Sony Xperia T v redakci: první dojmy z telefonu Jamese Bonda

67

Xperia T, nová vlajková loď Sony pro rok 2012, se dostala na český trh i do naší redakce. Láká na 4,5palcový HD displej, 13Mpx fotoaparát, výborný výkon a celkově špičkovou výbavu a elegantní design. Přečtěte si naše první dojmy z několikadenního používání Xperie T, kterou v nejnovější bondovce Skyfall používá i Daniel Craig jakožto James Bond.

Sony srovnává krok s konkurencí a přináší pravou vlajkovou loď, která se může měřit s velikány jako Samsung Galaxy S III, HTC One X+ nebo LG Optimus 4X HD. Na rozdíl od nich ale nepřináší tak velký displej a tím pádem i rozměry, což může být pro mnohé zájemce výhodou. Pojďme se ve stručnosti podívat, jak se Xperia T povedla. V diskuzi pod článkem se nás také můžete ptát na vše, co vás kolem telefonu napadne.

Sony Xperia T - oficiální fotografie

Arc je zpět

Sony se po sérii NXT s přísně hranatým designem vrací trochu zpět a vylovila ze série Xperia velmi úspěšný a oblíbený prvek - prohnutá záda, která se nám tak líbila u modelu Xperia arc a dalších. Díky nim padne telefon opravdu velmi dobře do ruky a pohodlně s drží. Nemohli jsme si ale nevšimnout kouzel, která tiskové oddělení Sony provádělo kolem tloušťky telefonu. Tu totiž Sony evidentně měřilo v nejužším místě a pokud Xperii T položíte vedle Galaxy S III a dalších telefonů, je displej výrazně výše a celý telefon působí tlustším dojmem. Telefon jsme se tak rozhodli přeměřit a v nejtlustších částech měří v pase rovných 12,5 milimetru, což je o dost více, než výrobcem proklamovaných 9,4 milimetrů. Ne že by to vadilo, ale rozhodně neočekávejte takovou placku, na jaké jste zvyklí u konkurence. Trochu zamrzí také velké nevyužité místo pod displejem, kde se nachází jen logo Xperia. Výrobce sem klidně mohl umístit tlačítka, která jsou nyní na displeji a ubírají cenný prostor pro zobrazování informací.

Při používání jsme si všimli také toho, že při poklepání na telefon uvnitř něco místně rezonuje. Je to vibrační motorek, reproduktor nebo něco jiného? Konstrukce, ač je z plastu, je jinak špičková a dobře zpracovaná. Líbila se nám matná záda, která mají mírnou úpravu soft-touch. Díky tomu se telefon velmi příjemně drží a uživatel má z přístroje hodnotnější pocit. Všimli jsme si také rozdílu mezi černou a stříbrnou variantou. Ta černá má totiž záda měkčí, zatímco ze stříbrné jsme měli o něco plastovější pocit a záda jsou trochu tvrdší. Kvůli jednolité konstrukci se k baterii s kapacitou 1850 mAh nedostanete, k microSIM kartě a microSD kartě se ale lze snadno dostat přes odklápěcí pryžovou krytku na levém boku. Nezbývá než doufat, že zůstane stejně pevná, jako nyní.

Originální je také uspořádání všech tlačítek na pravé straně telefonu, a to ještě v dolní části. Že by to bylo ale dvakrát praktické, říci nemůžeme. Například vypínací tlačítko, které budete často používat pro odemykání přístroje, je příliš nízko. To samé platí o tlačítcích pro regulaci hlasitosti, které se nacházejí na dost nepraktickém místě. Pokud si při běžném úchopu během hovoru chcete změnit hlasitost, musíte poměrně výrazně přehmatávat. Na zadní straně chválíme výrazné zapuštění čočky 13Mpx fotoaparátu, které tak nehrozí poškrábání, na druhou stranu je to těžko přístupné místo, kde se budou zachytávat nečistoty a prach. Sony na zadní stranu přidali i samolepku, abyste poznali, kde má váš telefon NFC anténu. Samolepku lze pak samozřejmě sejmout.

Jak je na tom s výdrží baterie?

Zcela zásadní bude u nové Xperie T výdrž baterie, protože vzhledem k velikosti displeje není kapacita nijak zázračná. Po prvních několika dnech používání mohu říci, že výdrž nebude zřejmě silnou stránkou telefonu. I při mírném používání padá ukazatel nabití poměrně rychle a telefon se vždy spíše stěží dožil večera. Zatím je ale brzo na to činit jakékoliv závěry. Baterie si musí sednout a výdrž se může prodloužit. Na výsledky včetně našich standardizovaných testů výdrže si tak počkejte do recenze. Pokud ale někdo Xperii T již používáte, napište nám do diskuze vaše dojmy z používání a výdrže baterie.

Vítejte miniaplikace

Telefon běží na Androidu 4.0.4 doplněném o známou uživatelskou nadstavbu Sony, která se příliš nezměnila. Nechybí opět volba schémat, kvalitní propojení s Facebookem a elegantní design. Zamrzí ale prázdná zamykací obrazovka, která neposkytuje žádný rychlý přístup k nastavení funkcí nebo interaktivní obsah. Celý systém je ale velmi rychlý a Sony musíme pochválit za příkladnou optimalizaci. Se zásekem nebo zpomalením jsme se zatím nesetkali. Zásluhu na tom má jistě i velmi výkonný a moderní dvoujádrový procesor Snapdragon S4 Plus s taktem 1,5GHz. Asistencí mu je i grafika Adreno 225. K dispozici je také 1GB paměti RAM, ze které uživateli po startu zbude zhruba 250MB. Vnitřní paměť o velikosti 16 GB je rozdělena na dvě části – 2GB pro aplikace a 10GB pro multimédia. Zbytek si pro sebe ukousne systém. Díky paměťovým kartám ale o prostor rozhodně nouze nebude.

Sony přišlo i s novým vylepšením v podobě miniaplikací, zde nazvanými „Malé aplikace“. Jedná se o widgety, které umí běžet nad ostatními okny. Vyvolají se přes multitaskingovou nabídku a na displeji si je můžete libovolně přesouvat. Ať děláte s telefonem cokoliv, vždy se zobrazí na popředí, najednou může běžet vždy jedna. K dispozici jsou do začátku čtyři – kalkulačka, odpočítávací měřič, poznámky a diktafon. Další si můžete stáhnout z Google Play, ale zde se ještě žádné nové nenachází.

Užitečné miniaplikace

Jak fotí Xperia T?

Krátce jsme proklepli také 13Mpx fotoaparát, který svým papírovým rozlišením konkurenty deklasuje. Jaké podává výsledky v praxi? Fotky jsou barevně věrné a ostré, ale bohužel se opět objevuje známý neduh telefonů Sony v podobě příliš agresivního posprocessingu, kvůli kterému se v kombinaci s kompresí řada detailů ztrácí a strukturované plochy se slévají do jedné plochy. Vcelku kvalitní jsou FullHD videa, u kterých potěší dobrá rychlost automatického přeostřování v průběhu natáčení.

Sony Xperia T - testovací snímky z 13Mpx fotoaparátu v plném rozlišení

Sony Xperia T máme právě v redakci a chystáme pro vás recenzi. Těšit se také můžete na podrobný videopohled. Ptejte se nás v diskuzi na to, co vás zajímá. Co máme vyzkoušet a zahrnout do recenze?

Technické parametry Sony Xperia T

Kompletní specifikace
Konstrukce129,4 × 67,3 × 9,4 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,55" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S4 MSM8260A, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor1 850 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:26 hodin
Dostupnostlistopad 2012,

Za zapůjčení Sony Xperia T děkujeme značkovému oficiálnímu e-shopu Sony Mobile a e-shopu Sunnysoft.

Diskuze ke článku
Lukáš
Dobrý den zajímalo by mě jak je na tom telefon s kvalitou zvuku, a jaké jsou pozorovací úhly displeje
předem děkuji za odpověď.
Vašek
Na fóru xperia.cz se řeší cvakavý zvuk automatického zaostřování (při natáčení v tichu), jaký na to máte názor, je to hodně nepříjemné?
Velda
Je to zajímavý zvyk výrobců, ale vždycky uvádí šířku v nejtenším místě... Viz žiletky od Motoroly, Oppo Finder, Huawei Ascend P1S, a tak dále a tak dále...
Razor
Poprosil by som iba pre zaujimavost Benchmarky (s najnovsim FW 7.0.A.3.195) aby bolo zrejme pri odladeni kam sa telefon vykonnostne dostal. Dalej by ma zaujimalo ako Sony pomenil prostredie, zevraj uz je vysoko pouzitelne, rychlejsie co sa tyka vyhadavania napr. vo widgetoch a hlavne menej otravne v porovnani aj s HTC Sense.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze