TAK ĎALEJ :DDD

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze